Calendar Ortodox, duminică, 29 ianuarie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie în sfânta zi de duminică!

Calendar Ortodox, duminică, 29 ianuarie 2023. Evenimente importante din această zi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, duminică, 29 ianuarie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie! Iată care sunt evenimentele importante din această zi a anului.

Calendar Ortodox, duminică, 29 ianuarie 2023

În fiecare an, la data de 29 ianuarie, Biserica Ortodoxă cinstește Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, precum și pe Sf. Mc. Filotei.

Sfântul Ignatie a fost al treilea episcop al Antiohiei, după Apostolul Petru și Apostolul Evod. A fost ucenicul lui Petru și evanghelistului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu.

Numele de „Teoforul” al Sfîntului Ignatie înseamnă „purtătorul de Dumnezeu”. Se spune că Ignatie a fost copilul pe care Mântuitorul l-a luat în braţe când a spus: „Lăsaţi pruncii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că unora ca aceştia este împărăţia cerurilor”.

Mucenicul Ignatie a refuzat să se închine zeilor din acele vremuri, zeilor, dar a refuzat, așa că a fost trimis la Roma pentru a fi mâncat de lei.

În drumul său până la Roma, Sfântul Ignatie a sfătuit mulţimea credincioşilor să asculte episcopii şi preoţii lor şi să nu creadă învăţăturile eretice.

În cele din urmă, Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie a fost ucis de lei.

Rămășițele lui Ignatie au fost adunate de creștini și duse fraților sfântului, în orașul natal al acestuia, Antiohia,  unde au fost îngropate în pământ. 

Astfel, Biserica Ortodoxă pomenește în fiecare an, pe data de 29 ianuarie, aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.

Citește și: Lista sărbătorilor legale în 2023. Vezi care sunt zilele libere pe care le primesc salariații în acest an

Citeste si: Câți bani a scos din buzunar Raed Arafat pentru sistemul de urgență românesc: „Nu aveam altă soluție”. Șeful DSU s-a lovit de multe piedici pentru punerea pe picioare a serviciului SMURD- kanald.ro

Citeste si: Motivul din spatele crimei urmată de sinucidere din Alba Iulia. De ce și-ar fi omorât un tată copilul de numai un an- stirileprotv.ro

Calendar Ortodox, duminică, 29 ianuarie 2023.  Sărbătoare cu cruce roșie!

Calendar Ortodox, duminică, 29 ianuarie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie!

[Sursa foto: shutterstock]

Rugăciune către Sfântul Ignatie

Cântare de biruință să cântăm toți lui Dumnezeu, Celui Ce a făcut minunate semne cu braț înalt și a mântuit pe Israel; că S-a preaslăvit.

Luminat prăznuind să ne ospătăm, că Mucenicul Ignatie cu sfințenie cheamă Biserica lui Hristos la pătimi­rea lui, cea mult lăudată.

Pomenirea ta cea mărită toți o cinstim, Preafericite Ignatie și cu psalmi slăvim pe Cel Ce a încununat preacinstitul tău creștet, binecuvântatule de Dumnezeu.

Luminător preastrălucitor al Bisericii fiind, Sfinte Ignatie, luminezi toate marginile pământului și Apusul îl luminezi, venind de la Răsărit. Primejdiilor, pe care Apostolul Pavel le-a îndurat în tot locul, urmând, Sfinte Ignaie, chiar legat fiind, nu ai căzut în amorțeală, ci ai întărit cu multe epistole Biserica lui Hristos.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Treime mai presus de ființă, Unime în Trei Ipostasuri, mântuiește și miluiește pe cei ce strigă Ție cu credință: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești, Făcătorule! Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Citește și: Calendar Ortodox anul 2023. Cele mai importante sărbători de peste an!

Calendar Ortodox, duminică, 29 ianuarie 2023.  Sărbătoare cu cruce roșie!

Calendar Ortodox, duminică, 29 ianuarie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie!

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante din 29 ianuarie

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Postul Paștelui 2023! Vezi pe ce dată începe Postul Mare

Tradiții și obiceiuri de Mucenici. Ce este bine să faci pe 9 martie 2023

Zile libere Paște 2023. Vezi câte zile libere vor avea angajații din România la sărbătoarea Învierii Domnului

Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau...

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi!

„Când nu mai faci eforturi, o relație se termină.” Iulia Vântur a spus ceea ce o macină de când s-a mutat în India

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies