Calendar Ortodox 19 februarie 2021. Zi de post și rugăciune

Calendar Ortodox 19 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia.

Calendar Ortodox 19 februarie 2021
Calendar Ortodox 19 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 19 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia.

Calendar Ortodox 19 februarie 2021

Sfântul Apostol Arhip 

Conform tradiției, Sfântul Arhip era fiul sfinților Filimon și Apfia, și ucenic al sfântului apostol Pavel. Arhip locuia la Colose, în casa tatălui său Filimon, care era sediul comunității creștine din Colose, în cadrul căreia Arhip și Filimon erau probabil clerici și chiar responsabili ai Bisericii din Colose în timpul anilor de absență a episcopului Epafras.

În timpul unei sărbători păgâne, credincioșii Bisericii s-au adunat pentru rugăciune în casa lui Filimon. Când au aflat păgânii, ei au pătruns în casă și i-au luat pe cei trei sfinți și i-au dus în fața guvernatorului Androcles. Cum sfinții au refuzat să aducă sacrificiu zeiței Artemis, după ce i-au bătut, i-au îngropat până la mijloc și au aruncat cu pietre în ei.

Sfântul Arhip de abia a supraviețuit acestui atac.

Văzând aceasta, păgânii l-au scos din pământ și l-au lăsat copiilor ca distracție. Aceștia l-au înțepat peste tot cu cuțite și astfel el și-a dat sufletul în mâinile Domnului.

Citeste si: Dată Paști 2021. Cum se calculează data Paștelui ortodox și catolic

Calendar Ortodox 19 februarie 2021
Calendar Ortodox 19 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Apostol Filimon și soția sa, Apfia

Sfântul Filimon provenea dintr-o familie bogată și nobilă din Colose, în Frigia.

Filimon, soția sa, Apfia, și fiul lor Arhip s-au botezat și au devenit creștini în urma propovăduirii sfântului apostol Pavel în Colose. Înflăcărați de dragostea lui Hristos, familia lui Filimon au pus la dispoziția comunității creștine din Colose casa lor, ca loc de adunare a creștinilor, de propovăduire a cuvântului Evangheliei și slujire a sfintei liturghii și a celorlalte taine creștine.

Socotiți vrednici de către apostolul Pavel, Filimon și Arhip ar fi fost hirotoniți clerici de apostolul neamurilor, fiind responsabili de comunitatea creștină din Colose împreună cu episcopul Epafras.

Sfântul apostol Filimon a fost hirotonit episcop de Gaza în Palestina de către sfântul apostol Pavel.

În timpul sărbătorii păgâne a zeiței Artemis, credincioșii Bisericii din Colose s-au adunat în casa lui Filimon pentru rugăciune. Când au aflat păgânii, ei au pătruns în casă și i-au luat pe cei trei sfinți și i-au dus în fața guvernatorului Andronecle. Iar după ce sfinții au refuzat să aducă jertfă idolilor, păgânii i-au bătut, i-au îngropat până la mijloc și i-au omorât cu pietre. Sfinții Filimon și Apfia și-au dat sufletele Domnului.

Citeste si: Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Calendar Ortodox 19 februarie 2021
Calendar Ortodox 19 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfinţii Apostoli Filimon și Arhip

Troparul Sfinţilor Apostoli Filimon, Arhip şi Onisim, glasul al 3-lea:

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Veniţi, popoare...

Stih: Sfinte Apostole Filimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Umblând prin Locaşurile cele Cereşti cu bucurie, lucrătorule de cele sfinte, dă-mi mie har, celui ce laud cu Dumnezeiască insuflare sfântă pomenirea ta, că tu te-ai mărit.

Stih: Sfinte Apostole Filimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu râurile cuvintelor tale ai adăpat inimile şi le-ai gătit a lucra înţelegeri cereşti cu credinţă, Fericite Apostole Filimon, vrednicule de laudă.

Stih: Sfinte Apostole Filimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lucrând cu sfinţenie sfinţita Evanghelie, cu strălucirile Duhului ai luminat sufletele, izbăvindu-le de întunericul nebuniei idoleşti, înţelepte Apostole.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Pe tine, Ceea ce eşti Neîntinată, cu adevărat te-a însemnat de demult Dumnezeiasca ceată a proorocilor, cu multe feluri de însemnări, ca pe Singura care ai născut pe Stăpânul.

Cântarea a 3-a. Irmos: Întăreşte-ne pe noi întru...

Stih: Sfinte Apostole Filimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Propovăduind Patimile lui Hristos şi Învierea, ai ridicat ca din mormântul necredinţei şi al omorârii pe oameni, Sfinte Filimon, vrednicule de laudă.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Pe Sfântul Onisim cel minunat şi pe Sfinţii Filimon, pe Apfia şi pe Arhip, pe stelele care luminează marginile pământului, să-i lăudăm cu cântări sfinţite.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Curăţind puterea cea de vedere a gândului, aţi dobândit Dumnezeieştile vederi şi inimile cele rătăcite le-aţi întors spre cunoştinţă, preasfinţiţilor.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Arătându-te Curată şi cu totul Nestricată, ai primit în pântece pe Dumnezeu Cuvântul, pe Cel Ce a curăţit firea noastră, care era întinată cu căderile în păcate, Fecioară.

Rugăciune către Domnul nostru Iisus Hristos

Atotțiitorule, Cuvinte al Tatălui, În­suți fiind desăvârșit, Iisuse Hris­toase, pentru multă milostivirea Ta, nu Te dez­lipi de mine, robul Tău, ci odih­nește întru mine pururea, Iisuse, Cel ce ești Păstor bun al oilor Tale. Nu mă da is­pitei șarpelui, nici nu mă lăsa în pofta satanei, că sămânța stricăciunii este întru mine. Tu, Doam­­ne Dum­ne­zeule, Cel Căruia ne în­chi­­­năm, Îm­pă­rate Sfinte, Iisuse Hristoase, pă­zește-mă în timpul somnului cu lumina cea ne­întunecată, cu Duhul Tău cel Sfânt, cu Care ai sfințit pe ucenicii Tăi. Dă-mi, Doamne, și mie, nevrednicului robului Tău, mântuirea Ta în așternutul meu. Lu­­mi­nează mintea mea cu lumina în­țele­gerii Sfintei Tale Evanghelii, su­fletul meu cu dra­gos­tea Crucii Tale, inima mea cu curăția cuvintelor Tale, trupul meu cu pa­tima Ta cea nebi­ruită, cugetul meu cu smerenia Ta îl păzește și mă ri­dică la vre­me cuviincioasă spre a Ta slăvire, că prea­slăvit ești cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Prea­­sfântul Duh în veci. Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Ce semnificație are fiecare an de căsnicie. Idei de cadouri pentru partenerul tău de viaţă

Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Horoscop Zilnic Vineri 30 Iulie 2021: o zi foarte productivă

Reghecampf, lovitură finală pentru Anamaria Prodan! E socant ce i-a făcut. Se va înfuria rău

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Dacia scoate o nouă SUPER-MAȘINĂ. Designul este unul SPECIAL. FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies