Calendar Ortodox, Joi, 16 martie 2023. Sinaxarul zilei de joi

16 martie 2023. Iată care sunt evenimentele importante amintite în această zi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, Joi, 16 martie 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfinții Mc. Sabin Egipteanul, Papa şi Roman, Sf. Cuv. Anin și pe Sf.

Cuv Hristodul din Patmos.

Calendar Ortodox, Joi, 16 martie 2023

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 16 martie, Biserica îi cinstește pe Sfinții Mc. Sabin Egipteanul, Papa şi Roman, Sf. Cuv. Anin și pe Sf. Cuv Hristodul din Patmos.

Sfântul Mucenic Sabin a trăit în perioada împăratului Dioclețian (284- 305) și era originar din cetatea Ermuopole, de pe malul Nilului.

Sfântul Sabin a fost foarte cinstit și apreciat de locuitorii acelei cetăți, pentru bunătatea lui.Era adeptul credinței creștine și a avut curajul să recunoască acest lucru în fața păgânilor.

Din cauza persecuțiilor pornite împotriva creștinilor, în acea vreme, Sfântul Sabin a fost nevoit să își abandoneze locuința, bogăția, prietenii și s-a retras în munți, împreună cu alți creștini, trăind însă ca și până atunci într-o plăcută viață creștinească discretă și cumpătată, nevoindu-se în post și rugăciune.

Citeste si: „M-am plictisit de tine și de emisiunea asta!”. Bianca izbucnește în lacrimi după ce este chemată de Radu în camera roșie! Aflați de la ce a pornit totul mâine, 26 septembrie, într-un nou episod din „Casa iubirii”, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Valentin Sanfira a trecut printr-un accident cumplit în Italia. În spital, medicii l-au ținut patru zile fără să-l opereze- stirileprotv.ro

Sfântul Sabin ajuta oamenii sărmani din împrejurimi, cu vorbe bune și cu bani. Se spune că unul dintre cei pe care i-a ajutat le-a spus păgânilor de ascunzătoarea Sfântului. Astfel, a fost capturat împreună cu cei 6 creștini cu care se ascundea și au fost torturați pentru a se închina idolilor.

Pentru că nu a renunțat la credința lui, Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul a fost străpuns cu unghii de fier, ars cu făclii aprinse și mai apoi înecat într-un râu, dobândind în acest fel cununa muceniciei de la Dumnezeu.

Citește și: Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Data la care creștinii ortodocși intră în post

Calendar Ortodox, Joi, 16 martie 2023. Sinaxarul zilei de joi

Calendar Ortodox, Joi, 16 martie 2023. Sinaxarul zilei de joi

[Sursa foto: shutterstock]

Calendar Ortodox 2023. Zile cu dezlegare la ulei și vin

Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt câteva zile cu dezlegare la ulei și vin și doar două zile în care se poate consuma pește.

Citeste si: "Ferească Dumnezeu! Nu îndemn pe nimeni!" Cum a reușit Florin Salam să treacă peste moartea primei sale soții- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai e centrat pe elev”/ ”Predarea se face pe repede înainte”/ ”Ce oferă școală în afară de cei 4 pereți ai sălii de clasă?”- stirilekanald.ro

Citeste si: Sophia Loren, internată de urgență în spital. Care este starea de sănătate a celebrei actrițe- radioimpuls.ro

Iată care sunt zilele cu dezlegare la ulei și vin:

  • 4-5 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
  • 9 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin (Sfinții 40 de Mucenici),
  • 11-12 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
  • 18-19 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
  • 26 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
  • 1-2 aprilie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
  • 8-9 aprilie 2023- Dezlegare la ulei și vin.

Citește și: Pe ce dată este Izvorul Tămăduirii 2023. Tradiții la sărbătoarea cu cruce roșie

Calendar Ortodox, Joi, 16 martie 2023. Sinaxarul zilei de joi

Calendar Ortodox, Joi, 16 martie 2023. Sinaxarul zilei de joi

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante amintite pe 16 martie

  • 1945: Orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute. Au decedat 5.000 de persoane.
  • 1947: A apărut, la București, „Revista literară”, condusă de Miron Radu Paraschivescu.
  • 1963: A erupt vulcanul Agung din Bali, ducând la uciderea a 11.000 de oameni.
  • 1965: A avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.
  • 1966: Astronauții americani, Neil Armstrong și David Scott, aflați la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.
  • 1978: Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile roșii". Mai târziu a fost ucis de răpitorii săi.
  • 1985: Jurnalistul american, Terry Anderson, a fost răpit de teroriști la Beirut Liban, și a fost eliberat în 1991, după 2.454 de zile petrecute în captivitate.
  • 1995: Mississippi a ratificat formal Amendamentul al 13-lea, devenind ultimul stat din Statele Unite care a aprobat abolirea sclaviei.
  • 1997: Semnarea Acordului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat la Conferința ONU de la Kyoto, Japonia, la 11 decembrie 1997.
  • 1999: Comisia Europeană prezidată de Jacques Santer și-a anunțat demisia, fapt fără precedent în istoria instituției europene. Decizia a intervenit ca urmare a unui raport foarte critic, care stabilea marea responsabilitate colectivă a Comisiei în cazurile de fraudă semnalate la sfârșitul anului 1998. În data de 24 martie 1999, fostul premier italian, Romano Prodi, a fost desemnat pentru succesiunea lui Santer.
  • 2005: Israel a predat oficial Ierihonul către Autoritatea Palestiniană.
  • 2011: La cinci zile după cutremurul din Japonia, împăratul Akihito, a avut prima ieșire publică, într-un discurs televizat calificat drept "fără precedent". Suveranul nipon s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu criza cu care se confruntă țara sa în urma seismului și a tsunami-ului și a cerut solidaritate.
  • 2012: Parlamentul Republicii Moldova l-a ales pe Nicolae Timofti șef al statului, pe 16 martie.
  • 2014: Crimeea a votat într-un referendum controversat secesiunea de Ucraina și pentru a se alătura Rusiei.

Surese: ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Câte zile libere vor avea, de fapt, elevii în vacanța de Paște 2023

Postul Paștelui 2023. Sfaturi care te vor ajuta să-ți menții disciplina în cel mai aspru post de peste an

Valentin Sanfira a trecut printr-un accident cumplit în Italia. În spital, medicii l-au ținut patru zile fără să-l opereze

Ana-Maria Barnoschi face dezvăluiri din vacanță! Unde a plecat vedeta: „Unul dintre cele mai frumoase orașe”

EXCLUSIV - Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai e centrat pe elev”/ ”Predarea se face pe repede înainte”/ ”Ce oferă școală în afară de...

„Fiul ei este total pierdut. Nu își mai recunoaște copilul.” Miruna Pascu, declarații șocante în fața anchetatorilor! Ce a spus mama lui Vlad Pascu despre tragedia provocată de...

”O nuntă ca-n povești” Mesajul emoționant transmis de Horia Brenciu pentru Mircea Baniciu, după nunta fiicei sale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies