Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sărbătoare mare cu Cruce Roșie! Află când începe postul Paștelui

Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Iată care sun evenimentele importante de astăzi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sf. Mc. Agata şi Teodula sunt pomenite astăzi de Biserica Ortodoxă. De asemenea, este începutul Triodului.

Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023

Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia, în secolul al III-lea, într-o familie bogată şi nobilă. Ea era creştină şi dorea să-şi închine viaţa lui Hristos. Este cinstită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la data de 5 februarie.

Agata a fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian, în cetatea Catania, după ce a refuzat să păcătuiască în casa unei femei bogate, Afrodisia. Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri şi desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obişnui şi pe Agata cu o astfel de viaţă.

Agata dorea însă mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.
Sfânta Agata a decedat în temniţă, după multele chinuri la care a fost supusă.

Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi a căzut victimă persecuţiilor ordonate de acesta împotriva creştinilor.

A primit moarte martirică într-o cetate din Asia Mică.

Citeste si: Mesajele emoționante primite de mama Geta de la fiicele sale, cu ocazia zilei de naștere: „Ești o mamă cum rar există în lume”. Surorile Sterp se mândresc cu cea care le-a dat viață- kanald.ro

Citeste si: O femeie gardian, filmată în timp ce sugea degetul unui deținut într-o închisoare. Imaginile au fost făcute publice| VIDEO- stirileprotv.ro

Tradiţia spune că în timp ce era torturată pentru a renunța la creștinism, Sfânta Teodula a convins mulţi oameni să se închine lui Hristos.

Citește și: Calendar Ortodox anul 2023. Cele mai importante sărbători de peste an!

Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sărbătoare mare cu Cruce Roșie! Află când începe postul Paștelui

Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sărbătoare mare cu Cruce Roșie! Află când începe postul Paștelui

[Sursa foto: shutterstock]

Calendar Ortodox, Postul Paștelui 2023

Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.

Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește.

Citeste si: „S-a chinuit!” Văduva artistului a rupt tăcerea despre moartea lui Nosfe și a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele sale clipe!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

5 februarie 2023. Evenimente importante din această zi

  • 1649: Charles Stuart, fiul regelui Carol I, a fost declarat regele Carol al II-lea al Angliei și Scoției de Parlamentul scoțian.
  • 1690: A fost încheiat la Sibiu tratatul dintre domnul Moldovei, Constantin Cantemir (1685-1693), și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donat Heissler.
  • 1818: Jean-Baptiste Bernadotte devine rege al Suediei și rege al Norvegiei.
  • 1843: Este observată Marea Cometă din 1843, care aparține grupului Kreutz. Cometa este una din marea cometei a secolului al XIX-lea.
  • 1859: Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei, este ales ca domnitor și al Țării Românești, săvârșind mica Unire a Principatelor Române (24 ianuarie pe stil vechi- calendarul Iulian). Astfel Principatele Române au devenit prima regiune autonomă românească din Imperiul Otoman, prin votul popular favorabil unirii în ambele țări, dând naștere statului românesc modern de astăzi.

Citește și: Calendar Ortodox FEBRUARIE 2023. Pe ce dată este sărbătoarea Întâmpinării Domnului

Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sărbătoare mare cu Cruce Roșie! Află când începe postul Paștelui

Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sărbătoare mare cu Cruce Roșie! Află când începe postul Paștelui

[Sursa foto: shutterstock]

  • 1861: La Sighet este înființată „Asociația pentru cultura poporului român din Maramureș”.
  • 1867: Este încheiat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în cadrul căruia Marele Principat al Transilvaniei era dizolvat și încorporat Ungariei, desființându-i-se autonomia.
  • 1876: Apare prima revistă română de medicină din Transilvania “Higiena și școala”, editată de Paul Vasici-Ungureanu.
  • 1889: Ministrul de externe al României P.P. Carp cere Direcțiunii Generale a Telegrafelor și Poștelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenției Telegrafice Române, care este în curs de organizare la București, o "odae mare în casele ce ocupă". În aceeași zi, directorul general al telegrafelor și poștelor răspunde că a luat măsurile cuvenite pentru ca de la 1/13 aprilie "să se pună la dispozițiunea noii agenții telegrafice române ce este în ajun a se înființa" spațiul solicitat. (24 ianuarie/5 februarie)
  • 1925: Stabilirea de relații diplomatice la nivel de legație între România și Chile.
  • 1936: Filmul mut al lui Charlie Chaplin, Modern Times („Timpuri noi”) are premiera la New York. Filmul, care satirizează taylorismul, a devenit una dintre cele mai reușite lucrări ale lui Chaplin.
  • 1945: Demonstrații împotriva guvernului Rădescu organizate și plătite de bolșevici.
  • 1946: Anglia și Statele Unite ale Americii recunosc guvernul condus de Petru Groza și reiau legăturile diplomatice cu România.
  • 1979: Are loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar" în regia lui Sergiu Nicolaescu, în rolul principal Amza Pellea.
  • 1980: Primul concert al lui Cristi Minculescu împreună cu formația Iris.
  • 1983: Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial de sală la săritura în lungime (6,92 m).
  • 1990: A fost înființat la București Muzeul Țăranului Român, continuatorul muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială, inaugurat la 1 octombrie 1906.
  • 1991: România a fost aleasă membră a Comitetului ONU pentru Resurse Naturale, la sesiunea anuală a ESCOSOC (Consiliul Economic și Social al ONU).
  • 2004: România a devenit membră de facto a NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificând protocolul de aderare.
  • 2015: Tabloul Nafea Faa Ipoipo ("Când te vei căsători?"), pictat de francezul Paul Gauguin în 1892 și care prezintă două fete din Tahiti, a fost vândut pentru 300 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din istorie.
  • 2017: Un număr record de protestatari au cerut în Piața Victoriei din București demisia guvernului PSD. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și în alte orașe din țară: Arad, Brașov, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara. În același timp, aproximativ 2.000 de persoane au participat la o manifestație de susținere a guvernului, în fața Palatului Cotroceni, pe 5 februarie.
  • 2020: Președintele american Donald Trump a fost achitat de Senat cu 52 la 48, împotriva acuzației de abuz de putere și cu 53 la 47, împotriva acuzației de obstrucționare a Justiției.
  • 2020: Moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești” inițiată de PSD împotriva guvernului Orban a fost adoptată de Parlament.

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cât durează Postul Paștelui 2023. Acesta este cel mai aspru post al creștinilor

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui

Zile libere Paște 2023. Vezi câte zile libere vor avea angajații din România la sărbătoarea Învierii Domnului

Ömer din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de partenera lui de platou, Susen! Iată cum au fost surprinși recent, Lizge Cömert și Yiğit Koçak, în...

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

„Nu-ți pui un clește de plastic, când noi ni-l punem atunci când mergem să spălăm vase sau să măturăm pe jos, doar acolo îți pui moțul ăla în cap.” Oana Roman a desființat-o pe...

Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies