Calendar Ortodox, marți, 31 ianuarie 2023. Sărbătoare importantă pentru creștini

31 ianuarie 2023. Vezi ce sărbătorim astăzi, conform Calendarului Ortodox.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, marți, 31 ianuarie 2023. Astăzi, Biserica îi cinstește pe Sf. Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan; Sf. Mc. Trifena. Iată ce alte evenimente importante sunt amintite astăzi.

Calendar Ortodox, marți, 31 ianuarie 2023

În această zi, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sf. Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan.

Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan au învățat medicina în Alexandria. Li se spunea „doctori tămăduitori fără arginți” deoarece nu primeau răsplată de la cei vindecați.

Fiind buni creștini, ei explicau bolnavilor că deseori boala este pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele fiecăruia. Mulți dintre cei tămăduiți primeau sfânta învățătură a Mântuitorului Hristos.

Citeste si: Prima reacție a mamei Geta, după ce Culiță Sterp a absentat o perioadă de pe rețelele de socializare. Ce a putut să îi spună acestuia: „Pe atât de bun și de milos”- kanald.ro

Citeste si: Anunțul NATO care îl va înfuria pe Putin. Liderul Alianței, reacție fără perdea. Este așteptată reacția Kremlinului- stirileprotv.ro

În timpul împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Chir a fugit în Arabia și s-a călugărit acolo. Dumnezeu i-a oferit darul de a tămădui bolile numai prin puterea cuvântului. Sfântul Ioan era din orașul Edesa și era ofițer în armata romană. Auzind de minunile săvârșite de Sfântul Chir, a mers în cătarea lui, apoi au lucrat împreună.

Sfinții Chir și Ioan, au fost omorâți deoarece încurajau creștinismul.

Trupurile lor au fost îngropate în Biserica „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu”. După mai mulți ani, Sfântul Chiril, Patriarhul Alexandriei (412-444), a primit poruncă dumnezeiască și a luat moaștele Sfinților Chir și Ioan și le-a dus în satul Menuthis de lângă Canope, într-o biserică zidită de Teofil.

Citește și: Compensarea de 50 de bani pentru carburanți, o gură de aer pentru români?! Tot ce trebuie să știe șoferii dacă benzina și motorina ajung la 9 lei pe litru| EXCLUSIV

Calendar Ortodox, marți, 31 ianuarie 2023. Sărbătoare importantă pentru creștini

Calendar Ortodox, marți, 31 ianuarie 2023. Sărbătoare importantă pentru creștini

[Sursa foto: shutterstock]

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta pentru viață la 10 zile după ce a murit prietenul lui/”Cu două zile înainte se mișca, a strâns mâna mamei lui și se dezumflase la față”- stirilekanald.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

31 ianuarie 2023. Evenimente importante

 • 1747: S-a deschis spitalul London Lock ca prima clinică specializată în boli venerice și de piele. Pacienții cu sifilis au fost clienții lor în primii ani.
 • 1834: Pe 31 ianuarie s-a deschis, la București, Școala de muzică vocală, de declamație și literatură a „Societății Filarmonice”.
 • 1844: Emanciparea țiganilor aparținând așezămintelor bisericești și mănăstirilor de către Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849). La 14 ianuarie 1844, au fost eliberați și țiganii robi ai statului.
 • 1862: Astronomul american Alvan Graham Clark a descoperit steaua pitică albă Sirius B, un companion al lui Sirius, printr-un telescop de 47 cm situat acum la Universitatea Northwestern.
 • 1863: În Franța a fost publicat pentru prima dată romanul Cinq Semaines en ballon („Cinci săptămâni în balon”) de Jules Verne.

Citește și: Ce înseamnă când visezi șerpi. Vezi în câte moduri se pot interpreta

Calendar Ortodox, marți, 31 ianuarie 2023. Sărbătoare importantă pentru creștini

Calendar Ortodox, marți, 31 ianuarie 2023. Sărbătoare importantă pentru creștini

[Sursa foto: shutterstock]

 • 1920: Inaugurarea "Universității din Cluj", deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului în prezența Regelui Ferdinand I.
 • 1958: Prima lansare, reușită, în Cosmos a unui satelit construit de SUA – Explorer 1.
 • 1961: Cimpanzeul Ham, primul hominid lansat în spațiu, a făcut un zbor suborbital în misiunea Mercury-Redstone 2, parte a proiectului Mercury al programului spațial american. Zborul a durat 16 minute și 39 de secunde după care capsula a aterizat în Oceanul Atlantic. Singura lui vătămare fizică a fost un nas învinețit.
 • 1964: La data de 31 ianuarie, Guvernele român și suedez hotărăsc să ridice legațiile lor de la Stockholm și București la rangul de ambasade.
 • 2010: Avatar a devenit primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial.
 • 2020: Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, după 47 de ani ca stat membru.

Surse: ro.wikipedia.org, crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tradiţii și superstiții de Întâmpinarea Domnului 2023. În popor, sărbătoarea se mai numește și „Ziua Ursului” sau „Stretenie”

Sărbători ortodoxe februarie 2023. Vezi care sunt sărbătorile cu cruce roșie din această lună

Calendar Ortodox anul 2023. Cele mai importante sărbători de peste an!

Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, anunț neașteptat în mediul online! Iată cum și-a surprins fanii celebra actriță Simge Selçuk! Ce decizie radicală a luat de curând!

EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta pentru viață la 10 zile după ce a murit prietenul lui/”Cu două zile înainte se...

„A făcut totul brusc, peste noapte, a făcut în ascuns și lucrurile astea nu merg așa.” Oana Matache și Radu Siffredi, la un pas de despărțire?

Momente sfâșietoare pentru Alina Sorescu. Alexandru Ciucu le-a luat pe fetițele sale pentru prima dată la el. Micuțele își iau rămas bun de la mama lor, cu ochii în lacrimi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies