Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Află când pică Buna Vestire

21 martie 2023. Vezi ce evenimente importante sunt amintite în această zi. Vezi când pică Buna Vestire.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfântul Ier. Iacob Mărturisitorul, Sfântul Ier. Toma și pe Sfântul Cuv. Serapion.

Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023

Conform Calendarului Ortodox, la data de 21 martie, Biserica îi cinstește pe Sfântul Ier. Iacob Mărturisitorul, Sfântul Ier. Toma și pe Sfântul Cuv. Serapion. Este zi de post pentru creștini.

Sfântul Iacob a trăit în sec. 8, pe vremea împăratului Constantin al 5-lea Copronim. El și-a început viața monahală de foarte tânăr, prin rugăciune, post și privegheri.

De-a lungul vieții, a scris numeroase cărți dumnezeiești și a fost hirotonit episcop. A avut mult de suferit, din cauza prigoanei împăratului Constantin Copronim, cerându-i-se să lepede cinstirea sfintelor icoane.

Sfântul Iacob nu a vrut să renunțe la icoane și nu a vrut să spună că icoanele sunt idoli. A fost izgonit din scaunul de episcop și a fost întemnițat și torturat, însă nu a renunțat nici o clipă la credința sa.

Din cauza chinurilor la care a fost supus, Sfântul Iacob a trecut la cele veșnice.

Citeste si: În ce relații au rămas Anamaria Prodan și Flavius Nedelea, după ce s-au despărțit: „Nu există zi să nu mă sune, nu există zi să nu îl sun”. Cei doi urmează să plece împreună, în vacanță- kanald.ro

Citeste si: Fetița de 12 ani găsită în canapea a avut parte de un sfârșit violent. Primele declarații ale mamei sale- stirileprotv.ro

Citește și: Buna Vestire 2023. Rugăciune la sărbătoarea de pe 25 martie

Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi

Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

Buna Vestire pică pe 25 martie 2023

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 25 martie, Biserica sărbătorește Buna Vestire. Mai este numită și Blagoveștenia.

Anul acesta, Buna Vestire pică în Postul Paștelui, Este sărbătoare mare pentru creștini, notată cu cruce roșie în calendar.

De asemenea, este zi cu dezlegare la pește.

Buna Vestire reprezintă ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos. Arhanghelul Gavril i s-a arătat fecioarei și i-a spus că va naște pe fiul Domnului.

Citeste si: „Eu așa mi-am găsit metoda.” Emilia Ghinescu a reușit să slăbească vizibil. Câte kilograme a pierdut artista- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 7 iunie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?- stirilekanald.ro

Citeste si: "Nu a văzut mesajul. Dar nu-mi pasă". Radu Vâlcan, gest surprinzător pentru Adela Popescu. Postarea cu soția lui a generat reacții în lanț- radioimpuls.ro

Sărbătoarea de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului. Se spune că, cucul începe să cânte de la ziua Blagoveșteniei până la Sânziene sau Sân Petru. Cântatul cucului nu are voie să te prindă pe stomacul gol, fiindcă aduce ghinion şi pagubă asupra casei şi gospodăriei tale.

Citește și: Pe ce dată este Înălțarea Domnului 2023. Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la Paște

Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi

Calendar Ortodox, marți, 21 martie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante din 21 martie

1919: S-a proclamat Republica Sovietică Ungaria care a devenit prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia.
1935: Șahul Rezā Shāh a cerut oficial comunității internaționale să numească Persia cu numele ei nativ Iran, care înseamnă "Țara lui Aryans".
1939: Ultimatum german adresat Poloniei prin care s-a cerut cedarea Gdanskului (Danzig) și deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală.
1944: Constantin I.C. Brătianu și Iuliu Maniu au trimis mareșalului Ion Antonescu o scrisoare în care cereau ieșirea Regatului României din război.
1945: A luat ființă „Universitatea Muncitorească a PCR”, devenită ulterior Academia de învățământ social-politic „Ștefan Gheorghiu” de pe lângă CC al PCR.
1963: Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.
1964: În Copenhaga, Danemarca, Gigliola Cinquetti a câștigat cea de a 9-a ediție a concursului Eurovision pentru Italia, cu cântecul "Non ho l'età".
1980: Președintele Jimmy Carter a anunțat că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan.
1986: A avut loc un grav accident produs la mina Vulcan, ca urmare a unei explozii de gaze în subteran, a provocat moartea a 17 persoane și rănirea altor două.
1990: România a solicitat aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptată la 7 octombrie 1993.
1990: Proclamarea oficială a independenței în Republica Namibia. Această zi devine Ziua Națională în Namibia.
1999: Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.
2000: Papa Ioan Paul al II-lea a început prima vizită oficială a unui pontif romano-catolic în Israel.
2006: S-a înființat rețeaua de socializare Twitter, pe 21 martie.
2014: Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest acord.

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Buna Vestire 2023. Rețete cu pește pentru prima sărbătoare cu dezlegare la pește din Postul Paștelui

Buna Vestire 2023. De ce trebuie să ții cont la sărbătoarea Blagoveșteniei

Fetița de 12 ani găsită în canapea a avut parte de un sfârșit violent. Primele declarații ale mamei sale

Brigitte Pastramă, victima violenței domestice: „Să îmi pună o floare pe mormânt”. Declarațiile cutremurătoare despre momentul în care a crezut că o să își piardă viața

Calendar ortodox 7 iunie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

„Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody

Ce a rugat-o Vlad Gherman pe Cristina Ciobanasu in momentul cand s-a cuplat cu Oana Mosneagu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies