
In articol:
- Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023
- Buna Vestire pică pe 25 martie 2023
- Evenimente importante din 21 martie
Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfântul Ier. Iacob Mărturisitorul, Sfântul Ier. Toma și pe Sfântul Cuv. Serapion.
Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023
Conform Calendarului Ortodox, la data de 21 martie, Biserica îi cinstește pe Sfântul Ier. Iacob Mărturisitorul, Sfântul Ier. Toma și pe Sfântul Cuv. Serapion. Este zi de post pentru creștini.
Sfântul Iacob a trăit în sec. 8, pe vremea împăratului Constantin al 5-lea Copronim. El și-a început viața monahală de foarte tânăr, prin rugăciune, post și privegheri.
De-a lungul vieții, a scris numeroase cărți dumnezeiești și a fost hirotonit episcop. A avut mult de suferit, din cauza prigoanei împăratului Constantin Copronim, cerându-i-se să lepede cinstirea sfintelor icoane.
Sfântul Iacob nu a vrut să renunțe la icoane și nu a vrut să spună că icoanele sunt idoli. A fost izgonit din scaunul de episcop și a fost întemnițat și torturat, însă nu a renunțat nici o clipă la credința sa.
Din cauza chinurilor la care a fost supus, Sfântul Iacob a trecut la cele veșnice.
Citește și: Buna Vestire 2023. Rugăciune la sărbătoarea de pe 25 martie
Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi
Buna Vestire pică pe 25 martie 2023
Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 25 martie, Biserica sărbătorește Buna Vestire. Mai este numită și Blagoveștenia.
Anul acesta, Buna Vestire pică în Postul Paștelui, Este sărbătoare mare pentru creștini, notată cu cruce roșie în calendar.
Buna Vestire reprezintă ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos. Arhanghelul Gavril i s-a arătat fecioarei și i-a spus că va naște pe fiul Domnului.
Citeste si: Calendar ortodox 7 iunie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?- stirilekanald.ro
Sărbătoarea de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului. Se spune că, cucul începe să cânte de la ziua Blagoveșteniei până la Sânziene sau Sân Petru. Cântatul cucului nu are voie să te prindă pe stomacul gol, fiindcă aduce ghinion şi pagubă asupra casei şi gospodăriei tale.
Citește și: Pe ce dată este Înălțarea Domnului 2023. Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la Paște
Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi
Evenimente importante din 21 martie
1919: S-a proclamat Republica Sovietică Ungaria care a devenit prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia.
1935: Șahul Rezā Shāh a cerut oficial comunității internaționale să numească Persia cu numele ei nativ Iran, care înseamnă "Țara lui Aryans".
1939: Ultimatum german adresat Poloniei prin care s-a cerut cedarea Gdanskului (Danzig) și deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală.
1944: Constantin I.C. Brătianu și Iuliu Maniu au trimis mareșalului Ion Antonescu o scrisoare în care cereau ieșirea Regatului României din război.
1945: A luat ființă „Universitatea Muncitorească a PCR”, devenită ulterior Academia de învățământ social-politic „Ștefan Gheorghiu” de pe lângă CC al PCR.
1963: Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.
1964: În Copenhaga, Danemarca, Gigliola Cinquetti a câștigat cea de a 9-a ediție a concursului Eurovision pentru Italia, cu cântecul "Non ho l'età".
1980: Președintele Jimmy Carter a anunțat că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan.
1986: A avut loc un grav accident produs la mina Vulcan, ca urmare a unei explozii de gaze în subteran, a provocat moartea a 17 persoane și rănirea altor două.
1990: România a solicitat aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptată la 7 octombrie 1993.
1990: Proclamarea oficială a independenței în Republica Namibia. Această zi devine Ziua Națională în Namibia.
1999: Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.
2000: Papa Ioan Paul al II-lea a început prima vizită oficială a unui pontif romano-catolic în Israel.
2006: S-a înființat rețeaua de socializare Twitter, pe 21 martie.
2014: Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest acord.
Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro