Calendar Ortodox, luni, 5 decembrie 2022. Creștinii sărbătoresc astăzi un mare sfânt! Sărbătoare cu cruce neagră!

Creștinii sărbătoresc un mare sfânt, luni, 5 decembrie 2022!

Autor: Elena Popescu

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 5 decembrie, enoriașii îl sărbătoresc Pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, dar și pe Sfântul Mucenic Anastasie.

Post cu dezlegare la pește, ulei și vin.

Calendar Creștin Ortodox, luni, 5 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit?

Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit s-a născut în Capadocia, în anul 439 după Hristos, iar părinții săi erau creștini, se numeau Ioan și Sofia.

Sf. Sava s-a călugărit de la vârsta de 8 ani, iar pe când avea 18 ani, a mers la Cuviosul Eftimie cel Mare pentru sfat, ca să sporească în virtute.

Acesta a devenit atât de cuvios încât Dumnezeu l-a înzestrat cu darul de a face minuni. Sfântul Sava este numit „cel Sfințit” pentru că a fost hirotonit preot și rânduit îndrumător al tuturor sihaștrilor din Palestina.

După ce a atins desăvârșirea, Sfântul Sava s-a mutat către Domnul în anul 532, la vârstă de 94 de ani. Mormântul acestuia a fost deschis în anul 584, iar moaştele Sfântului Sava au fost găsite nestricate și frumos mirositoare.

În prezent, moaştele Sfântului Sava se află la o mănăstire din Țara Sfântă.

Citește și: Cine a fost Sfânta Muceniță Varvara. A fost ucisă cu sabia de propriul său tată

Citeste si: ”Drăguțul de el.” Oana Roman a făcut publice mesajele cu Marius Elisei. Ce mesaj dur a primit vedeta- kfetele.ro

Calendar Creștin Ortodox, luni, 5 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit?

Calendar Creștin Ortodox, luni, 5 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit?

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Nicolae 2022

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox, fiind cunoscut drept ocrotitorul copiilor.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este marcată cu cruce roșie în calendar, însă fiindcă pică în Postul Crăciunului se dă dezlegare la pește, ulei și vin.

Sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae are loc în fiecare an la data de 6 decembrie, atunci când copilașii își lustruiesc ghetuțele și îl așteaptă pe Moș Nicolae cu daruri, de obicei, dulciuri și portocale.

Pe lângă faptul că este cunoscut ca fiind ocrotitorul copiilor, Sfântul Nicolae este ocrotitorul mai multor țări creștine, precum Grecia sau Rusia, dar și ocrotitorul marinarilor.

Creștinii au evlavie deosebită față de Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni, de aceea mulți dintre părinți le pun copiilor la botez, numele sfântului Nicolae.

Cinstirea Sfântului Nicolae

În întreaga lume există numeroase biserici cu hramul Sf. Ierarh Nicolae. Printre acestea se numără și următoarele lăcașuri de cult din România:

  • Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” a Arhiepiscopiei Râmnicului, din Râmnicu Vâlcea, care a fost ctitorită de Sf. Calinic de la Cernica, Episcop al Râmnicului, între anii 1850-1856.
  • Catedrala „Sfântul Nicolae” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, din Galați.
  • Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Episcopiei Covasnei și Harghitei, construită între anii 1929-1936 la Miercurea Ciuc.
  • Catedrala „ Sfântul Ierarh Nicolae ”, Episcopia Tulcei.
  • Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae”, Episcopia Devei și Hunedoarei. A fost construită la Deva, în anul 1861, la inițiativa Mitropolitului Ardealului, Sf. Andrei Șaguna.
  • În Arhiepiscopia Bucureștilor, 111 biserici îl au ca ocrotitor pe Sf. Ierarh Nicolae, potrivit orthodoxwiki.org.

Citește și: Rugăciunea Părintelui Arsenie Boca. Ce se întâmplă dacă o rostești zilnic

Calendar Creștin Ortodox, luni, 5 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit?

Calendar Creștin Ortodox, luni, 5 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit?

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciunea zilei de luni

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta,Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi Îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Surse: doxologia.ro, basilica.ro, orthodoxwiki.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciunea Părintelui Arsenie Boca. Ce se întâmplă dacă o rostești zilnic

Viața Sfintei Mucenițe Ecaterina

Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina. Aduce înțelegere și liniște în familie

Când apare filmul Matrix 4 în cinematografe. Lansarea a întârziat un an

Vladimir Putin e PE MOARTE! E cutremur total la MOSCOVA. Medicii au...

”În felul ăsta descoperă oamenii cât de ciudat sunt.” Mădălin Ionescu, declarații despre artista cu care ar fi făcut marele pas, dacă Cristina Șișcanu nu apărea în viața lui

Alertă pentru părinți și elevi! Brambureală totală cu vacanțele

Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina. Aduce înțelegere și liniște în familie

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies