Calendar Ortodox, duminică, 12 februarie 2023. Mare sărbătoare cu cruce roșie!

12 februarie 2023. Iată care sunt evenimentele importante din această zi

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, duminică, 12 februarie 2023. Biserica Ortodoxă cinstește azi pe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscop al Antiohiei celei Mari, dar și pe Sf. Antonie, patriarhul Constantinopolului; Sf.

Mc. Hristea.

Calendar Ortodox, duminică, 12 februarie 2023

Sfântul Meletie s-a născut într-o familie de creștini, în Armenia Mare și a trăit între anii 310-381. Conform Calendarului Ortodox, este cinstit în fiecare an, la data de 12 februarie.

A fost ales episcop al cetăţii Sevastia, apoi în Veria Siriei şi, după ceva vreme, arhiepiscop al Antiohiei, în locul lui Eudoxie, care a devenit patriarh al Constantinopolului.

Se povesteşte că, după ce a intrat în cetate, a fost primit cu evlavie și mulți credincioși îşi botezau copiii cu numele lui. Sfântul Meletie a fost alungat de eretici din scaunul episcopal, dar a fost rechemat în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363).

După ce noul împărat a îmbrăţişat credinţa păgână, acesta l-a exilat pe Sfântul Meletie, care s-a întors în Antiohia în timpul împăratului Iovian.

Următorul împărat, Valens, l-a izgonit pe arhiepiscopul Meletie. Dar şi de data aceasta Sfântul Meletie s-a întors în Antiohia, în timpul împăratului Graţian (373-383).

Sfântul Ierarh Meletie a trăit în aceeași perioadă cu Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. El l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare, iar în cadrul celui de-al doilea Sinod Ecumenic, l-a rânduit pe Sfântul Grigorie Teologul în scaunul patriarhal din Constantinopol.

Sinodul al II-lea Ecumenic (381) de la Constantinopol l-a ales preşedinte. Pentru că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un eretic i-a acoperit gura, Sfântul Ierarh Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz.

Citeste si: „M-am plictisit de tine și de emisiunea asta!”. Bianca izbucnește în lacrimi după ce este chemată de Radu în camera roșie! Aflați de la ce a pornit totul mâine, 26 septembrie, într-un nou episod din „Casa iubirii”, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Valentin Sanfira a trecut printr-un accident cumplit în Italia. În spital, medicii l-au ținut patru zile fără să-l opereze- stirileprotv.ro

Sfântul a trecut la Domnul în timpul desfăşurării lucrărilor Sinodului, în 381. Acesta a fost îngropat în Biserica Sfinţilor din Constantinopol. După ceva timp Moaştele sale au fost duse în Antiohia.

Citește și: Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Vezi care sunt zilele cu dezlegare la pește din post

Calendar Ortodox, duminică, 12 februarie 2023. Sărbătoare cu Cruce Roșie în marea zi de Duminică

Calendar Ortodox, duminică, 12 februarie 2023. Sărbătoare cu Cruce Roșie în marea zi de Duminică

[Sursa foto: shutterstock]

12 februarie 2023. Rugăciunea zilei de duminică

De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale.

Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine.

Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă! O, binecuvântate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne nouă darul Tău și acoperământul Tău! Așa, Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritului și nevrednicului, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică după porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și Maicii noastre.

Dăruiește-mi pocăință adevărată, ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împărăției Tale și împotriva sufletului meu și a aproapelui meu. Te rog, Mult Milostive Doamne, să uiți de astăzi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, mulțumesc din toată inima mea pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înnoirea sufletului meu, pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci mă îngăduiești și-mi aștepți pocăința, ca un Iertător Bun și Milostiv.

Citeste si: "Ferească Dumnezeu! Nu îndemn pe nimeni!" Cum a reușit Florin Salam să treacă peste moartea primei sale soții- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai e centrat pe elev”/ ”Predarea se face pe repede înainte”/ ”Ce oferă școală în afară de cei 4 pereți ai sălii de clasă?”- stirilekanald.ro

Citeste si: Sophia Loren, internată de urgență în spital. Care este starea de sănătate a celebrei actrițe- radioimpuls.ro

Și încă mă rog, Doamne Iisuse Hristoase, să-mi dai dar să petrec bine și creștinește întru această săptămână fără a-Ți greși, cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstea Bunei Vestiri a Sfintei Maicii Tale și a Învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău celui Sfânt asupra Apostolilor.

Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stapâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de pacatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea, iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin!

 

Citește și: Când pică Paștele catolic în 2023. Sărbătoarea Învierii Domnului pentru creștinii catolici se sărbătorește la o dată diferită

Calendar Ortodox, duminică, 12 februarie 2023. Sărbătoare cu Cruce Roșie în marea zi de Duminică

Calendar Ortodox, duminică, 12 februarie 2023. Sărbătoare cu Cruce Roșie în marea zi de Duminică

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante din 12 februarie

 • 1864: Parlamentul a votat proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România.
 • 1877: S-a născut Louis Renault, industriaș francez, fondatorul grupului auto cu același nume.
 • 1892: Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenție- aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.
 • 1903: Nava de expediție Antarctica, a exploratorului polar suedez, Otto Nordenskjöld, prinsă în gheață, s-a scufundat în Marea Weddell. Întregul echipaj a ajuns pe Insula Paulet după șaisprezece zile, de unde au fost salvați zece luni mai târziu.
 • 1912: Abdicarea împăratului chinez Pu Yi; sfârșitul dinastiei Qing.
 • 1912: China a adoptat calendarul gregorian pe 12 februarie.
 • 1919: Consiliul militar interaliat de la Paris, a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.
 • 1922: Și-a început pontificatul Papa Pius al XI-lea.
 • 1961: A fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția Planetei Venus: Venus – 1.
 • 1994: S-au deschis Jocurile Olimpice de Iarnă la Lillehammer, Norvegia.
 • 1996: Yasser Arafat a depus jurământul pe 12 februarie, în calitate de prim președinte ales (20 ianuarie 1996) al Autorității Naționale Palestiniene.
 • 1999: Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.
 • 2000: A avut loc, la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est.
 • 2002: La tribunalul de la Haga, pe 12 februarie, a început procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Acesta a murit în 2006 înainte de terminarea procesului.
 • 2016: Papa Francisc s-a întâlnit cu Patriarhul Kiril al Moscovei la Havana, Cuba. A fost pentru prima dată când capul Bisericii Romano Catolice și capul Bisericii Ortodoxe Ruse s-au întâlnit.

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023! Când au voie creștinii să mănânce pește în post

Postul Paștelui 2023. Semnificație, tradiții și obiceiuri care se respectă în perioada postului

Valentin Sanfira a trecut printr-un accident cumplit în Italia. În spital, medicii l-au ținut patru zile fără să-l opereze

Ana-Maria Barnoschi face dezvăluiri din vacanță! Unde a plecat vedeta: „Unul dintre cele mai frumoase orașe”

EXCLUSIV - Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai e centrat pe elev”/ ”Predarea se face pe repede înainte”/ ”Ce oferă școală în afară de...

„Fiul ei este total pierdut. Nu își mai recunoaște copilul.” Miruna Pascu, declarații șocante în fața anchetatorilor! Ce a spus mama lui Vlad Pascu despre tragedia provocată de...

”O nuntă ca-n povești” Mesajul emoționant transmis de Horia Brenciu pentru Mircea Baniciu, după nunta fiicei sale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies