Calendar Ortodox, luni, 6 februarie 2023. Trei mari sfinți sunt pomeniți în calendar

Calendar Ortodox, luni, 6 februarie 2023. Iată ce evenimente importante au avut loc astăzi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, luni, 6 februarie 2023. Astăzi sunt prăznuiți Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului, Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare. Vezi aici ce sărbători cu cruce roșie sunt în februarie.

Calendar Ortodox, luni, 6 februarie 2023

Sfântul Ierarh Vucol a trăit pe vremea Sfinţilor Apostoli şi a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Ioan, care l-a aşezat în marea cetate a Smirnei. Aici, Sfântul Vucol a păstorit cu înţelepciune, iar mai înainte de moartea sa a lăsat urmaş în locul lui pe fericitul Policarp.

De asemenea, Biserica Ortodoxă amintește azi şi pe Sfântul Ierarh Fotie. Acesta a fost hirotonit episcop în sfânta zi a Naşterii Domnului, în anul 857, şi a păstorit cu înţelepciune turma cea cuvântătoare a lui Hristos.

Sfântul Fotie a scris multe cărţi deosebit de însem­nate pentru viaţa Bisericii, precum Mistagogia Duhului Sfânt şi Amfilohia, lucrare de 324 de teme, în care expune diferite probleme despre Sfânta Scriptură, teologie şi filosofie.

Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2023? Vezi când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: O mamă a folosit aplicația de urmărire a iPhone-ului și a avut parte de un șoc. Unde și-a găsit fiul dispărut de acasă- stirileprotv.ro

Calendar Ortodox, luni, 6 februarie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi și ce sărbători cu cruce roșie sunt în februarie

Calendar Ortodox, luni, 6 februarie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi și ce sărbători cu cruce roșie sunt în februarie

[Sursa foto: shutterstock]

Sărbători februarie 2023

În luna februarie a acestui an, creștinii au parte de o singură zi de sărbătoare, marcată în calendar cu cruce roșie. Această sărbătoare este Întâmpinarea Domnului, care se celebrează la data 2 februarie 2023. 

Pe 18 februarie, creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei adormiți și fac parastase în Sâmbăta Morților, care se mai numește și Moșii de iarnă.

Un alt moment important în această lună este ziua în care începe Postul Paștelui, cel mai lung și aspru post de peste an. Postul Mare începe pe 27 februarie 2023 și se încheie pe 15 aprilie 2023.

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate? Tradiții și obiceiuri străvechi!- stirilekanald.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

De asemenea, creștinii îi sărbătoresc în ultima zi din luna februarie pe Sfinții Ioan Casian, Gherman din Dobrogea și Cuviosul Vasile Mărturisitorul.

Citește și: Lista sărbătorilor legale în 2023. Vezi care sunt zilele libere pe care le primesc salariații în acest an

Calendar Ortodox, luni, 6 februarie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi și ce sărbători cu cruce roșie sunt în februarie

Calendar Ortodox, luni, 6 februarie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi și ce sărbători cu cruce roșie sunt în februarie

[Sursa foto: shutterstock]

6 februarie. Evenimente importante din această zi

  • 1696: A apărut, în tipografia instalată la mănăstirea Snagov, prima tipăritură: „Orânduiala slujbei Sfinților Constantin și Elena”. Cartea, publicată sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu.
  • 1822: Nava chinezească Tek Sing (supranumită "Titanicul estului") s-a izbit de un recif lângă Indonezia și s-a scufundat. Aproximativ 1.600 de oameni și-au pierdut viața.
  • 1840: Aniversarea semnării Tratatului de la Waitangi dintre băștinași – mauri și coloniștii britanici; Sărbătoarea națională a Noii Zeelande.
  • 1857: Apare, la București, ziarul unionist „Concordia”, care, în același an, își schimbă denumirea în „Românul" (director C.A. Rosetti).
  • 1866: B.P Hașdeu a editat, la București, revista săptămânală satirico–umoristică „Satyrul”.
  • 1885: Spiru Haret este numit secretar general al Ministerului Instrucției și al Cultelor.
  • 1918: Femeile britanice peste 30 de ani a primit drept de vot.
  • 1945: Decret-lege privind statutul naționalităților, potrivit căruia toți cetățenii sunt egali în fața legii și se bucură de aceleași drepturi civile și politice, fără deosebire de rasă, naționalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naționalismului.
  • 1948: Echipa feminină a României a cucerit locul al treilea la Campionatele Mondiale de tenis de masă desfășurate la Londra.
  • 1952: Elisabeta a II-a, a devenit regină a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea.
  • 1954: Compania Mercedes a introdus în fabricație modelul sport de lux 300 SL
  • 1958: Opt fotbaliști ai clubului Manchester United au fost victime ale accidentului aviatic de la München.
  • 1990: La Tribunalul Municipal București s-a înregistrat cel de-al 27-lea partid politic: Frontul Salvării Naționale, președinte Ion Iliescu.
  • 1991: Ministerul Român de Externe a dat o declarație prin care propunea desființarea tuturor structurilor militare ale Tratatului de la Varșovia. Toate statele membre ale pactului ceruseră același lucru. La 1 iulie 1991, la Praga, a fost semnat Protocolul de încetare a valabilității Tratatului de la Varșovia (încheiat la 15 mai 1955).
  • 2003: Președintele american, George W. Bush, a afirmat pe 6 februarie, că „jocul s-a încheiat pentru Irak, iar Saddam Hussein va fi oprit”.
  • 2017: Regina Elisabeta a II-a a marcat a 65-a aniversare ca suveran, devenind singurul monarh britanic care celebrează Jubileul de Safir.
  • 2018: Compania spațială americană SpaceX a lansat cu succes racheta Falcon Heavy, care face parte din clasa lansatoarelor grele.
  • 2022: Regina Elisabeta a II-a a marcat a 70-a aniversare ca suveran, devenind singurul monarh britanic care celebrează Jubileul de Platină.

Surse: doxologia.ro, ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată sunt Floriile în 2023? Când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Zile libere Paște 2023. Vezi câte zile libere vor avea angajații din România la sărbătoarea Învierii Domnului

Lista sărbătorilor legale în 2023. Vezi care sunt zilele libere pe care le primesc salariații în acest an

Ömer din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de partenera lui de platou, Susen! Iată cum au fost surprinși recent, Lizge Cömert și Yiğit Koçak, în...

Ora de vară 2023. Cum ne afectează sănătatea schimbarea de oră? Efectele asupra organismului!

„Când nu mai faci eforturi, o relație se termină.” Iulia Vântur a spus ceea ce o macină de când s-a mutat în India

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies