Calendar Ortodox 4 februarie 2021. Ce sfinți sunt cinstiți azi

Calendar Ortodox 4 februarie 2021. Azi îi cinstim pe Sfinții Isidor Pelusiotul și Avramie.

Calendar Ortodox 4 februarie 2021
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 4 februarie 2021. Azi îl cinstim pe Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul și pe Sfântul Sfințit Mucenic Avramie.

Calendar Ortodox 4 februarie 2021

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul a fost călugăr în deșertul Egiptului. Isidor era egiptean din naştere, provenind dintr-o familie de vază din Alexandria. Între membrii familiei sale s-au numărat mai mulţi Patriarhi ai Alexandriei, între care Teofil şi Chiril. A primit o educaţie aleasă în ştiinţele laice ale timpului, dar a plecat din lume fiind încă tânăr, lepădându-se de bogăţiile pământeşti şi de slava lumească, râvnind să îşi închine întreaga viaţă lui Dumnezeu.

Citeste si: Ce semnificație are fiecare an de căsnicie și ce cadouri îi poți oferi partenerului la ceas aniversar

Calendar Ortodox 4 februarie 2021
Calendar Ortodox 4 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Pentru scurtă vreme a fost profesor de retorică în Pelusion, în Egipt, dar la scurtă vreme dragostea lui de Dumnezeu l-a făcut să fugă în în pustie, la o viaţă pustnicească. După un an de nevoinţe ascetice, s-a întors în cetatea Pelusion, unde a fost hirotonit preot.

După câţiva ani s-a retras la o mănăstire unde şi-a petrecut tot restul vieţii, devenind mai târziu şi stareţ al acesteia.

Când Sf. Ioan Gură de Aur, Arhiepiscop de Constantinopol era persecutat, iar locuitorii cetăţii se împărţiseră în două, una de partea Sfântului şi cealaltă împotriva lui, avva Isidor i-a luat partea Sf. Ioan. I-a scris Patriarhului Teofil, adversar al Sf. Ioan, că Patriarhul Constantinopolului era o mare lumină a Bisericii şi l-a rugat să nu-l duşmănească pe arhiepiscopul constantinopolitan exilat.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul a trecut la Domnul în preajma anului 436. Biserica îl prăznuieşte pe 4 februarie.

Citeste si: Când pică Paștele în 2021. Cum se calculează data Paștelui ortodox și catolic

Citeste si: Incendiar! Acuzații extrem de grave la adresa europarlamentarului Dragoș Benea!- bzi.ro

Sfântul Sfințit Mucenic Avramie

Sfântul Sfințit Mucenic Avramie, episcop de Arbilia, a suferit martiriul în timpul persecuției suferite de creștini în timpul împăratului Sapor II. Când i s-a cerut sfântului să renunțe la Hristos și să se închine soarelui, el le răspunde: „Cât de nesăbuit este să-L prigoniți pe Hristos și să vă închinați creaturilor! Oare soarele nu este o creație a Dumnezeului meu?”

Calendar Ortodox 4 februarie 2021
Calendar Ortodox 4 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

După aceasta sfântul a suferit bătăi cumplite și a fost torturat. În tot timpul acesta Sfântul Avramie s-a rugat, rostind cuvintele pe care și Mântuitorul le-a spus: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta pentru că nu știu ce fac!!!” . Îndată după aceasta, Sfântul a fost decapitat cu sabia în orașul Felman.

Calendar Ortodox 4 februarie 2021
Calendar Ortodox 4 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Citate ale  Sfântului Cuvios Isidor Pelusiotul  

"E mai important să înveţi printr-o viaţă de fapte bune decât să propovăduieşti cu cuvinte alese"

"Dacă cineva doreşte să aibă mari virtuţi, să le considere mici pe cele pe care le are, iar acelea se vor arăta mari, fără îndoială"

"Întâi făptuieşte şi apoi povăţuieşte, după pilda lui Iisus, Domnul nostru"

"Viaţa fără cuvânt e mai bună decât cuvântul fără viaţă. Căci ea şi tăcând e folositoare; cuvântul şi strigând supără. Dacă se întâlnesc cuvântul şi viaţa, desăvârşesc un simbol al întregii filosofii"

Calendar Ortodox 4 februarie 2021
Calendar Ortodox 4 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul

Troparul Sfântului Cuvios Isidor Pelusiotul, glasul al 8-lea:

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isidor, duhul tău.

Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând Israel..

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Suspinul inimii mele celei zdrobite ascultându-l, Stăpâne, vindecă cumplita zdrobire a sufletului meu, Hristoase, cu rugăciunile cuviosului Tău, ca un Atotputernic.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ridicându-te cu înţelepciune Dumnezeiască de la lucrarea faptei celei bune la curgerea cea curată de Dumnezeu, Sfinte Isidor, stând înaintea lui Dumnezeu de-a pururea, te-ai îmbogăţit în chip lămurit cu arătarea cea plină de desfătare.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Apropiindu-ţi gura de paharul înţelepciunii, preaînţelepţeşte, ai scos de acolo curgere de daruri, cântând lui Dumnezeu cântare de biruinţă.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca un Nor Uşor a venit la Tine Ziditorul, Stăpână Preacurată, ca să surpe, ca un Atotputernic, cele făcute de mână ale Egiptului, Hristos, Cel Ce este Atotputernic.

Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este sfânt precum Tu, Doamne...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu mintea cea pătrunzătoare luând aminte, prealăudate, în chip lămurit la cunoştinţa celor ce sunt, printr-însa ai priceput fără de rătăcire Pricina Cea Începătoare, ca un adevărat teolog.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcând din viaţa ta în chip vădit o necontenită cugetare la moarte, purtătorule de Dumnezeu de trei ori fericite, ai omorât pricinile patimilor celor trupeşti, fiind cuprins de dragostea nepătimirii.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Bucurându-te ai urmat lui Hristos purtând crucea, părinte, cu nevoinţă tare; şi cu Dânsul te-ai asemănat, pe cât a fost cu putinţă, prin curăţirea vieţii.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Mai presus de Legile firii născând pe Stăpânul, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ai stricat blestemul neascultării celei de demult, făcând să ţâşnească Izvorul Binecuvântării.
Irmosul: Nu este sfânt precum Tu, Doamne Dumnezeul meu, Care ai înălţat fruntea credincioşilor Tăi, Bunule şi ne-ai întărit pe noi pe piatra mărturisirii Tale.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează. Mulți uită de acest aspect

Ce semnificație are fiecare an de căsnicie. Idei de cadouri aniversare

Horoscop Zilnic Duminică 16 Mai 2021: Astăzi puteți simți o dorință puternică de a începe un nou proiect sau o nouă colaborare

Calendar Ortodox 16 mai 2021. Cei mai mari sfinți pe care i-a dat Moldova

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Începe un nou război mondial? Prima putere nucleară care i-a declarat război Israelului

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies