Calendar Ortodox, marți, 24 ianuarie 2023. Ce sărbătorim în această zi

Creștinii sărbătoresc două mari sfinte, marți, 24 ianuarie 2023!

Autor: Elena Popescu

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 24 ianuarie, credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Xenia din Petersburg, dar și pe Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma.

Tot în această zi se face pomenirea Sfântului Ierarh Filon, episcopul Carpasiei.

Calendar Creștin Ortodox, marți, 24 ianuarie 2023

Sfânta Cuvioasă Xenia a trăit la începuturile creștinismului, în secolul al V-lea. Aceasta era originară din Roma, însă este cunoscută pentru viața sa monahală încărcată de priveghere, înfrânare și smerenie.

Numele monahal pe care și l-a ales, Xenia, se traduce prin „străina”, vrând să arate prin acest gest că se înstrăinează de lumea aceasta, pentru a se dedica numai celor sfinte. Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Xenia la data de 24 ianuarie.

Tot astăzi este pomenită și Sfânta Xenia din Petersburg, care a ales calea sfințeniei după ce soțul ei a murit de tânăr, în timpul unei petreceri, fără a se fi spovedit.

Sf. Xenia a suferit mult după moartea soțului, fiind batjocorită de rude și străini, fiindcă umbla pe străzi îmbrăcată în hainele celui care i-a fost soț.

Aceasta a donat casa și toată averea sa, după ce a rămas văduvă la vârsta de 26 de ani. Sfânta Xenia a pribegit 45 de ani și a dus o viață austeră, plină de rugăciune.

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: "Știam că am murit. Eram separat de trupul meu". Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima- stirileprotv.ro

Sfântul Sinod a aprobat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Petersburg în şedinţa de lucru din 2020.

Sfânta Xenia a trăit în secolul al 18-lea, în Rusia imperială, iar anul naşterii este cel mai probabil 1730. În prezent, aceasta este ocrotitoarea oraşului Sankt Petersburg.

Citește și: Calendar Ortodox FEBRUARIE 2023. Sărbători cu cruce roșie în ultima lună de iarnă

Calendar Creștin Ortodox, marți, 24 ianuarie 2023

Calendar Creștin Ortodox, marți, 24 ianuarie 2023

[Sursa foto: Shutterstock]

Pe ce dată sunt Sfinții Trei Ierarhi?

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Decapolitul și Ioan Gură de Aur, la data de 30 ianuarie 2023.

Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți împreună pe 30 ianuarie, dar și separat. Sf. Vasile cel Mare este prăznuit la data de 1 ianuarie, Sf. Grigorie Teologul este prăznuit la data de 25 ianuarie, iar Sf. Ioan Gură de Aur este prăznuit la data de 13 noiembrie.

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!- stirilekanald.ro

Citeste si: Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea- radioimpuls.ro

Sfinții Trei Ierarhi sunt considerați ca fiind ocrotitori ai instituțiilor de învățământ teologic, potrivit orthodoxwiki.org.

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Decapolitul și Ioan Gură de Aur în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie, iar credincioșii vin la biserică, ca să se roage.

Sfinții Trei Ierarhi 2023, tradiții și obiceiuri

  • În fiecare an la data de 30 ianuarie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
  • Din bătrâni se obișnuiește ca în această zi de mare sărbătoare, creștinii să meargă la biserică să aprindă lumânări și să îi pomenească pe cei morți.
  • La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, fetele tinere trebuie să se roage și să țină post, dacă vor să aibă un mariaj fericit.
  • Din bătrâni se spune că la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi încolțește grâul care nu a încolțit în toamnă.
  • O tradiție veche spune că din 30 ianuarie se schimbă vremea. Dacă de ziua sfinților este ger, se spune că vara va fi călduroasă, iar dacă plouă, primăvara va fi friguroasă.
  • În dimineața zilei de 30 ianuarie, gospodinele merg la biserică, cu colivă și împart pește și fructe la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.
  • Văduvele care au probleme cu banii sau de sănătate trebuie să se roage la Sfântului Grigorie ca să le ajute.

Citește și: Sărbători calendarul ortodox 2023. Cele mai importante zile pentru creștini

Calendar Creștin Ortodox, marți, 24 ianuarie 2023

Calendar Creștin Ortodox, marți, 24 ianuarie 2023

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciunea părinților pentru copii

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu înțelepciunea Ta ai zidit pe om din țărână și ai suflat în fața lui su­flare de viață și, binecuvântându-l, ai zis: creș­teți și vă înmulțiți și um­pleți pământul; iar la Cana Galileii, prin Unul-Născut Fiul Tău, ai bine­cuvântat nunta și deci nașterea de fii, cu multă umilință rog marea Ta bunătate, ca neîncetat să reverși harul Tău și să Te milostivești asupra co­piilor mei, pe care ai bine­voit să mi-i dăruiești. Umple-i de înțelepciune și pricepere. Apără-i de toate cursele vrăj­mașilor văzuți și nevăzuți. Po­run­cește îngerilor Tăi ca totdeauna să le fie călăuze și povățuitori spre toate faptele cele bune, ca de-a pururea să Te poată lăuda și preamări în veci. Amin.

Surse: doxologia.ro, orthodoxwiki.org, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Ortodox FEBRUARIE 2023. Astăzi a început Postul Paștelui

Calendar Ortodox IANUARIE 2023. Vezi când are loc sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Sărbători ortodoxe februarie 2023. Vezi care sunt sărbătorile cu cruce roșie din această lună

Oğulcan din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze alături de colegii săi! Iată cum au fost surprinși carismaticii actori în spatele camerelor de filmat!

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Andreea Marin, la un pas de a-și pierde viața din cauza depresiei! Vedeta a tras un semnal de alarmă, după ce și-a dat seama prin ce a trecut

Marisa Paloma, câștigătoarea sezonului 3 „Bravo, ai Stil!”, se mută în casă nouă: ”Sunt mândră de această realizare”- VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies