Calendar Ortodox, duminică, 8 ianuarie 2023. Ce mare sărbătoare este în această zi

Creștinii sărbătoresc un mare sfânt, duminică, 8 ianuarie 2023!

Autor: Elena Popescu

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 8 ianuarie, enoriașii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul, dar și pe Sfânta Cuvioasă Domnica.

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 8 ianuarie 2023

Sfântul Gheorghe a trăit în Hozeva pe la sfârşitul secolului al VI-lea şi începutul secolului al VII-lea. Numele de „Hozevitul” provine după acela al chinoviei sale, Mănăstirea Hozeva.

Sfântul Gheorghe s-a născut în insula Cipru din părinţi cu credință, însă a rămas orfan și a fost luat în grijă de o rudă mai îndepărtată care îl dorea ca şi ginere.

De aceea, Sf. Gheorghe a fugit la o mănăstire din Creta, unde s-a nevoit în rugăciune şi ascultare. După ce fratele său, care era călugăr, a murit, Sfântul Gheorghe a mers la Mănăstirea Hozeva, care acum îi poartă numele Sfântului Gheorghe și adăposteşte moaştele sale şi pe cele ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ – Hozevitul.

Tot în această zi se face pomenirea Sfintei Cuvioase Domnica, care a trecut la Domnul în anul 474.

Citeste si: Doliu în lumea fotbalului! A murit John Adrian Ene, fostul portar al echipei Steaua- kanald.ro

Citeste si: "Știam că am murit. Eram separat de trupul meu". Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima- stirileprotv.ro

Citește și: Sărbători ortodoxe Ianuarie 2023. Zilele marcate cu cruce roșie în calendarul creștin

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 8 ianuarie 2023

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 8 ianuarie 2023 

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfinții Trei Ierarhi 2023, tradiții și obiceiuri

 • În fiecare an la data de 30 ianuarie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
 • Din bătrâni se obișnuiește ca în această zi de mare sărbătoare, creștinii să meargă la biserică să aprindă lumânări și să îi pomenească pe cei morți.
 • La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, fetele tinere trebuie să se roage și să țină post, dacă vor să aibă un mariaj fericit.
 • Din bătrâni se spune că la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi încolțește grâul care nu a încolțit în toamnă.
 • O tradiție veche spune că din 30 ianuarie se schimbă vremea. Dacă de ziua sfinților este ger, se spune că vara va fi călduroasă, iar dacă plouă, primăvara va fi friguroasă.
 • În dimineața zilei de 30 ianuarie, gospodinele merg la biserică, cu colivă și împart pește și fructe la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.
 • Văduvele care au probleme cu banii sau de sănătate trebuie să se roage la Sfântului Grigorie ca să le ajute.

Sfinții Trei Ierarhi 2023. Vorbe de duh

Sfântul Vasile cel Mare

 • Liniștea este începutul curățirii sufletului.
 • Să imiți pământul, omule, și să rodești ca el. Să nu te arăți mai rău decât el, cel neînsuflețit. Deoarece acela nu scoate roade pentru propria sa desfătare, ci ca să-ți slujească ție, în timp ce rodul bunătății pe care îl faci tu, îl aduni pentru tine.
 • Mulțumirea cu puțin este singura comoară care nu se sfârșește niciodată.
 • Se întâmplă adeseori ca prietenii noștri să lucreze spre pierzarea noastră, iar vrășmașii noștri spre binele nostru.

Sfântul Grigorie Teologul

 • Nu-ți întinde mâinile tale la Cer, ci la mâinile săracilor. Dacă îți vei întinde mâinile la cele ale săracilor, vei apuca vârful Cerului.
 • Este bine să biruim obrăznicia cu bunătatea și să-i facem mai buni pe cei care ne nedreptățesc, pe care îi suportăm atunci când suferim din pricina lor.
 • Atâta vreme cât te afli în fericire și ești bogat, ajută pe cel care suferă. Nu aștepta să suferi și tu ca să înveți cât de mare rău este neomenia și cât de mare bunătate este milostivirea față de cei care au nevoie.
 • Să nu dorești slava deșartă, deoarece este mai bine să fii cineva, decât să crezi că ești. Dacă însă ești nesățios, să nu urmărești slava omenească, căci cu ce se folosește maimuța atunci când aude că este numită leu?

Sfântul Ioan Gură de Aur

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea- radioimpuls.ro

 • Vrei să te asculte femeia așa cum ascultă Biserica de Hristos? Atunci străduiește-te și tu să te îngrijești de ea precum Hristos face pentru Biserică. Și dacă va trebui să-ți dai viața pentru ea sau să te ostenești de multe ori peste putere sau să suferi și să pătimești multe, să nu le eviți. Deoarece nu trebuie să uiți că, deși vei suferi toate acestea, în esență nimic nu ai făcut, în comparație cu cele pe care le-a făcut Hristos pentru Biserică.
 • Nu este bogat cel care stăpânește multe, ci acela care nu are nevoie de nimic. Căci care este folosul celui care stăpânește întreaga lume dar trăiește în mai multă mâhnire decât cel care nu are nimic? Așezarea lăuntrică este cea care îi face pe oameni bogați sau săraci, iar nu posedarea banilor sau lipsa lor.
 • Este cu neputință să ne mântuim fără cercetarea Sfintelor Scripturi.
 • Dragostea îl vede pe celălalt ca pe sine și consideră cele ale ei ca fiind de obște pentru toți. Dragostea face din sărăcia aproapelui propria ei preocupare. Dragostea întinde masă de obște pentru toți, bogați și săraci, înțelepți și simpli.

Citește și: Bobotează 2023. Cum se păstrează Agheasma Mare sfințită în ziua Botezului Domnului

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 8 ianuarie 2023

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 8 ianuarie 2023

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciunea zilei de duminică

De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine. Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă! O, binecuvântate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne nouă darul Tău și acoperământul Tău! Așa, Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritului și nevrednicului, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică după porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și Maicii noastre. Dăruiește-mi pocăință adevărată, ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împărăției Tale și împotriva sufletului meu și a aproapelui meu. Te rog, Mult Milostive Doamne, să uiți de astăzi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, mulțumesc din toată inima mea pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înnoirea sufletului meu, pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci mă îngăduiești și-mi aștepți pocăința, ca un Iertător Bun și Milostiv. Și încă mă rog, Doamne Iisuse Hristoase, să-mi dai dar să petrec bine și creștinește întru această săptămână fără a-Ți greși, cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstea Bunei Vestiri a Sfintei Maicii Tale și a Învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău celui Sfânt asupra Apostolilor. Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stapâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de pacatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea, iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin.

Surse: doxologia.ro, citateortodoxe.ro, traditii-superstitii.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când pică Paștele ortodox în 2023? Data la care credincioșii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului

Pe ce dată sunt Floriile în 2023? Când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Sărbători calendarul ortodox 2023. Cele mai importante zile pentru creștini

Oğulcan din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze alături de colegii săi! Iată cum au fost surprinși carismaticii actori în spatele camerelor de filmat!

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Andreea Marin, la un pas de a-și pierde viața din cauza depresiei! Vedeta a tras un semnal de alarmă, după ce și-a dat seama prin ce a trecut

Marisa Paloma, câștigătoarea sezonului 3 „Bravo, ai Stil!”, se mută în casă nouă: ”Sunt mândră de această realizare”- VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies