Calendar Ortodox Marți, 30 mai 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

30 mai 2023. Iată care sunt evenimentele importante din această zi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox Marți, 30 mai 2023. Sfinții Cuvioși Isaachie Mărturisitorul şi Varlaam și Sfântul Mucenic Natalie sunt prăznuiți astăzi.

Calendar Ortodox Marți, 30 mai 2023

În fiecare an, la data de 30 mai, Sfinții Cuvioși Isaachie Mărturisitorul şi Varlaam și Sfântul Mucenic Natalie sunt prăznuiți de către creștinii ortodocși.

Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul a trăit în secolul IV, pe vremea împăratului Valens. Este cunoscut pentru iubirea lui nemărginită față de Dumnezeu și pentru curajul său.

Sfântul Isaachie trăia în pustiu în post și rugăciune, dar a plecat la Constantinopol, pentru a apăra credința ortodoxă de erezia ariană.

Înainte ca împăratul Valens să plece la război, Sfântul Isaachie l-a rugat să deschidă Bisericile pentru ortodocși, altfel, va sfârși în luptă. Pentru acest lucru, Sfântul a fost bătut și torturat, dar vorbele lui s-au adeverit, deoarece împăratul a decedat.

Citeste si: „Nu faceți decât să mă ambiționați mai tare!” Bogdan Mocanu răspunde comentariilor negative, după ce a lansat noua piesă- kanald.ro

Citeste si: Imagini din dronă de la locul exploziei din Vrancea. Localnic: „Ne-au spus să fim pregătiți să plecăm”- stirileprotv.ro

Sfântul Isachie a vrut să se întoarcă în pustiu, dar doi demnitari ai împăratului Valens, Saturnin și Victor, l-au rugat să rămână pentru a ajuta Biserica, ridicându-i două așezăminte pentru viața monahal în apropiere de oraș.

Astfel, Isaachie a fost povățuitor și egumen al multor monahi și dascăl pentru mulți mireni, aducându-i pe toți pe calea mântuirii.

Citește și: Moșii de vară 2023. Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Morților pentru mântuire

Calendar Ortodox Marți, 30 mai 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

Calendar Ortodox Marți, 30 mai 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Eu vreau psihic să fiu bine, ca în egală măsură, psihic să îl fac bine pe copilul meu. Dacă vreau mâine, eu stau cu unul de 18 ani, că așa vreau eu.” Marcela Fota a vorbit despre partenerul său- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: "Acum văd cum karma lucrează. Doriane ești la fel de țepar ca Donca, doar că tu ca personaj faci mai mult rău copiilor". Dorian Popa, pus la zid! Ce a făcut și de ce este aspru criticat- radioimpuls.ro

Sărbătorile lunii iunie din calendarul ortodox

Conform Calendarului Ortodox, în luna iunie vor avea loc mai multe sărbători creștine, foarte importante pentru creștinii ortodocși. De asemenea, pe 12 iunie începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

 • 3 iunie- Moșii de vară (Sâmbăta Morților),
 • 4 iunie- Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh),
 • 4 iunie- Sfânta Treime (a doua zi de Rusalii),
 • 12 iunie- Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel,
 • 24 iunie- Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul,
 • 29 iunie- Sfinții Petru și Pavel.

Citește și: Ce se dă de pomană la Moșii de vară 2023. Iată ce e bine să împarți pentru sufletele celor adormiți

Calendar Ortodox Marți, 30 mai 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

Calendar Ortodox Marți, 30 mai 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

[Sursa foto: Shutterstock]

Evenimente importante amintite la 30 mai

 • 1574: Henric al III-lea a devenit rege al Franței.
 • 1631: Medicul regal Théophraste Renaudot a publicat primul ziar francez La Gazette. Foaia săptămânală a fost disponibilă până în 1915 (din 1762 sub titlul Gazette de France).
 • 1635: Războiul de Treizeci de Ani: Se semnează Pacea de la Praga.
 • 1814: Semnarea primului Tratat de la Paris, care a readus granițele Franței la întinderea lor din 1792. În aceeași zi, Napoleon I al Franței este exilat pe insula Elba.
 • 1876: Sultanul otoman Abdülaziz a fost detronat și succedat de nepotul său de frate, Murad al V-lea. Trei luni mai târziu, Murad a fost înlocuit de fratele său, Abdul-Hamid al II-lea.
 • 1915: Primul genocid al secolului XX, comis prin aplicarea Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak; sute de mii de oameni au murit în urma epidemiilor.
 • 1935: Orașul Quetta, capitala provinciei Belucistan (Pakistan), a fost distrusă de un cutremur, în care au murit peste 20.000 de oameni.
 • 1945: A început procesul ziariștilor „criminali de război și vinovați de dezastrul țării”. Printre acuzați: Pamfil Șeicaru, Radu Gyr, Nichifor Crainic. Sentința va fi pronunțată la 4 iunie 1945.
 • 1971: Naveta spațială americană Mariner 9 a fost lansată într-o misiune pentru a aduna informații științifice despre Marte.
 • 1975: A fost fondată Agenția Spațială Europeană, pe 30 mai.
 • 1982: Spania a devenit al 16-lea membru NATO și prima țară care intră în alianță de la admiterea Germaniei de Vest în 1955.
 • 1990: A avut loc un cutremur de 6,9 grade pe scara Richter în Vrancea.
 • 1995: Bulgaria a încheiat un acord cu FMI privind ajutorul financiar pentru prevenirea falimentului național.

Surse: ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere Rusalii 2023. Vezi când se termină mini vacanța bugetarilor

Zile libere iunie 2023. Ziua de 2 iunie a devenit punte pentru bugetari

Imagini din dronă de la locul exploziei din Vrancea. Localnic: „Ne-au spus să fim pregătiți să plecăm”

„Nu faceți decât să mă ambiționați mai tare!” Bogdan Mocanu răspunde comentariilor negative, după ce a lansat noua piesă

UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal

„Nu doresc nimănui să simtă ceea ce simţim noi în momentele astea şi ce am simţit noi în aceste patru săptămâni.” Ce s-a întâmplat cu mama lui Sebi, tânărul care a pierit în...

"Atât de magic!" Val de reacții după ce Ana-Maria Geoană a publicat imagini în premieră de la nunta cu Garret Cayton de la Veneția

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies