Calendar ortodox duminică, 15 august 2021. Este mare sărbătoare: Adormirea Maicii Domnului. Spunem sau nu "La mulți ani!" de Sfânta Maria Mare

Calendar ortodox duminică, 15 august 2021. Creștinii pomenesc la 15 august Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar ortodox duminică, 15 august 2021. Duminică este cea mai mare sărbătoare din an, creștinii sărbătoresc Sfânta Maria Mare.

Calendar ortodox duminică, 15 august 2021. Este sărbătoare importantă: Adormirea Maicii Domnului

Este mare sărbătoare: Adormirea Maicii Domnului
Calendar ortodox duminică, 15 august 2021[Sursa foto: Captură YouTube]

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Mormântul Maicii Domnului se află în apropiere de Grădina Ghetsimani.

Citeste si: Prohodul Maicii Domnului, video şi text. Cea mai importantă rugăciune dinaintea sărbătorii Sfintei Marii

Se spune că Sfânta Maria când și-a simțit sfârșitul s-a așezat pe un pat în casa ei din Grădina Ghetsimani așteptând să ajungă în Împărăția Fiului ei.

În Răsărit, Praznicul Adormirii Maicii Domnului se datorează împăratului bizantin Mauriciu, care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani și care a fixat ziua de sărbătoare pe 15 august.

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Citeste si: Pe 15 august 2021 este sărbătorită Ziua Marinei Române. Ce semnificație are evenimentul celebrat în ziua Adormirii Maicii Domnului

În Apus, sărbătoarea a apărut mai târziu, de către Papa Teodor I, care a impus data sărbătorii la 15 august, ca în Răsărit.

Credincioșii cinstesc cu mare sfințenie Praznicul Adormirii Maicii Domnului având rânduită o perioadă de două săptămâni de post, înaintea sărbătorii.

Citeste si: Postul Sf Marii 2021. Rugăciunea grabnic ajutătoare și Acatistul Praznicului Adormirii Maicii Domnului

Se spune sau nu "La mulți ani!" pe 15 august

Creștinii pomenesc la 15 august Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare
Duminică este cea mai mare sărbătoare din an[Sursa foto: Captură YouTube]

Majoritatea românilor obișnuiesc să spună "La mulți ani!" celor care poartă numele sfintei. Însă, sunt mulți care sunt în dilemă cu privire la această urare, pentru că pe 15 august este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, iar pe 8 septembrie este Sfânta Maria Mică, adică ziua în care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului.

Preotul Eugen Tănăsescu a oferit o explicație cu privire la urarea de "La mulți ani!" pe 15 august.

„Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! sau La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! sau La mulți și binecuvântați ani!", spune preotul într-o declarație pentru adevărul.ro.

Citeste si: Postul Sf Marii 2021. Semnificaţie, tradiții și obiceiuri care se respectă în postul de vară

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre <adormire>, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună <La mulți ani!>, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Prohodul Maicii Domnului, video şi text. Cea mai importantă rugăciune. Înainteprăznuirea Sfintei Marii

Pe 15 august 2021 este sărbătorită Ziua Marinei Române. Ce semnificație are evenimentul celebrat în ziua Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Ce NU ai voie să faci în Postul Sfintei Mării

Începând cu noaptea aceasta, 6 zodii vor avea parte de succes pe planul sentimental și pe cel profesional

Anunț uluitor despre vaccin! Ce efect are asupra creierului

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc. FOTO

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies