Calendar ortodox joi, 5 august 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră în calendar: Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, păzitorul celor aflați în străinătate

Calendar ortodox joi, 5 august 2021. În calendarul ortodox este sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Biserica pomenește un mare sfânt, păzitor al celor aflați în străinătate.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar ortodox joi, 5 august 2021. Creștinii îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț și este sărbătoare cu cruce neagră în calendar.

Calendar ortodox joi, 5 august 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

Creștinii îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț
Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: O prezentatoare de știri, vaccinată anti-COVID, s-a infectat cu coronavirus! „Valul patru e deja aici”

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț s-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Horodiștea, din fostul județ Dorohoi. Încă din primele luni de viață, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț a fost sortit necazurilor. Mama sa a murit când avea doar șase luni și a rămas în grija bunicii. La doi ani de la nefericitul eveniment, își pierde și tatăl în război și este crescut de rudele apropiate. A fost un copil conștiincios, căruia i-a plăcut școală, el devenind la liceu cel mai bun elev din instituție.

Citeste si: Calendar Ortodox AUGUST 2021. Schimbarea la față, prima sărbătoare importantă din luna august

Rudele care l-au crescut și-au dorit să urmeze Facultatea de Teologie, însă chemarea lui a fost alta: "Nu, eu vreau să mă fac călugăr!". După ce a cerut binecuvântarea duhovnicului său, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț și-a luat cărțile sfinte, crucea și o icoană și a intrat la Mănăstirea Neamț. Toată viața sa a fost dedicată credinței și faptelor bune.

Citeste si: Cum și-a dat seama Monica Anghel că e infectată cu Covid, deși avea vaccinul făcut?- bzi.ro

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să-l treacă în rândul sfinților în iunie 1992 și a decis ziua de prăznuire pe 5 august, ziua când a murit.

Citeste si: Postul Sfintei Marii 2021. Rugăciunea grabnic ajutătoare și Acatistul Adormirii Maicii Domnului

Rugăciune către Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, păzitorii celor aflați în străinătate

Este sărbătoare cu cruce neagră în calendar
Calendar ortodox joi, 5 august 2021[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Zile cu dezlegare la pește în Postul Sfintei Marii

Sfinților Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, cu grăbire alergăm către voi, care v-ați nevoit întru monahicescul cin și care în țară străină și depărtată v-ați desăvârșit alergarea cea către Hristos, luați aminte la rugăciunile noastre, ale păcătoșilor care întru depărtată străinătate viețuim. Sfinților Părinți, care de multe și bogate roade ale Duhului v-ați învrednicit, în aceste locuri îndepărtate, fie-vă milă de sărăcia noastră sufletească și ne fiți lumină, călăuze, sfat și întărire înaintea potrivnicilor văzuți și nevăzuți.

Când puterile noastre slăbesc din pricina multelor noastre neputințe, ca niște prieteni ai slăbănogului, ridicați-ne pe targa rugăciunilor voastre înaintea Milostivului Doctor al sufletelor și trupurilor noastre. Când inimile noastre sunt copleșite de viforul ispitelor, rugați-L pe Hristos să ne scoată cu mână tare și braț înalt din apele furtunilor sufletești, ca oarecând pe Petru, verhovnicul apostolilor. Când inimile noastre sunt cuprinse de grijile lumești, aduceți-ne aminte că Zaheu vameșul de toată agonisirea cea nedreaptă s-a lepădat ca să-L câștige pe Hristos. Când trufia cea fariseică ne primejduiește viețile, cu glasul prorocesc care strigă în pustia sufletelor noastre să ne aduceți întru pocăință. Cei care ați hrănit sufletește pe cei flămânzi de pâinea cerească, luați aminte la sărăcia noastră duhovnicească și nu ne lăsați părăsiți de harul povățuirii și al îmbărbătării fraților noștri. Ci cuvânt bun ne insuflați și firimituri duhovnicești de la praznicul vostru cel din ceruri ne împărtășiți, ca să dăruim cele pe care nu le avem și să dobândim cele la care râvnim.

Citeste si: Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Semnificaţie, tradiții și obiceiuri din bătrâni

Rugăciune pentru cei aflați în străinătate

Sfinților Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, rugați-vă pentru noi în vremea încercărilor noastre, ca slaba noastră convorbire cu Dumnezeu și casnicii Lui să nu treacă fără de folos din cauza netrebniciei noastre. În privegherile noastre fiți alături de noi, ca starea noastră înaintea Domnului să nu ne fie spre păcat din pricina împrăștierii minții, ci să fie spre mântuire și întărire. Iar la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cutremur și frică de Domnul ne insuflați nouă și fiți împreună-slujitori cu noi, ca să aducem jertfa cea nesângeroasă spre iertarea păcatelor și viața cea de veci. Înaintea icoanei voastre făcătoare de minuni din Mănăstirea Ikast, ocrotită de voi, cerem rugăciunile voastre, ale celor care bine v-ați nevoit ca să ne luminați întunericul necunoștinței, să ne răcoriți arșița patimilor, să ne domoliți mișcările inimilor și să ne scoateți din cursele vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. Sfinților Cuvioși, care bine v-ați nevoit, cu toată osârdia ne rugăm vouă să dobândim duh de smerenie și de umilită pocăință și de ascultare curată – întru care este cea mai grabnică mântuire –, ca să ne izbăvim de mulțimea amăgirilor acestui veac viclean. Întru aceste zile, care „rele sunt”, fiți alături de veghea noastră, ca să trecem fără de sminteală întunecimea acestor de pe urmă vremuri. Rugați-vă pentru noi ca, în ceasul Judecății de Apoi, să fim întru cele de-a dreapta Nemitarnicului Judecător. Iar dacă voia Bunului Dumnezeu este ca noi să viețuim în cele de pe urmă și înfricoșate vremi ale istoriei neamului omenesc, rugați-vă Mântuitorului Hristos să ne rânduiască scăpare din toată vrăjmășia lui antihrist și sfârșit bun și mântuitor ca, împreună cu Maica Domnului și cu toți sfinții, să dăm slavă de-a pururi Preamilostivului Dumnezeu. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Ortodox AUGUST 2021. Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul, printre marile sărbători ale lunii

Când pică Sf Maria Mică în 2021? Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

Postul Sf. Marii, august 2021! Câte zile se ține Postul Adormirii Maicii Domnului

Horoscop Zilnic Duminică 26 Septembrie 2021: Gemenii vor face anumite schimbări majore

O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies