Calendar Ortodox 10 februarie 2021. Ce mare sărbătoare este azi și cui îi spunem La Mulți Ani!

Calendar Ortodox 10 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie și pe Sfânta Muceniță Valentina.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 10 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie și pe Sfânta Muceniță Valentina. Este cruce neagră în calendar și zi de post și rugâciune.

Calendar Ortodox 10 februarie 2021

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie

Sfântul Mucenic Haralambie a trăit în vremea împărăţiei lui Septimiu Sever (193-211) şi s-a făcut vestit cu puterea credinţei sale şi cu râvna în propovăduirea lui Hristos. El era preot al creştinilor din Magnezia, în Asia Mică.

În acea vreme era mai-mare al cetăţii păgânul dregător Luchian. Deci, acesta, nesuferind cuvintele şi râvna propovăduirii bătrânului preot Haralambie, care avea atunci vârsta de 113 ani, a poruncit ostaşilor să fie prins.

Fiind dus la judecată înaintea lui Luchian, Sfântul a mărturisit fără frică pe Hristos; drept aceea, dregătorul a poruncit să fie dezbrăcat de hainele sale şi, după ce i-au jupuit tot trupul cu unghii de fier, i-au tăiat fâşii de piele de pe trup.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

Iar Sfântul Haralambie, grav rănit, a zis: „Mulţumesc vouă, fraţilor, că, strujind trupul meu cel vechi şi bătrân, m-aţi înnoit, îmbrăcându-mi sufletul cu haina cea nouă a suferinţelor pentru Hristos”.

Văzând cei de faţă răbdarea Mucenicului în atâtea chinuri şi neîncetatele lui rugăciuni pentru toţi, mulţi dintre ei, bărbaţi şi femei, s-au lepădat de idoli şi au crezut în Hristos; iar dregătorul, cercetându-i şi chinuindu-i fără milă pe aceştia,

a poruncit să li se taie capetele.

Apoi Sfântul a fost legat şi dus la Antiohia, înaintea împăratului. Şi acolo, marele Mucenic a îndurat felurite chinuri şi a făcut multe minuni.

Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro

Citeste si: Ce semnificație are fiecare an de căsnicie și ce cadouri îi poți oferi partenerului la ceas aniversar

Atunci însăşi fata împăratului, Galini, auzind de tăria de suflet cu care Sfântul Haralambie a răbdat cele mai grele chinuri, a crezut în Hristos şi s-a botezat.

Deci, istovit de atâtea cumplite chinuri pe care a trebuit să le îndure, Sfântul Haralambie a fost osândit la moarte prin sabie. Dar mai înainte de a fi dus să i se taie capul, s-a mutat la Domnul, la 10 februarie în anul 202.

Sfânta Muceniță Valentina

Sfânta Enata era din ținutul Gaza, iar Valentina din Cezareea. Când ighemonul Firmilian sta la judecată, a fost adusă viteaza fecioară Enata, care fiind întrebată dacă se leapădă de Hristos și ea mărturisind că Hristos este Dumnezeu, a fost chinuită cumplit.

Atunci cinstita Valentina și ea fecioară fiind și nesuferind să vadă neomenia și cruzimea celor săvârșite, s-a umplut de îndrăzneală și când i s-a poruncit ca să aducă jertfă idolilor, căci acolo lângă scaunul de judecată, se găsea un jertfelnic, ea l-a izbit cu picioarele și l-a surpat împreună cu focul ce era pe el. Atunci tiranul mânuindu-se, a chinuit-o cumplit și pe ea. Și încetând a le mai chinui, a hotărât să fie arse în foc.

După aceasta a fost adus la pătimire Sfântul Pavel. Și după ce a suferit mai multe chinuri și s-a arătat mai presus de patimi, cu harul lui Hristos, a fost osândit la moarte de sabie. Iar el, mulțumind lui Dumnezeu și rugându-se pentru cei de o credință cu el, a primit tăierea cinstitului său cap, dându-și duhul în mâinile lui Dumnezeu.

Rugăciune către Sfântul Haralambie, făcătorul de minuni

„Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit.
Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!”

Mesaje de La Mulți Ani de Sf. Valentina

Cu ocazia zilei onomastice iți doresc multa sănătate, numai realizări și bucurii alaturi de cei dragi. La mulți ani!

La mulți ani! Să ai puterea să faci lumea mai bună și să fericești pe toți în jurul tău cu bunătatea ta, dragostea ta și cu frumusețea sufletului tău!

Ziua numelui să fie luminoasă și să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii! LA MULȚI ANI!

Iți doresc pe vânt ce bate, multă multă sănătate și pe stele ce lucesc fericire iți doresc. La mulți ani!

LA MULȚI ANI! Norocul să iți zâmbească în fiecare zi, sănătatea să te acopere și fericirea să-ți mențină zilnic zâmbetul pe buze!

De ziua ce-ți surâde-n prag/ Și-i porți frumosul nume,/ Eu iți doresc tot ce-i mai drag/ Și mai frumos pe lume! La Mulți Ani!

Un gând senin și câteva șoapte trimise din zări îndepărtate să-ți spună la ureche clipe curate, IUBIRE, FERICIRE, SĂNĂTATE. LA MULȚI ANI!! Să fii iubit și fericit!

Surse: doxologia.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Beneficiile jocurilor de puzzle pentru copii

1 martie - Povestea mărțișorului. Legenda Babei Dochia și venirea primăverii

1 martie 2021 - Mituri despre Mărțișor, legende vechi și actuale

Horoscop Zilnic Vineri 26 Februarie 2021: Peștii sunt sfătuiți să prindă curaj și să ia decizii

Rareș Bogdan, în stare de ȘOC. Totul s-a întâmplat în direct la emisiune

Cea mai toxică legumă de pe piață la ora actuală! Este stropită cu o substanță cancerigenă! Românii o consumă aproape zilnic. Au fost găsite pesticide în 98% din mostrele testate

Se schimbă legea. S-a anunțat una dintre marile reforme ale României

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies