Calendar ortodox duminică, 1 august 2021. Pomenirea Scoterea Cinstitei Cruci a Domnului. Ce semnifică sărbătoarea

Calendar ortodox duminică, 1 august 2021. Creștinii prăznuiesc scoaterea cinstitei Cruci a Domnului.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Scoaterea cinstitei cruci se pomenește la 1 august de pe vremea când Manuil era împărat grea, Andrei Gheorghievici era mare domn al Rusiei și preasfințitul Luca, patriarhul Constantinopolului.

Calendar ortodox duminică, 1 august 2021. Ce sărbătoare este în calendar

Pomenirea Scoterea Cinstitei Cruci a Domnului. Ce semnifică sărbătoarea
Icoana Fecioarei Maria cu pruncul Iisus Hristos[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Calendar Ortodox AUGUST 2021. Schimbarea la față, printre cele mai importante sărbători ale lunii

În cărțile bisericești se relatează că marele cneaz Andrei înainte de a merge la război împotriva vrăjmașilor lua cu el cinstita icoană a Fecioarei Maria care îl ține în brațe pe Pruncul Hristos. Totodată, mai lua cu el și cinstita Cruce a Domnului, care era purtată de doi preoți îmbrăcați în veșminte sfințite. Așa obișnuia să plece la război, asigurându-se că rugăciunile sale vor ajunge la Dumnezeu.

Când se uita spre icoană, rostea această rugăciune:

Citeste si: Ana, soția lui Petrică Cercel, mesaj plin de durere în ziua înmormântării. Ce i-a transmis- bzi.ro

„O, Stăpână, ceea ce ai născut pe Hristos, Dumnezeul nostru! Tot cel ce nădăjduiește spre tine nu va pieri; și eu, robul Tău, te am pe Tine, după Dumnezeu, zid și acoperământ, iar Crucea Fiului tău, armă ascuțită împotriva vrăjmașilor. Deci roagă pe Mântuitorul lumii, pe Care îl ții în brațele tale, ca să fie puterea Crucii ca un foc, arzând fețele potrivnicilor, care doresc război cu noi; iar sprijinul tău cel atotputernic să ne ajute nouă și să calce pe vrăjmașii noștri”

Citeste si: Postul Sfintei Maria 2021. Semnificaţie, tradiții și obiceiuri care se respectă în Postul Adormirii Maicii Domnului

Rugăciunea către Maica Domnului care se rostește înaintea icoanei sale

Icoana Fecioarei Maria cu pruncul Iisus Hristos
Rugăciune către Fecioara Maria[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Postul Sfintei Maria 2021. Semnificaţie, tradiții și obiceiuri care se respectă în Postul Adormirii Maicii Domnului

Cum Te vom numi pe Tine, Fecioară, Ceea Ce ce pe robii Tăi cei cuprinşi de mâhnire îi ridici la lumina izbăvirii şi picuri în suflete untdelemnul milostivirii spre înecarea durerilor celor de multe feluri? Nu ne părăsi

în ceasul necazurilor şi mai cu seamă când norii grei ai deznădăjduirii se ivesc pe bolta inimii noastre. Cu ale Tale stăruitoare rugăciuni dobândeşte iertare păcatelor noastre şi ne întăreşte pe piatra credinţei. Primeşte din nevrednicele noastre mâini flori de cuvinte mulţumitoare şi ne împărtăşeşte de mireasma pocăinţei celei mântuitoare.

Ca Una Ce eşti Bucuria creştinilor, cercetează şi sufletul meu cel cuprins de lanţurile întristării şi îl călăuzeşte către izvorul dumnezeieştii liniştiri.

Adapă-l din apa pocăinţei şi îl curăţeşte de toată răutatea, ca să aducă roade de fapte bună şi să se izbăvească de focul cel veşnic.

Bucuria celor necăjiţi eşti cu adevărat, căci numai Tu iei în mâinile Tale de Maică durerile noastre şi ai putere a ridica din adâncul deznădăjduirii pe cei ce te cinstesc pe Tine.

Mărire purtării Tale de grijă! Mărire milostivirii Tale Preacurată, prin care scoţi pe toţi din adâncurile cele mai de jos ale păcatului şi îi povăţuieşti la calea mântuirii. Nu ne părăsi nici pe noi până în sfârşit, ci în ceasul înfricoşător al morţii să ne fii Sprijinitoare, solindu-ne iertare şi mântuire de la Hristos, ca să Te cinstim pe Tine cu mulţumire în veci, strigând: Bucură-Te, Maica Luminii Celei neapuse, Pământul roditor de mântuire, Oglinda înţelepţilor, Bucuria celor smeriţi, Binecuvântarea rugătorilor!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Ce alimente poți consuma în Postul Sf Marii

Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Când e dezlegare la pește în Postul Sfintei Marii

Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Ce NU ai voie să faci în Postul Sfintei Mării

Surprize MARI le-au pregătit astrele zodiilor, începând cu săptămâna viitoare

Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se simte vedeta

DEZASTRU! S-a aflat adevărul despre ce le-a făcut Toni Iuruc primelor două soții. Familia Simonei Halep devine îngrijorată

E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus

Ultima lovitură dată de Gică Popescu în sportul românesc: ,,Am investit împreună cu mai mulţi parteneri”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies