Calendar Ortodox, Joi, 23 martie 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Mucenic Nicon și cei 199 ucenici ai lui

23 martie 2023. Vezi care sunt evenimentele importante amintite în această zi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, Joi, 23 martie 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Mucenic Nicon şi cei 199 ucenici ai lui. Este zi de post pentru creștini.

Calendar Ortodox, Joi, 23 martie 2023

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 23 martie, Biserica îi cinstește pe Sfântul Cuvios Mucenic Nicon şi cei 199 ucenici ai lui. Este zi de post pentru creștini.

Sfântul Mucenic Nicon a trăit în prima jumătate a secolului al-III-lea, în Neapolis. A fost un soldat curajos în armata romană, în vremea împăratului Deciu (249-251).

Tatăl Sfântului Nicon era păgân, iar mama sa era creștină. Aceasta îl îndemna mereu pe Nicon să meargă pe calea creștinismului. Înaintea unei lupte grele, mama sa l-a sfătuit să-și facă semnul Sfintei Cruci dacă va vedea că este la strâmtorare și să cheme numele lui Hristos când viața îi va fi în pericol.

Pe câmpul de luptă, Sfântul Nicon și trupele sale au fost complet încercuiți de inamici.

Astfel, Sfântul Cuvios Mucenic Nicon și-a adus aminte de îndemnurile mamei lui și a strigat: „Doamne, Iisuse Hristoase, ajută-mi!”. A câștigat lupta și de atunci a ales calea creștinismului.

La câșiva ani după ce a ales să-și dedice viața lui Dumnezeu, Sfântul Nicon a fost hirotonit preot, îmbrăcând haina monahală într-o mănăstire din insula Chios, care avea o obște de 190 de călugări. Aici, a fost ridicat apoi la rangul de episcop și i s-a încredințat conducerea mănăstirii.

După moartea episcopului Teodosie, Sfântul Mucenic Nicon a plecat împreună cu ucenicii săi în muntele Tavromenei din Sicilia, crezând că acolo vor fi mai în siguranță. A reușit să întemeieze aici o mănăstire, adăugându-se la numărul monahilor încă 9 ucenici.

Citeste si: În ce relații au rămas Anamaria Prodan și Flavius Nedelea, după ce s-au despărțit: „Nu există zi să nu mă sune, nu există zi să nu îl sun”. Cei doi urmează să plece împreună, în vacanță- kanald.ro

Citeste si: Fetița de 12 ani găsită în canapea a avut parte de un sfârșit violent. Primele declarații ale mamei sale- stirileprotv.ro

Guvernatorul Siciliei, Quintilian, a ordonat să fie prinși și aduși îndată cu toții înaintea lui. Toți cei 199 de ucenici au fost întinși la pământ și înțepați cu sulițe în tot felul, după care li s-au tăiat capetele cu sabia.

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon după ce a fost supus la mai multe chinuri, văzând guvernatorul că nu poate să îl urnească de la dreapta credință, a poruncit să i se taie capul.

Citește și: Buna Vestire 2023. Sărbătoare cu dezlegare la pește în calendarul creștin ortodox

Calendar Ortodox, Joi, 23 martie 2023. Sfântul Cuvios Mucenic Nicon este cinstit astăzi

Calendar Ortodox, Joi, 23 martie 2023. Sfântul Cuvios Mucenic Nicon este cinstit astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

23 martie 2023. Rugăciune în Postul Paștelui

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm:

Întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună ­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Citeste si: „Eu așa mi-am găsit metoda.” Emilia Ghinescu a reușit să slăbească vizibil. Câte kilograme a pierdut artista- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 7 iunie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?- stirilekanald.ro

Citeste si: "Nu a văzut mesajul. Dar nu-mi pasă". Radu Vâlcan, gest surprinzător pentru Adela Popescu. Postarea cu soția lui a generat reacții în lanț- radioimpuls.ro

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 

Citește și: Tradiții de Buna Vestire 2023. Obiceiuri autentice românești care se respectă de „Ziua Cucului”

Calendar Ortodox, Joi, 23 martie 2023. Sfântul Cuvios Mucenic Nicon este cinstit astăzi

Calendar Ortodox, Joi, 23 martie 2023. Sfântul Cuvios Mucenic Nicon este cinstit astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

23 martie 2023. Evenimente importante amintite astăzi

 • 1898: A fost adoptată Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și Constantin Dimitrescu-Iași, care instituie învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și organizează mai temeinic învățământul superior.
 • 1917: Proclamația regelui Ferdinand I, prin care se promite pământ și vot universal.
 • 1921: Crearea Reichswehr-ului, armata Republicii de la Weimar.
 • 1933: Reichstagul a adoptat o lege prin care să se acorde guvernului lui Hitler împuterniciri speciale.
 • 1939: Semnarea Acordului economic româno-german, Tratatul asupra promovării raporturilor economice dintre Regatul României și Reichul German, care deschidea calea subordonării economiei românești intereselor politicii hitleriste.
 • 1942: Al Doilea Război Mondial: În Oceanul Indian, forțele japoneze au capturat Insulele Andaman.
 • 1944: Al Doilea Război Mondial: Atentatul de pe Via Rasella, Roma.
 • 1945: Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietățile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de țărani.
 • 1983: Propunerea președintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spațiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiațiva de Apărare Strategică, supranumită și războiul stelelor.
 • 1983: Primul zbor internațional București- Londra al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1- 11.
 • 1998: Pelicula „Titanic” a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur”, care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.
 • 1999: Javier Solana, secretar general al NATO, a dat ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei. Președintele american Bill Clinton a declarat: superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice.
 • 2001: Pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelență în Cultura Română pe 23 martie.
 • 2001: Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.
 • 2021: Ever Given, o navă taiwaneză de 400 de metri lungime și 59 lățime a eșuat de-a latul Canalului de Suez din cauza vântului puternic blocând total traficul maritim în zonă.

Surse: ro.wikipedia.org, crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Buna Vestire 2023. Ce este bine să dai pe pomană la acest Praznic Împărătesc, deși nu se fac parastase

Sărbători ortodoxe martie 2023. Data la care are loc sărbătoarea Bunei Vestiri, zi cu dezlegare la pește

Fetița de 12 ani găsită în canapea a avut parte de un sfârșit violent. Primele declarații ale mamei sale

Brigitte Pastramă, victima violenței domestice: „Să îmi pună o floare pe mormânt”. Declarațiile cutremurătoare despre momentul în care a crezut că o să își piardă viața

Calendar ortodox 7 iunie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

„Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody

Ce a rugat-o Vlad Gherman pe Cristina Ciobanasu in momentul cand s-a cuplat cu Oana Mosneagu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies