Calendar ortodox duminică, 4 iulie 2021. Patru sfinți importanți sunt sărbătoriți. Este a doua Duminică după Rusalii

Calendar ortodox duminică, 4 iulie 2021. În calendarul ortodox sunt prăznuiți patru sfinți importanți.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar ortodox duminică, 4 iulie 2021. Este sărbătoare mare duminică. Crestinii sărbătoresc patru sfinți importanți, dar și a doua Duminică după Rusalii.

Calendar ortodox duminică, 4 iulie 2021. Ce sărbătoare este astăzi?

În calendarul ortodox sunt prăznuiți patru sfinți importanți
Este a doua Duminică după Rusalii[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Calendar ortodox, sâmbătă 3 iulie 2021. Trei sfinți importanți sunt prăznuiți în această zi

În calendarul ortodox, duminică 4 iulie, sunt sărbătoriți: Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, Sfânta Cuvioasă Marta, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Galata, Sfântul Cuvios Andrei Rubliov, iconograful. De asemenea, creștinii sărbătoresc și Duminica a 2-a după Rusalii.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

În cărțile bisericești se vorbește că Duminica a doua după Rusalii are loc chemarea la apostolat a ucenicilor Mântuitorului. Chemarea la apostolat înseamnă o etapă a unui plan de mântuire a lumii. Prin chemarea ucenicilor la apostolat, Hrisots pregătește taina Bisericii.

"În vremea aceea, pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja

în mare, căci erau pescari, și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El. Și de acolo, mergând mai departe, a văzut alți doi frați, pe Iacov al lui Zevedeu și pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-și mrejele, și i-a chemat. Iar ei îndată, lăsând corabia și pe tatăl lor, au mers după El.
Și a străbătut Iisus toată Galileea, învățând în sinagogile lor și propovăduind Evanghelia Împărăției și tămăduind toată boala și toată neputința în popor.", este Predica Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Duminica a II-a după Rusalii.

Citeste si: Calendar Ortodox IULIE 2021. Sfântul Ilie, printre cele mai importante sărbători ale lunii

Rugăciune care se rostește duminica

Patru sfinți importanți sunt sărbătoriți
Calendar ortodox duminică, 4 iulie 2021[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Gheorghe Bălăşoiu, românul cu cea mai mare pensie, a murit! Cum a ajuns să primească atâția bani

"De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine. Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă! O, binecuvântate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne nouă darul Tău și acoperământul Tău! Așa, Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritului și nevrednicului, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică după porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și Maicii noastre. Dăruiește-mi pocăință adevărată, ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împărăției Tale și împotriva sufletului meu și a aproapelui meu. Te rog, Mult Milostive Doamne, să uiți de astăzi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, mulțumesc din toată inima mea pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înnoirea sufletului meu, pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci mă îngăduiești și-mi aștepți pocăința, ca un Iertător Bun și Milostiv. Și încă mă rog, Doamne Iisuse Hristoase, să-mi dai dar să petrec bine și creștinește întru această săptămână fără a-Ți greși, cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstea Bunei Vestiri a Sfintei Maicii Tale și a Învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău celui Sfânt asupra Apostolilor. Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stapâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de pacatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea, iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin."

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Gheorghe Bălăşoiu, românul cu cea mai mare pensie, a murit! Cum a ajuns să primească atâția bani

Florin Cîțu, noi dezvăluiri despre valul patru al pandemiei de coronvirus: „S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost ”

Explozie Rafinăria Petromidia din Năvodari. Turiștii de pe litoral sunt în pericol. Alertă ANM. Se întâmplă în următoarele ore

Horoscop 27 Octombrie 2021: pe nativii Capricorn îi așteaptă o perioadă plină de surprize, Săgetătorii câștigă respectul oamenilor

Pfizer a luat o decizie mondială. Cât va fi valabil vaccinul? E definitiv

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E MULT MAI GRAV

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies