Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023. Sinaxarul zilei de marți

Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023. Sinaxarul zilei de marți

Diverse

Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023. Sfântul Cuv. Ilarion cel Nou și Sfântul Cuv. Ştefan sunt amintiți astăzi

28 martie 2023. Iată care sunt evenimentele importante amintite astăzi.

Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023. Sinaxarul zilei de marți. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfântul Cuv. Ilarion cel Nou și Sfântul Cuv. Ştefan, făcătorul de minuni.

Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 28 martie, Biserica îi cinstește pe Sfântul Cuv. Ilarion cel Nou și Sfântul Cuv. Ştefan, făcătorul de minuni. Este zi de post.

Ilarion cel Nou a trăit în perioada împăratului Leon Isaurul (717-741), prigonitorul sfintelor icoane.

A fost credincios încă din copilărie și s-a călugărit de tânăr.

O parte din viață și-a petrecut-o într-o chilie, postind și rugându-se neîncetat. Sfântul Ilarion a fost hirotonit preot şi egumen la Mănăstirea Pelechitului, lângă Helespont, în Asia Mică. Datorită credinței sale, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni.

Împăratul Leon a început o prigoană împotriva celor care se închinau la sfintele icoane. Au ajuns la Mănăstirea Pelechitului, în Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri şi au sfărâmat toate icoanele sfinte ce se găseau în ea, apoi au aruncat şi Sfintele Taine.

Monahii au fost prinşi, legaţi în lanţuri, bătuţi şi chinuiţi, iar mănăstirii i s-a dat foc. Astfel, Sfântul Cuvios Ilarion, a fost capturat, l-au bătut, apoi l-au dus în temniţă în Efes. Din cauza chinurilor, Sfântul Ilarion a trecut la cele veșnice și a primit cununa muceniciei.

Citește și: Post negru în Vinerea Mare. Ce trebuie să știi despre această tradiție

Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023. Sinaxarul zilei de marți

Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023. Sinaxarul zilei de marți

[Sursa foto: shutterstock]

28 martie 2023. Sfaturi pentru un post ușor

Fiind cel mai greu post, nu toată lumea reușește să îl ducă la bun final. Unele persoane aleg să postească miercurea și vinerea, precum și în ultima săptămână din post. Iată câteva sfaturi pentru un post ușor:

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

 • Pentru ca Postul Paștelui să fie mai ușor, este nevoie de multă voință și rugăciune în această perioadă. Nu este suficient să te concentrezi la partea alimentară, ci este indicat să fii mai bun, să ierți și să nu pui la suflet răutățile celor din jur.
 • Chiar dacă regulile alimentare sunt destul de stricte, poți căuta rețete culinare pentru a pregăti o mâncare gustoasă chiar și fără carne. Proteinele pot fi găsite și în alte alimente, precum soia, avocado, spanac, mazăre, cartofi, năut, fasole, linte.
 • În această perioadă, nu este recomandat să consumi alcool, deoarece corpul se poate deshidrata foarte ușor. De asemenea, cafeaua trebuie consumată moderat, deoarece are același efect de deshidratare.
 • Consumul de apă este benefic pentru organism, dar și pentru starea ta de sănătate. Din cauza lipsei de proteină animală, pot apărea stări de amețeală, slăbiciune, oboseală. Dacă bei suficientă apă îți va fi de ajutor în continuarea postului.

Citește și: 5 Târguri de Paște pe care le poți vizita în 2023

Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023. Sinaxarul zilei de marți

Calendar Ortodox, Marți, 28 martie 2023. Sinaxarul zilei de marți

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante amintite pe 28 martie

 • 1923: A fost promulgată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelui timp.
 • 1926: Premiera filmului Iadeș, prima producție a regizorului Horia Igiroșeanu. Societatea sa, "Clipa-Film", inițiase și prima formă a cinecluburilor românești, asociația "Amicii Filmului".
 • 1930: Orașele turcești Constantinopol și Angora și-au schimbat denumirea în Istanbul și, respectiv, Ankara.
 • 1939: S-a încheiat războiul civil din Spania.
 • 1947: A fost creată Comisia Economică și Socială a ONU pentru Asia și Pacific.
 • 1947: A fost creată Comisia Economică ONU pentru Europa.
 • 1948: În Republica Populară Română au avut loc primele alegeri parlamentare de după instaurarea puterii comuniste. Alegerile au fost câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.
 • 1974: Marea Adunare Națională a instituit funcția de președinte al Republicii Socialiste România, în care este ales Nicolae Ceaușescu.
 • 1979: Accidentul de la Three Mile Island: O scurgere de lichid de răcire la reactorul nuclear 2 de la centrala nucleară Three Mile Island, Pennsylvania a dus la supraîncălzirea miezului și o topire parțială a reactorului.Incidentul a fost cotat cu cinci puncte (din totalul de șapte) pe Scara Internațională a Evenimentelor Nucleare, fiind clasificat drept „accident cu consecințe majore”.
 • 1983: Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea și tăierea bovinelor și cabalinelor, prin care se interzice crescătorilor de animale sacrificarea acestora pentru consumul propriu.
 • 1983: Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și al mașinilor de scris, prin care se introduce controlul polițienesc asupra folosirii acestor aparate.
 • 1995: A fost înființat Teatrul "George Ciprian" din Buzău.
 • 1995: Vizita oficială a președintelui României, Ion Iliescu, în Italia și la Vatican, a avut loc pe 28 martie.
 • 1999: Partidul "Alternativa României", condus de Varujan Vosganian, a devenit „Uniunea Forțelor de Dreapta”.
 • 2005: Un puternic seism, produs în largul insulei indoneziene Sumatra și având o magnitudine de 8,7 grade pe scara Richter, a provocat moartea a zeci de persoane și importante pagube materiale în insula Nias, de la sud de Sumatra.

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro