
In articol:
- Calendar Ortodox, joi, 9 februarie 2023
- 9 februarie 2023. Rugăciune către Sfântul Nichifor
- Evenimente importante din ziua de 9 februarie
Calendar Ortodox, joi, 9 februarie 2023. Creștinii sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Nichifor, dar și pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcel şi Pangratie (Odovania Praznicului Întâmpinării Domnului).
Calendar Ortodox, joi, 9 februarie 2023
Conform Calendarului Creștin Ortodox, la data de 9 februarie 2023, în ziua Odovaniei praznicului Întâmpinării Domnului, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Nichifor.
Sfântul Mucenic Nichifor a trăit în secolul al III-lea. Acesta a fost prietenul preotului creștin Sapriciu. Cei doi au ajuns să nu își mai vorbească, dar Sfântul Nichifor a încercat de multe ori să se împace cu preotul.
În acel timp, preotul a fost condamnat la moarte, cu scopul de a renunța la creștinism. De frică, acesta a acceptat să renunțe la Dumnezeu și să se închine zeilor, pentru a nu fi omorât.
Pentu a-și salva prietenul, Sfântul Nichifor s-a oferit să moară în locul lui, recunoscând credința lui în Iisus Hristos. Astfel, a fost condamnat la moarte prin decapitare și a primit cununa muceniciei, pentru susținerea creștinismului și pentru faptul că l-a salvat pe preot.
Calendar Ortodox, joi, 9 februarie 2023. Creștinii sărbătoresc un mare sfânt astăzi. Citește rugăciunea Sfântului Mucenic Nichifor
9 februarie 2023. Rugăciune către Sfântul Nichifor
Pe Faron cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, lovind în chipul Crucii și despărțind marea și pe Israel, cel ce fugea și mergea pedestru, l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Marea vieții înălțându-se și învăluind cumplit luntrea sufletului meu cu supărări și cu patimi, Hristoase, Cel Ce ești Izvorul păcii, ca un Făcător de bine, întru liniște adâncă prefă-o, cu toate rugăciunile Mucenicului Tău Nichifor.
Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu un cuget socotit, preaînțeleptule, ai supus cu evlavie sufletului înțelept patima mâniei; și ai alergat către aproapele Sapriciu, stăruind să te împaci cu el, sfinte, plecându-te, Legilor Mântuitorului.
Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind îmbrăcat cu Puterea Crucii și luptându-te cu vrăjmașul, mucenice, cu multă tărie l-ai surpat și purtător de biruință te-ai făcut, cel ce erai de mai înainte numit cu numele biruinței, Prealăudate Nichifor, mucenice al lui Hristos, pururea pomenite.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.Amin!
Citește și: Moşii de iarnă 2023. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților pe 18 februarie
Calendar Ortodox, joi, 9 februarie 2023. Creștinii sărbătoresc un mare sfânt astăzi. Citește rugăciunea Sfântului Mucenic Nichifor
Evenimente importante din ziua de 9 februarie
- 1919: România și Polonia au stabilit relații diplomatice.
- 1929: S-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letonia și Estonia, un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Basarabia.
- 1945: S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza, și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu) ce urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist. Existența acestui depozit contrazicea declarația stângii politice, că nu dorea o lovitură de stat, ci continuarea programului.
- 1945: S-a promulgat Legea pentru epurarea presei, care prevedea sancționarea cu admonestare scrisă, suspendarea activității între 6 luni și 5 ani și interzicerea definitivă de a lucra în presă pentru acei ziaristi, publiciști și colaboratori ai presei care înainte de 23 august 1944 s-au pus în slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost stipendați de către puterile Axei pentru propagandă în favoarea politicii lor, au îndemnat la acte de teroare, schingiuiri și omoruri.
- 1953: În Franța a apărut colecția Livre de poche, care a cunoscut un succes remarcabil.
- 1959: Japonia a anunțat renunțarea totală la armele nucleare.
- 1969: Pe 9 februarie a avut loc primul zbor de încercare al unui Boeing 747.
- 1971: Apollo 14 s-a întors pe Pământ după o misiune pe Lună, pe 9 februarie.
- 1977: Postul de radio, Europa Liberă, a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naștere” al dizidenței românești.
- 1991: În timpul epidemiei de holeră, guvernul peruan a numit o urgență națională. Acest lucru nu a putut împiedica răspândirea epidemiei în Ecuador, Columbia, Mexic și Nicaragua. Din cei aproximativ 400.000 de pacienți mor aproximativ 12.000.
- 1995: Alain Delon, actor, regizor și producător francez, a primit "Ursul de aur" pentru întreaga sa carieră, la Festivalul de film de la Berlin.
- 1998: La Tbilisi, Gruzia, Eduard Șevardnadze a supraviețuit atentatului îndreptat asupra lui.
- 2001: Reprezentanții Bisericii Catolice, Luterane și Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor, pentru prima oară de la marea schismă din 1517.
Surse: ro.wikipedia.org, crestinortodox.ro