Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021. Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate

Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Sfântului Mucenic Danact Citețul, dar și cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Sfântului Mucenic Danact Citețul, dar și cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru. 

Evenimente majore petrecute la data de 16 ianuarie: În anul 1547, Ivan cel Groaznic a fost încoronat țar al Rusiei. În anul 1556, Filip al II-lea devine rege al Spaniei, iar în anul 1919 intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice ("Legea prohibiției"), care a durat până la 5 decembrie 1933.

Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021

Sfântului Mucenic Danact Citețul

Sfântul Mucenic Danact a trăit în secolul trei Avlona Iliricului (Albania de astăzi) și era citeț în biserica din regiune. Într-o z.i au intrat păgânii în biserică, iar Sf Danact a luat obiectele sfinte din biserică  și le-a dus într-un loc fortificat pentru a nu ajunge pe mâna necredincioșilor.

Însă păgânii l-au prins pe Sfânt și l-au arestat, obligându-l să aducă ofrande unui zeu păgân, Dionis.

Sf Danact și-a menținut credința în Hristos și nu a cedat. Atunci ereticii i-au tăiat capul, iar trupul i l-au aruncat în mare.

Citeste si: Ce semnificație are fiecare an de căsnicie și ce cadouri îi poți oferi partenerului la ceas aniversar. Puțini știu când se celebrează nunta de cupru sau de bronz

Citeste si: Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru

Tot astăzi se face pomenirea lanțului cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru din porunca tetrarhului Irod. Lanțul avea o putere tămăduitoare, pentru cei ce se apropiau de el cu credinţă.


Lanțul se găsește în ziua de azi în Biserica „Sfântul Petru” din Roma. Astăzi se sărbătoreşte nu numai amintirea minunii prin care Sfântul Apostol Petru a fost scăpat de la moarte de îngerul Domnului, ci şi închinarea lanţului cu care a fost legat în temniţă de Irod şi a lanţului cu care a fost legat în timpul persecuţiei împăratului Nero.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune de rostit în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021
Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Petru la Sărbătoarea Cinstirii lanţului Sfântul Apostol Petru

Tropar la Sărbătoarea Cinstirii lanţului Sfântul Apostol Petru, glasul al 4-lea:

Roma nepărăsind, la noi ai venit prin cinstitele lanţuri ce ai purtat, întâistătătorule pe scaunul Apostolilor. Pe care cu credinţă cinstindu-le, te rugăm: cu ale tale rugăciuni către Dumnezeu, dăruieşte nouă mare milă.
Cântarea 1, glasul al 4-lea.
Irmosul:
Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără­tesei Maici şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe piatra Dumnezeieştii tale mărturisiri, sprijinindu-ne, întâistătătorule pe scaun, lauda Apostolilor lui Hristos, cu credinţă cinstim lanţurile tale, cu care preacuratele tale mâini au fost legate.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pusu-te-a pe tine Domnul, Apostole, adevărată mărturie a Întrupării Sale, propovăduind venirea, Crucea, Moartea şi Învierea Lui.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
De trei ori tăgăduind pe Domnul, ca pe un simplu Om, înaintea ucigătorilor de Dumnezeu, întru nimic nu ai greşit de la teologia ta cea de mai înainte, Sfinte Apostole Petru. Că L-ai propovăduit pe El, Fiul lui Dumnezeu şi Dumnezeu.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Rupe legăturile păcatului nostru, Apostole, ale celor ce cinstim cu credinţă sfinţitul tău lanţ şi îndurându-te, deschide nouă şi intrările Împărăţiei celei de sus, ca un preamilostiv.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Locaş cu totul Curat al curăţiei, nu pot eu, spurcatul şi necuratul, a-ţi cânta ţie, Ceea ce nu ştii de nuntă. Pentru aceasta mă curăţeşte, cu curăţia Duhului, ca să te măresc pe tine.
Cântarea a 3-a. Irmos: Nu întru înţelepciune şi în putere...
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Lanţurile cu care te-a pedepsit Irod, ca pe un făcător de rele, întru ele te cinsteşte pe tine acum Biserica, Prealăudate Apostole Petru, cinstind cu credinţă chinurile tale.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Mai mult decât cu aurul şi decât cu podoabele de mult preţ, s-a împodobit Biserica, Apostole, cu lanţurile tale, pe care le şi sărută, cinstindu-se întru tine.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Tetrarhul, dându-te celor patru căpetenii cu câte patru ostaşi şi cu lanţ legându-te, te-a păzit, Apostole Petru, ca să te omoare pe tine. De la aceia te-a izbăvit Hristos, prin mâna îngerului.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Din Dumnezeiescul şi prea­cinstitul tău trup, Apostole, lanţurile tale împărtăşire luând şi de harul tău atingându-se, sfinţesc pe toţi cei ce le cinstesc.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Iată s-a dezlegat omenirea de blestemul cel dintâi şi s-a surpat satana, pricinuitorul căderii, Curată. Că tu ne-ai născut nouă această Binecuvântare.

Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021
Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate

Preaputernice şi slăvite Doamne, Iisuse Hris­toase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai pri­mit moarte pe cruce pentru mântuirea noas­tră! Din adâncul inimii Te rog să primeşti sme­rita mea nevoinţă şi această mică rugăciune a mea pentru cel încercat de boală! Mântuieşte-l, Doamne, precum ştii, ca un bun şi iubitor de oameni, şi rânduieşte Tu toate spre fo­losul său. Că noi neputincioşi suntem şi nu îl pu­tem ajuta, dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.

De e voia Ta, îl poţi pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un Doctor priceput, pre­cum vei vrea. Dar căzând înaintea Ta, Te rog îndură-Te de robul Tău, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i suferinţa, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor. Şi dacă îi este de folos să ducă mai departe cru­cea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră. Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădej­dea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei. Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de po­căinţă şi de mulţumire, ca să se învredni­cească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele!”. Amin.

Surse: basilica.ro, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

Semnificația fiecărui an de căsnicie. Idei de cadouri pentru persoana iubită

Toți pensionarii trebuie să știe asta. În ce condiții sunt obligați să depună Declarația Unică la ANAF

Vești bune pentru mai multe zodii! Astrele aduc rezolvări pentru 7 zodii

Klaus Iohannis, OUT?! Anunțul care cutremură scena politică din România: NE PREGĂTIM

Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”

Război în Ucraina: Rusia îşi va spori trupele la frontierele occidentale ca reacţie la NATO

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies