
In articol:
Calendar Ortodox, Luni, 20 martie 2023. Biserica îi cinstește azi pe Sfinții Cuv. Mc. ucişi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit și pe Sfântul Ier.
Calendar Ortodox, Luni, 20 martie 2023
Conform Calendarului ortodox, la data de 20 martie 2023, Sfinții Cuv. Mc. ucişi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit și Sfântul Ier. Nichita Mărturisitorul sunt prăznuiți de către Biserică. Este zi de post.
Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit au pătimit pentru Hristos atunci când păgânii etiopieni au atacat lăcașul sfânt, crezând că acolo vor găsi bogății.
În acel moment, monahii mănăstirei, sfătuiți de Starețul Toma, au zis: „Noi din lume am fugit în această pustietate pentru dragostea lui Hristos, și prea rușinos lucru ar fi să fugim din pustie de frica oamenilor.
De-ar fi să fim cu toții junghiați aici, junghiați vom fi pentru dragostea noastră pentru Hristos, pentru Care am venit să locuim aici.”.
Unii dintre monahi au fost uciși cu săgeți în timpul jafului, iar alții au fost închiși în peștera Sfântului Sava. Alți monahi au murit sufocați de fum, primind astfel cununa muceniciei.
Citește și: Dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023. Zilele în care poți mânca pește în post
Calendar Ortodox, Luni, 20 martie 2023. Sinaxarul zilei de luni
20 martie 2023
Conform Calendarului Ortodox, la data de 20 martie 2023 începe cea de-a patra săptămână din Postul Paștelui. Anul acesta, Postul Mare a început luni, 27 februarie. Acesta are o durată de 40 de zile, până pe 16 aprilie, ziua în care vom sărbători Învierea Domnului.
Lăsatul secului de carne a avut loc duminică, pe 19 februarie, astfel creștinii au putut consuma ouă, lapte și brânză până pe 26 februarie, inclusiv.
Această rânduială este considerată o formă de pregătire fizică și trupească a creștinilor pentru postul care va veni, dar există și o altă explicație a originilor Duminicii lăsatului sec de carne, la începutul secolului VII d. Hr.
Atunci, împăratul Heraclius I a hotărât introducerea unei săptămâni neutre sau de delimitare, în care să nu se mănânce carne, ci numai lactate, pentru a pune capăt conflictului dintre cei care susțineau că Postul Paștelui trebuie să dureze şapte, respectiv opt săptămâni.
Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește. Conform Calendarului Ortodox, pe parcursul postului, se poate mânca pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.
Citește și: Semnificația Postului Paștelui pentru ortodocși. Tradiții care se respectă în post
Calendar Ortodox, Luni, 20 martie 2023. Sinaxarul zilei de luni
Evenimente importante amintite pe 20 martie
1958: La TVR s-a difuzat prima emisiune informativă de știri, care s-a numit „Jurnalul Televiziunii”, ulterior redenumită „Telejurnal” (din 1966) concepută ca o producție de sine stătătoare.
1962: România și Algeria au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.
1965: România a devenit membră a Organizației Interguvernamentale Consultative pentru Navigație Maritimă.
1966: Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal a fost furat din Central Hall, Londra.
1986: Jacques Chirac a devenit prim-ministru al Franței, pe 20 martie.
1990: Namibia a devenit republică independentă.
1990: La Târgu Mureș au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români, aplanate doar după intervenția armatei. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului.
1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți. A fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.
1996: A început scandalul „vacii nebune”, odată cu anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.
1998: A fost înființat Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, cu unități la Arad și Hódmezővásárhely.
1999: Cei circa 1.400 de observatori ai OSCE au fost evacuați din provincia sârbă, în Macedonia. Forțele de securitate sârbe și armata iugoslavă au multiplicat acțiunile împotriva UCK, la Drenica.
2000: A fost inaugurat la Spitalul Clinic Fundeni primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de măduvă din lume.
2000: Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o vizită în Israel pe data de 20 martie, cu un mesaj de căință din partea Bisericii Catolice pentru evrei și de recunoaștere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.
2003: Invazia Irakului din 2003: La primele ore ale dimineții, Statele Unite și alte trei țări au început operațiunile militare în Irak.
2004: A fost dezvelită, în fața Patriarhiei, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, monument realizat de sculptorul Paul Vasilescu.
Surse: ro.wikipedia.org, crestinortodox.ro