Calendar ortodox marți, 27 iulie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Cui spunem "La mulți ani!"

Calendar ortodox marți, 27 iulie 2021. În calendarul ortodox este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce neagră.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar ortodox marți 27 iulie 2021. Creștinii prăznuiesc un sfânt important, iar sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendar.

Calendar ortodox marți, 27 iulie 2021. Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Sărbătoare cu cruce neagră în calendar
Calendar ortodox marți, 27 iulie 2021[Sursa foto: Captură YouTube]

Pe 27 iulie este prăznuit Sfântul Pantelimon. El s-a născut într-o familie de neam bun, tatăl său era un om cinstit și bogat. Mama sa era creștină, iar tatăl păgân. De mic copil, Sfântul Pantelimon a primit o educație creștină.

Citeste si: Calendar Ortodox 26 iulie 2021. Mare sărbătoare la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din Argeș

La naștere a primit numele Pantoleon, mai pe urmă a fost numit Pantelimon, care înseamnă "întru totul milostiv". Numele vine de la faptele sale, pentru că tămăduia pe cei bolnavi fără să primească vreo răsplată și împărțea din averile părintești celor săraci.

Sfântul Pantelimon a învățat gramatica, apoi filosofia, iar tatăl său l-a duc la doctorul slăvit Eufrosin ca să învețe și acest domeniu. Sfântul Pantelimon era frumos, iubit de toți și un bun vorbitor.

Citeste si: Dezvăluiri cutremurătoare! „Tată, spune-mi că e un vis”, este fraza rostitătă de fiul unuia dintre șoferii implicați în accidentul tragic din Bacău

El a săvârșit mai multe minuni prin ruga sa către Dumnezeu. A înviat un prunct mușcat de viperă, așa cum s-a rugat la Hristos. Minunile săvârșite au ajuns și la urechile împăratului. Pentru că tot mai mulți începuseră să creadă în Hristos, împăratul a poruncit ca sfântul să fie spânzurat, zgâriat cu unghii de fier și să-i ardă coastele cu lumânări aprinse.

„Doamne Iisuse Hristoase, fii mie de față în ceasul acesta și-mi dă răbdare, ca să pot suferi muncile păgânilor până la sfârșit!”. Atunci i s-a arătat lui Domnul în chipul preotului Ermolae și i-a zis: „Nu te teme! Eu sunt cu tine!”

Citeste si: Noi măsuri de la 1 august 2021. Masca de protecție a rămas obligatorie

Au urmat multe minuni și chinuri deopotrivă.

Sfântul și-a găsit sfârșitul prin ardere împreună cu un măslin, iar trupul său, neatins de flăcări, a fost îngropat cu cinste pe moșia lui Adamantie Scolasticul.

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Sfântul Pantelimon, prăznuit pe 27 iulie
Săbătoare mare pe 27 iulie[Sursa foto: Captură YouTube]

Pe 27 iulie spunem "La mulți ani!" celor care poartă numele Pantelimon. De asemenea, în această zi este bine să rostim această rugăciune:

Citeste si: Noi restricţii pentru adoptate de Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență! Magazinele se vor închide la ora 18:00- bzi.ro

"O, Mare Mucenice și Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi și nu lăsa să rămână în noi bolile trupești și sufletești de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile și păcatele noastre.

Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească și sufletească- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de dorințe și împătimire de lucrurile trecătoare pământești- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Citeste si: Câți bani a pierdut în pandemie Marcel Pavel, artistul acuzat că și-a înscenat că are COVID-19! Artistul chiar nu a mințit: afacerea lui e la pământ! EXCLUSIV

Bolnavi suntem, o Sfinte Pantelimon...

Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputințele și pentru datoriile noastre- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de ținerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Tămăduitorule a Sfântului Athos și a întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia și netrebnicia noastră- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de multele și feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de sat, în nereținere, în desfătare- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deșartă și de cea săvârșită cu judecata- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noștri de privirile păcătoase...

Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deșarte, a cuvintelor rele, defăimătoare.

Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârșirea rugăciunii și spre fapta cea de milostenie- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care ușor se îndreaptă spre căi rătăcite și spre locuințele acestei lumi- tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Dar cel mai mult ne dor limba și buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte și fără de pricepere- tămăduiește-ne, o, Milostive!

Tot trupul nostru este bolnav:

Bolnavă este mintea noastră și lipsită de înțelegere, înțelepciune și de cugetare.

Bolnavă este voința noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte și se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă și neplăcute lui Dumnezeu.

Bolnavă este închipuirea noastră, care nu dorește și nu este în masură să conștientizeze atât moartea și suferința veșnică a păcătoșilor, cât și Fericirile Împărăției Cerești, mania Domnului, patimile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduiește-ne.

Ne doare totul in noi.

În neputința este sufletul nostru cu toate puterile si priceperile lui.

În neputință este trupul nostru cu toate madularele lui.

Tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginți, Doctorul cel mult iubitor și sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor și neputințelor, ci tămăduiește-ne cu puterea Harului tau și vom lauda Preasfanta Treime: pre Tatal, pre Fiul si pre Sfantul Duh, pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor si vom multumi harului tau purtator de vindecari in veci. Amin."

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dezvăluiri cutremurătoare! „Tată, spune-mi că e un vis”, este fraza rostitătă de fiul unuia dintre șoferii implicați în accidentul tragic din Bacău

Clipe teribile pentru Larisa Iordache. Gimnasta a fost transportată de urgență la spital

Vlad Voiculescu i-a transmis un mesaj dur premierului Florin Cîțu: "Îmi place cum peneliştii se înfoaie..."

Horoscop 24 Septembrie 2021: astăzi Săgetătorii au de luat o decizie importantă

Vor intra în vigoare imediat! Se aplică în toată România. S-au modificat toate regulile

Ion Țiriac o distruge pe Andreea Marin! Dezvăluiri intime fără precedent: ce făcea Zâna în secret

Irina Tănase a fost fată cuminte cât a stat Dragnea la Rahova? S-a aflat și sunt probe

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies