Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021. Sărbătoare Mare pentru creștini

Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. Este cruce roșie în calendar.

Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021
Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 16 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare și a Sfântului Antonie cel Nou de la Veria. Este cruce roșie în calendar!

Evenimente majore petrecute la data de 17 ianuarie: În anul 395, în urma decesului împăratului Teodosiu I, Imperiul Roman este împărțit definitiv în Imperiul Roman de Răsărit sub Arcadius, și Imperiul Roman de Apus sub Honorius. În anul 1377, Papa Grigore al XI-lea mută papalitatea înapoi la Roma de la Avignon, iar în anul 1904, piesa de teatru Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov a fost interpretată în premieră la Moscova.

Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare  

Sfântul Antonie cel Mare (251-356), „părintele monahilor”, este poate cel mai popular ascet și socotit a fi începătorul vieții călugărești. Este considerat de tradiția monastică drept întemeietor al monahismului, împreună cu Sfântul Pahomie cel Mare.

Călugărul s-a născut într-un sat din Egipt, fiind fiu de țărani bogați.

De mic a învățat să meargă la biserică și să fie credincios. Pe când avea 20 de ani, părinții i-au murit, iar atunci s-a întrebat care este calea sa în viață și a auzit „De voiești să fii desăvârșit, mergi, vinde avuțiile tale și, venind, urmează Mie” (Matei 19, 21).

Sf Antonie și-a dat averea la săraci și s-a retras în pustie.

Și-a început viața călugărească sub îndrumarea unui ascet bătrân.În anul 310, întreprinde o călătorie la Alexandria, căutând să îmbărbăteze pe martirii creștini prigoniți de stăpânirea romană în timpul persecuției lui Maxim.

În anul 312 se instalează departe, în deșert,unde trăiește până la moartea sa, (356) împreună cu doi ucenici.Prăznuirea lui se face la data de 17 ianuarie în toate tradițiile creștine.

Citeste si: Românii se organizează pentru o rugăciune colectivă împotriva coronavirusului! Ceremonia e condusă de un maestru în Feng Shui!

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021
Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Antonie cel Nou de la Veria

Sfântul Cuvios Antonie cel Nou s-a nevoit în veacul al IX-lea și este prăznuit în 17 ianuarie, dar şi la începutul lunii august.

Sfântul Antonie a fost un sihastru smerit şi rugător care a trăit într-o peşteră în apropierea localităţii Veria unde a şi trecut la cele veşnice. Locuitorii din Veria au ridicat un locaş de cult închinat Sfântului Antonie cel Nou.

Citeste si: Ce semnificație are fiecare an de căsnicie și ce cadouri îi poți oferi partenerului la ceas aniversar. Puțini știu când se celebrează nunta de cupru sau de bronz

Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021
Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Acatistul Sfântului Antonie cel Mare

Troparul Sfântului Antonie cel Mare

Râvnitor lui Ilie cu obiceiurile asemă­­­­nân­du-te, Bo­tezătorului cu drepte cărări urmând, Pă­rin­te Antonie, pustiului te-ai făcut locuitor și lumea ai întărit-o cu rugă­ciunile tale. Pentru aceasta roagă-te lui Hristos Dum­ne­zeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac 1: Glasul al 8-lea:

Podobie: Apărătoare Doamnă...
Fugind de întunericul cel negru al Egip­tu­lui, ai căutat pământul cel de viață dă­tă­tor al pustiului. Prin înfrânare și nevoință veș­tejind săl­tările trupului Prea­lău­date, te-ai făcut pildă mo­nahilor, de Dum­ne­zeu cuge­tă­to­rule, celor ce strigă: Bucură-te, Părinte Antonie!

Icos 1:

Om cu firea te-ai arătat, Părinte, dar te-ai văzut îm­preună-cetățean cu în­gerii, căci ai viețuit pe pământ ca fiind fără de trup, Prea­cu­­vioase Antonie, lepădând toată purtarea de grijă a trupului; pentru aceasta strigăm ție:
Bucură-te, odrasla cucernicului părinte;
Bucură-te, ramura credincioasei maici sfinte;
Bucură-te, vlăstarul cel neveștejit al Egiptului;
Bucură-te, povățuitorul cel mare al pustiului;
Bucură-te, că din tinerețe lui Hristos ai urmat;
Bucură-te, că firește de trup te-ai depărtat;
Bucură-te, arătătorule al căilor mo­na­hicești;
Bucură-te, cel ce voiești mântuirea muri­to­rilor;
Bucură-te, izbăvitorul din înșelăciuni al celor mulți;
Bucură-te, dătătorul râurilor de tămăduiri;
Bucură-te, cel prin care Dumnezeu S-a preaînălțat;
Bucură-te, cel prin care satana s-a rușinat;
Bucură-te, Părinte Antonie!

Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021
Calendar Ortodox 17 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Ce semnificație are sărbătoarea cu cruce roșie

Crucea roșie apare în calendar în zilele în care sunt sărbători importante sau praznice împărătești, care țin de Fecioara Maria sau de sfinți importanți. În zilele respective se țin Vecernia Mică, Vecernia Mare, Litia, Polieleul, Evanghelia și Doxologia Mare la Utrenie.

Atunci când în calendar este o sărbătoare cu cruce roșie, nu se muncește, decât dacă este absolut necesar. Creștinii trebuie să meargă la biserică și să se roage. ”Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii”, a explicat Marius Cătălin Antohi, paroh la Biserica ”Sfântul Ilie“, din Huşi.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce semnificație are fiecare an de căsnicie. Idei de cadouri pentru partenerul tău de viaţă

Anul Nou Chinezesc 2021. Anul Bivolului de Metal aduce schimbări

Feng Shui 2021. Sfaturi de care să ții cont dacă vrei să atragi energii pozitive

De maine vin bani multi pentru 6 zodii

Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Cutremur în lumea medicală

BOALA secretă pe care o avea Christian Eriksen. Cum a ajuns fotbalistul danez să se prăbușească inert pe teren

DEZASTRU MONDIAL. Forța a 15 bombe atomice a distrus locul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies