Calendar ortodox 16 aprilie. Sfinții pe care îi pomenim în cea de-a cincea săptămâna a Postul Paștelui

Ce sfinți sunt pomeniți de către credincioși pe 16 aprilie?

Calendar ortodox 16 aprilie.
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform calendarului ortodox, pe 16 aprilie sunt pomenite Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina. Acestea au fost surori și proveneau dintr-o familie bogată și cunoscută din Tesalonic.

Viața Sfintelor Mucenițe Irina, Agapi și Hionia

Sfiintele Mucenițe Irina, Agapi și Hionia au trăit în secolul al IV-lea în apropierea cetății Aquileia. Părinții lor erau păgâni, iar ele de mici au avut o înclinație către Iisus Hristos, fiind îndrumate și de preotul Zoil.

Citeste si: Idei cadouri de Paște. Ce să le oferi în dar celor dragi

În vremea în care împăratul Dioclentin s-a aflat în cetate, a poruncit uciderea preotului Hrisogon. În visul lui Zoil, Dumnezeu i-a arătat locul unde se află trupul neînsuflețit al preotului. Acesta a plecat în căutarea trupului preotului, iar când l-a găsit, l-a înmormântat cum se cuvine. La distanța de o luna, Sfântul Hrisogon ii se arata în vis lui Zoil și îl avertizează că peste nouă zile cele trei surori împreună cu el vor primi moartea martirică.

Calendar ortodox 16 aprilie
Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia si Irina[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Cele nouă zile au trecut și bătrânul Zoil a murit, ajungând la Domnul, iar cele trei surori au fost duse la împăratul Dioclentin pentru a se închina idolilor, însă au refuzat. Înfuriat, împaratul le-a trimis pe cele trei  în temniță cu speranța că se vor răzgândi, dar fecioarele și-au păstrat credința în Dumnezeu. După o perioadă în care au fost ținute în temniță și torturate, Sfintele Mucenițe Agapia și Hionia au fost arse de vii, iar pe Sfânta Irina, cea mai tânără dintre surori, au intenționat să o necinstească, ducând-o la o casă de desfrânare.

Citeste si: Andreea Marin, despre mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: „Nu exista nicio atracție pentru mine”- bzi.ro

Îngerul Domnului li s-a arătat soldațiilor și le-a spus să se îndepărteze de ea și astfel Irina a reușit să ajungă pe un deal. După o zi în care soldații nu au putut ajunge la ea, au decis să o ucidă cu arcul.

Sfânta Anastasia, care este sărbătorită pe 22 decembrie, a aflat de moartea celor trei fecioare și le-a îngropat cu cinste. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia si Irina au primit moarte martirică în anul 304.

Citeste si: Postul Paștelui 2021. Dezlegare la peşte în Postul Mare

Rugăciunea pentru Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia si Irina

Tropar

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pe 16 aprilie, se mai sărbătoresc

  • Sfinților Felix episcopul, Ianuarie preotul, Furtunat si Septemiu
  • Sfinților mucenici Leonid, Harisa, Nichi, Galini, Calida, Nunehia, Vasilisa si Teodora
  • Sfintei mucenițe Irina
  • Sfantul mucenic Mihail Vurliotul.

 

SURSE: crestinortodox.ro 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV Daiana de la Puterea Dragostei iubește din nou: „Mă căsătoresc! Am nunta în iunie!”

Urmează să demisioneze Florin Cîțu, la presiunea USR-PLUS?! Premierul României a ocolit răspunsul

Ce înseamnă să fii asexual, una dintre cele mai noi orientări sexuale

Horoscop Zilnic Joi 6 Mai 2021: vibrația astrologică a zilei se descrie ca fiind una bună, încărcată de vești bune, speranțe

O nouă boală face ravagii! A produs deja mai multe decese. Medicii sunt în alertă

Teo Trandafir, IPOSTAZE INCENDIARE cu un tânăr de 28 de ani! Și-au petrecut împreună sărbătorile, iar el a mai apărut la Kanal D

Dovada Potopului biblic, găsită pe Everest, Dispută dură între oamenii de știință și teologi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies