Calendar ortodox 23 aprilie 2021. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Ce mare sfânt este sărbătorit pe 23 aprilie?

Calendar ortodox 23 aprilie 2021
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit de Bicerica Ortodoxă în fiecare an pe 23 aprilie. Este unul dintre cei mai prețuiți sfinți care a servit în lupte și războaie.

Viața Sfântului Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină de origine greacă. A trăit în perioada împăratului Dioclețian, iar în tinerețe își pierde tatăl. Acesta se mută cu mama sa în Palestina și se înrolează în armată, unde se face remarcat pentru buna mânuire a armelor.

Citeste si: Acatistul Sfintelor Paşti. Se citeşte de la Înviere până la Înalţarea lui Iisus Hristos

Datorită vitejiei și victoriilor sale, este ales ca conducător de armata. În anul 303, când împăratul Dioclețian începe lupta împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe își mărturisește credința în Hristos și este trimis în temniță. Împăratul Dioclețian a ordonat să fie dărâmate lăcașurile de cult, interzice adunările creștine și arde cărțile sfinte, iar cei care refuzau să aducă jerfa zeilor erau uciși.

Sfântul Mucenic Gheorghe a fost pedepsit pentru credința în Dumnezeu prin loviri cu sulița, tras pe roată și multe alte chinuri.

Acesta nu a renunțat la credința și dragostea față de Iisus Hristos indiferent de tortura la care a fost supus.Faptul că a rămas nevătămat, i-a făcut pe păgâni să treacă de partea lui Dumnezeu. 

Citeste si: Incendiar! Acuzații extrem de grave la adresa europarlamentarului Dragoș Benea!- bzi.ro

Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare în data de 23 aprilie 304, iar această zi a rămas zi de pomenire a acestuia.

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul armatei române. Sfântul Mare Mucenic a fost luat ca ocrotitor al armatei în anul 1920, pentru a-i întări pe militarii români în lupta lor pentru apărarea țării. Începând cu anul 1990, acesta este cinstit în mod deosebit în toate unitățile militare.

Cea mai cunoscută reprezentație a Sfântului Gheorghe în iconografia ortodoxă este cea în care acesta este înfățișat călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur.

Este vorba despre o legendă în care Sfântul Mucenic salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul.

Citeste si: Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Cum se aprinde și cum ajunge în România

Rugăciunea pentru Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, glasul al 4-lea:

Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraţilor ajutător, purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântu­iască sufletele noastre.

Cu nevoinţă bună te-ai nevoit prin credinţă, purtătorule de chinuri al lui Hristos şi păgânătatea chinuitorilor ai mustrat şi jertfă bine primită lui Dumnezeu te-ai adus. Pentru aceasta şi cunună de biruinţă ai luat; şi cu rugăciunile tale, sfinte, tuturor le dai iertare de greşeli.

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum arată și cu ce se ocupă Larisa Drăgulescu. Fosta soție a lui Marian Drăgulescu și-a refăcut viața

Klaus Iohannis: ”De Înviere, nu vom avea restricții!” Cum vor avea loc slujbele, la biserică?

Bogdan, nominalizat de războinici spre eliminare de la Survivor. Care a fost, de fapt, strategia din echipa albastră

Horoscop Zilnic Duminică 16 Mai 2021: Astăzi puteți simți o dorință puternică de a începe un nou proiect sau o nouă colaborare

A explodat bomba despre Pfizer! Ce efect are asupra celulelor din corp? S-a aflat cum a fost creat

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Cum s-a terminat actuala ediție "Te cunosc de undeva". Adriana trandafir a câștigat concursul. Cui i-au căzut dinții

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies