Calendar Ortodox 17 februarie 2021. Un mare sfânt este prăznuit astăzi

Calendar Ortodox 17 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Teodor Tiron și Sfânta Cuvioasă Mariamna.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 17 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Teodor Tiron, pe Sfânta Cuvioasă Mariamna și pe Sfinții Împărați Marcian și Pulcheria. Un mare sfânt este prăznuit astăzi.

Este zi de post și rugăciune.

Calendar Ortodox 17 februarie 2021

Sfântul Teodor Tiron

Teodor Tiron este un sfânt mare mucenic creștin care a trăit pe vremea împăraților Maximian și Maximin. Era militar și a fost ucis în timpul persecuției lui Maximin. Prăznuirea lui se face la 17 februarie la ortodocși și pe 9 noiembrie la catolici.

Citeste si: Când pică Paștele în 2021. Cum se calculează data Paștelui ortodox și catolic

Calendar Ortodox 17 februarie 2021
Calendar Ortodox 17 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Fiind încorporat de curând în oastea tironilor și făcând parte din ceata prepozitului Vringa, a fost chemat de acesta la cercetare și a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca pe niște statui neînsuflețite și lucruri făcute de mâinile omenești.

Dându-i-se vreme să se gândească mai bine, el nu a cheltuit aceea vreme în nelucrare, ci a săvârșit o faptă cât se poate de mare. A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor. Drept aceea, fiind prins și mărturisind că el singur a fost cel care a dat foc statuii, a fost chinuit în diferite chipuri și a fost omorât prin arderea de viu într-un cuptor aprins.

Calendar Ortodox 17 februarie 2021
Calendar Ortodox 17 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfânta Cuvioasă Mariamna

După Înălţarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfântul Filip găsindu-se la Ierapole cu Vartolomeu şi Mariamna, sora lui, pentru că propovăduiau acolo cuvântul lui Hristos, a fost spânzurat. Şi în timp ce se săvârşea, a rugat pe Dumnezeu, şi antipatrul şi poporul ce era sub ascultarea lui au fost scufundaţi în pământ. Iar ceilalţi, temându-se, s-au rugat de Sfântul Vartolomeu şi de Sfânta Mariamna, care şi ei se găseau spânzuraţi, ca să nu fie scufundaţi şi ei.

Atunci Sfântul Vartolomeu şi Mariamna s-au rugat Sfântului Filip  şi nu i-a mai prăpădit, ci încă pe cei ce erau scufundaţi i-a scos afară. Iar pe antipatru şi pe Ehidna, femeia lui, i-au lăsat dedesubt. Atunci Vartolomeu şi Mariamna au fost sloboziţi. Vartolomeu s-a dus de aici în India, unde fiind răstignit şi-a dat sfârşitul; iar Mariamna, mergând la Licaonia a propovăduit acolo cuvântul lui Hristos şi făcând pe mulţi să se boteze, s-a săvârşit în pace.

Sfinții Împărați Marcian și Pulcheria

Marcian și soția sa, împărăteasa Pulcheria, au fost canonizați de Biserica Ortodoxă ca sfinți, fiind comemorați pe data de 17 februarie.

Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Citeste si: “The Floor”, succes uriaș la lansarea în Spania! Urmează România!- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Calendar Ortodox 17 februarie 2021
Calendar Ortodox 17 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Teodor Tiron

Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, glasul al 4-lea:

Mari sunt faptele credinţei! în izvorul văpăii că într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, că o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.

Cântărea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul: Apă trecând-o că pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând israeliteanul, strigă: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Luptând până la capăt, mucenice al lui Hristos, lupta cea Dumnezeiască şi călătoria săvârşind-o, păzind credinţă, ai aflat cununa Dumnezeiestii Dreptăţi.
Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Făcându-te dănţuitor ceresc împreună cu cei fără de trupuri, mărite, izbăveşte de primejdii şi de necazuri pe cei de pe pământ, care te cheamă într-ajutor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luând de la Hristos Mărirea cea mai presus de fire, purtatorule de chinuri, înconjori tot pământul smulgând din nevoi pe toţi cei ce întru credinţă cu evlavie te laudă pe ţine. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei). Ceea ce în chip de negrăit ai născut pe înţelepciunea şi Cuvântul Tatălui, tămăduieşte rana cea cumplită a sufletului meu şi potoleşte durerea inimii mele.

Cântărea a 3-a. Irmos: Tu eşti întărirea celor ce…

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Nu te-a înspăimântat focul chinurilor; pentru aceea faci să înceteze focul ispitelor, pentru cei ce aleargă la ţine, Fericite Teodor.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cu rugăciunile tale scapă-mă de necazul care mă cuprinde, mucenice al lui Hristos, netezindu-mi toată calea cea aspră a vieţii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Citeste si: „Când l-am văzut cu cătușele pe mâini, mie mi-a fost o milă incredibil de mare. Nu-i pare rău deloc. Se uita cu ură pe mine.” Dana Roba a mărturisit detalii surprinzătoare din ziua confruntării cu fostul ei soț- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Reacția acidă a lui Tavi Colen după declarațiile lui Alin Oprea de la nunta cu Medana: "Nu se pune problema să mă mai intereseze vreodată”- radioimpuls.ro

Toată inima mea şi cugetul şi sufletul le îndrept către ţine, având trebuinţă de ajutorul tău, purtatorule de chinuri. şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei). încetează-mi tulburarea cugetului cea neîncetată, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, îndreptându-mi mişcarea către Fiul tău.

Calendar Ortodox 17 februarie 2021
Calendar Ortodox 17 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Acatistul Sfintei Împărătese Pulheria

Troparul Sfintei Împărătese Pulheria, glasul al 4-lea:

Sfântă Împărăteasă Pulheria, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de păcate sufletelor noastre.

Condacul 1

Biserica se împodobeşte ca şi cu o diademă cu vieţuirea ta cea luminată de înţelepciunea Duhului şi saltă văzându-te pe tine strălucind întru lumina cea neapropiată, strigând Celui care te-a cinstit pe tine: Aliluia!

Icosul 1

Purtarea de grijă a lui Dumnezeu te-a rânduit pe tine ca pe un dar minunat al împărăţiei greceşti, ca să aperi Biserica de tulburările ereticilor şi cu acoperământul păcii ţesut din rugăciunile tale să aduci mângâiere poporului, care te întâmpină pe tine cu flori de gânduri luminate:
Bucură-te, comoară a darurilor Ortodoxiei;
Bucură-te, păzitoare a testamentului credinţei;
Bucură-te, risipirea întunericului ereziilor;
Bucură-te, povăţuitoare pe cărările păcii;
Bucură-te, vistierie a gândurilor cereşti;
Bucură-te, alergare la hotarul înţelepciunii;
Bucură-te, dar de sus spre mântuirea poporului;
Bucură-te, oglindă a frumuseţii Ziditorului;
Bucură-te, vas curat al evlaviei sfinţitoare;
Bucură-te, podoabă a Bisericii lui Hristos;
Bucură-te, păzitoarea dogmelor părinteşti;
Bucură-te, curăţie desăvârşită a sufletului;
Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Pulheria, mare apărătoare a Ortodoxiei!

Condacul al 2-lea

Ca pe o comoară a darurilor dumnezeieşti te-a aflat pe tine Biserica, pe care o ai cârmuit cu gândul înţelepciunii celei de sus, voind a o păzi nebiruită de săgeţile lui Veliar, spre a aduce în pace Stăpânului cântarea: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Fost-ai încununată cu cinstirea de augustă, căci înţelepciunea ta covârşea vârsta cea tânără, având izvor al darurilor tale pe Însuşi Hristos, Cel care te povăţuia tainic a urma calea desăvârşitei feciorii, ca să primeşti de la îngeri cântări ca acestea:
Bucură-te, sălaş al darului înţelepciunii;
Bucură-te, vieţuire întru lumina curăţiei;
Bucură-te, carte a cuvintelor Duhului;
Bucură-te, călăuzitoare spre limanul mântuirii;
Bucură-te, iubitoare a frumuseţii îngereşti;
Bucură-te, bună chivernisire a comorii fecioriei;
Bucură-te, vas al miresmelor rugăciunii;
Bucură-te, flacără nestinsă a dorului dumnezeiesc;
Bucură-te, chimval sfinţit al Duhului;
Bucură-te, împodobirea minţii cu vălul Duhului;
Bucură-te, păzitoarea fecioriei desăvârşite;
Bucură-te, mângâierea celor tulburaţi;
Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Pulheria, mare apărătoare a Ortodoxiei!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Detaliul ciudat în cazul morții lui DJ Lalla, găsită fără suflare pe plajă în Mamaia

Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot fi folosiți banii

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă

Au apărut detalii cutremurătoare care ar juca un rol important în aflarea cauzei morții tinerei care a fost găsită pe plaja din Mamaia

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies