
In articol:
- Calendar Ortodox, Duminică, 19 martie 2023
- 19 martie 2023. Tradiția Bisericii pentru post
- Evenimente importante amintite pe 19 martie
Calendar Ortodox, Duminică, 19 martie 2023. Sărbătoate cu cruce roșie! Sfinții Mucenici Hrisant, Daria şi Ilaria, precum și Sfântul Mc. Marian diaconul sunt prăznuiți astăzi.
Calendar Ortodox, Duminică, 19 martie 2023
Conform Calendarului Ortodox, Biserica îi cinstește astăzi pe Sfinții Mucenici Hrisant, Daria şi Ilaria, precum și Sfântul Mc. Marian diaconul. Este sărbătoare cu cruce roșie, deoarece pică în a treia duminică din Postul Paștelui. Este dezlegare la ulei și vin.
Sfântul Mucenic Hrisant a trăit în anii 300. El era din Egipt, dar s-a mutat cu tatăl lui la Roma împreună cu tatăl său. Dfântul Hrisant a învăţat toată filosofia păgână, deoarece tatăl lui era păgân, dar apoi a aflat despre învăţătura creştină şi citit cu interes cuvintele Evangheliei şi ale Apostolilor.
Hrisant a primit botezul Domnului și a început să propovăduiască în popor pe Hristos. Polemon, tatăl lui Hrisant, l-a căsătorit pe acesta cu o păgână pe nume Daria, crezând că îl va face să renunțe la creștinism.
Daria a primit cu bucurie botezul în numele Sfintei Treimi și astefel a îmbrățișat și ea creștinismul. Pentru că la acea vreme, creștinii nu erau acceptați, Sfântul Hrisant și soția sa au fost judecați aspru și chinuiți pentru a renunța la credința lor.
În cele din urmă, împăratul a ordonat ca Sfântul Hrisant şi Daria să fie îngropaţi de vii, primind astfel cununa muceniciei. Moaştele lor au fost așezate în catacombele de pe calea Salaria din Roma, în timpul împăratului Constantin cel Mare.
Calendar Ortodox, Duminică, 19 martie 2023. Sărbătoate cu cruce roșie! Iată ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi
19 martie 2023. Tradiția Bisericii pentru post
- În primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
- În primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel
- Miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
- În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
- La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.
Citește și: Buna Vestire 2023. Care este semnificația creștină a acestei sărbători
Calendar Ortodox, Duminică, 19 martie 2023. Sărbătoate cu cruce roșie! Iată ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi
Evenimente importante amintite pe 19 martie
1915: Planeta Pluto a fost fotografiată pentru prima dată, dar nu a fost recunoscută ca planetă.
1919: La Universitatea din București, în cadrul măsurilor de pedepsire a celor care au pactizat cu germanii, s-a instituit o "comisie de cercetare" a profesorilor universitari. Au fost incriminați mai mulți universitari care s-au comportat servil în timpul ocupației germane (Primul Război Mondial), unii au fost îndepărtați din învățământ, altora li s-a interzis temporar să țină cursuri.
1944: Al Doilea Război Mondial: în cadrul Operațiunii Margareta I, trupele naziste au ocupat Ungaria.
1945: În largul coastei Japoniei, un bombardier a lovit portavionul USS Franklin, ucigând 724 de oameni membri ai echpajului. Nespus de deteriorată, nava a reușit să se întoarcă în SUA sub propria sa putere.
1945: Hitler a semnat Decretul Nero privind distrugerea infrastructurii economiei germane pentru a nu mai putea fi utilizată de trupele aliate.
1946: Guyana Franceză, Guadalupe, Martinica și Réunion au devenit "Provinciile Franței de peste mări".
1949: A avut loc congresul de constituire a Uniunii Tineretului Comunist – UTC.
1953: Au fost televizate pentru prima oară Premiile Academiei Americane de Film (Premiile Oscar).
1958: A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.
1962: Artistul foarte influent Bob Dylan a lansat primul său album, Bob Dylan, pentru Columbia Records.
1969: Cea mai înaltă structură din Europa când a fost construită în 1964, turnul de televiziune cu o înălțime de 385 de metri de la stația de transmisie Emley Moor, Marea Britanie, s-a prăbușit în timpul unei furtuni din cauza acumulării de gheață.
1990: Au început violențele interetnice de la Târgu Mureș.
2002: Zimbabwe a fost suspendat din Commonwealth acuzat de abuzuri ale drepturilor omului și de fraudă electorală, în urma unor alegeri prezidențiale turbulente, la data de 19 martie.
2006: La alegerile prezidențiale din Belarus, președintele în funcție Aleksandr Lukașenko a primit peste 80% din voturi. În aceeași noapte, în capitala bielorusă Minsk au avut loc proteste pașnice ale câtorva mii de oameni împotriva manipulării alegerilor.
2018: "Sudan", ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a fost eutanasiat în Kenya, într-o rezervație situată la 200 de km la nord de Nairobi, din cauza complicațiilor legate de vârsta sa înaintată (45 de ani). Decesul lui Sudan este sinonim cu stingerea acestei subspecii.
Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro