
In articol:
- Calendar Ortodox Duminică, 4 iunie 2023
- 4 iunie 2023. Rugăciune către Duhul Sfânt
- 4 iunie 2023. Biserici cu hramul Pogorârea Sfântului Duh
- Obiceiuri de Rusalii 2023
Calendar Ortodox Duminică, 4 iunie 2023. Creștinii sărbătoresc prima zi de Rusalii.
Calendar Ortodox Duminică, 4 iunie 2023
Conform Calendarului Ortodox, la data de 4 iunie 2023, creștinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. Această zi Sfântă este notată cu Cruce Roșie în calendar și mai este numită Cincizecimea sau Rusaliile.
Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că această sărbătoare are loc întotdeauna la 50 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de Duminică.
Conform Vechiului Testament, sărbătoarea de Rusalii era una agricolă, pentru evrei, dedicată roadelor pământului. Mai târziu, aceasta a devenit o sărbătoare a Legământului, datorită pogorârii Sfântului Duh.
Conform scrierii „Faptele Apostolilor” care aparține Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, în această zi, Duhul Sfânt a coborât în limbi de foc peste cei 12 Apostoli care îl slujeau pe Iisus și i-a binecuvântat cu vorbirea mai multor limbi străine.
Așa au reușit ucenicii Domnului să convingă păgâni din toată lumea să renunțe la idolii lor pentru creștinism.În România, prima și a doua zi de Rusalii au devenit sărbători legale, începând cu anul 2008. Astfel, angajații beneficiază de zile libere de la stat, plătite.
Citește și: Calendar Ortodox IUNIE 2023: Când sunt Moșii de vară, Rusaliile, Sfânta Treime, dar și Sânzienele
Calendar Ortodox Duminică, 4 iunie 2023. Creștinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh
4 iunie 2023. Rugăciune către Duhul Sfânt
Vino, lumină adevărată, vino, viață veșnică, vino, taină nerostită, comoară fără de nume, chip dincolo de orice înțelegere, bucurie fără de sfârșit, vino, lumină neînserată, așteptare neînșelătoare a celor ce vor aduce mântuirea!
Vino, ridicare a celor căzuți, vino, înviere a celor morți, vino, Atotputernice, Care pe toate le-ai făcut și pe toate le prefaci numai cu voia Ta! Vino, Cel Ce nu poți fi văzut, nici atins, Cel pururea nemișcat, dar Care Te miști pentru a Te pogorî la noi, cei ce viețuim în iad!
Vino, nume mult dorit și îndelung slăvit, vino, bucurie veșnică, vino, cunună neveștejită! Vino, Tu, pe Care atât Te-a dorit și Te dorește mult chinuitul meu suflet, Tu, Care m-ai despărțit de toate cele ale lumii și Care m-ai învrednicit să
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Vino, suflarea și viața mea, vino, mângâiere a sărmanului meu suflet, vino, bucuria, slava și nesfârșita mea dulceață! Amin!
4 iunie 2023. Biserici cu hramul Pogorârea Sfântului Duh
- Catedrala Pogorârea Sfântului Duh din Rădăuți
- Biserica de lemn din Lunca Mureșului
- Catedrala Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj
- Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Zalău
- Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Parcul Alexandru Ioan Cuza, fost Parcul I.O.R., din București
- Biserica de lemn din Târgu Frumos
- Biserica de lemn din Dângău Mic
- Biserica de lemn din Frata
- Biserica de lemn din Căzănești, județul Hunedoara
- Biserica Pogorârea Sfântului Duh, din Julița, comuna Vărădia de Mureș, județul Arad
- Biserica de lemn din Dușești „Pogorârea Sfântului Duh”
- Biserica Pogorârea Sfântului Duh, din Vicovu de Jos, județul Suceava
- Biserica Sfântul Spirit din Oradea.
Citește și: Cum se prepar[ coliva pentru Moșii de vară 2023. Rețetă tradițională de colivă pentru Sâmbăta Morților
Calendar Ortodox Duminică, 4 iunie 2023. Creștinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh
Obiceiuri de Rusalii 2023
- De Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare frunze de leuștean, usturoi și pelin, pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.
- Un obicei foarte cunoscut, mai ales în zona Olteniei, este Dansul Călușarilor. O trupă de 7- 8 dansatori, merg la colindat din casă în casă, pentru a alunga spiritele rele. Ei primesc de la gazde bani, leuștean, pelin și usturoi.
- Un alt obicei străvechi este Împănatul boului. Mai mulți oameni împodobesc un bou, pe care îl plimbă apoi până la biserică pentru a fi stropit de către preot. Atunci când animalul este eliberat, o fată trebuie să îl stăpânească, pentru a se mărita anul următor.
- Udatul nevestelor este un obicei transmis din generație în generație, în special la sate. Femeile măritate sunt stropite cu apă proaspătă, pentru a fi sănătoase tot anul.
Surse: doxologia.ro, ro.wikipedia.org