Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Mare sărbătoare pentru creștini!

Creștinii sărbătoresc trei mari sfinți, miercuri, 1 februarie 2023!

Autor: Alina Petre

In articol:

Conform Calendarului Ortodox, pe data de 1 februarie 2023 se sărbătorește Înainteprăznuirea Întâmpinării Domnului, precum și Sf. Mc. Trifon, Sf. Muceniţe Perpetua şi Felicitas. 

Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023

Pe data de 1 februarie se sărbătorește Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului, deoarece Biserica Ortodoxă cinstește în ziua de 2 februarie Întâmpinarea Domnului.

Pentru pregătirea sufletească a credincioşilor, toate sărbătorile împărăteşti (inclusiv cele ale Maicii Domnului) sunt precedate de un timp de pregătire, de anticipare sau introducere, numit înainte-prăznuire.

Sfântul Trifon s-a născut în anul 232, în localitatea Lampsac, din Frigia, Asia Mică (astăzi, în Turcia). Acesta a fost înzestrat de Duhul Sfânt să izgonească demoni şi să vindece boli. S-a arătat mijlocitor către Dumnezeu încă din timpul vieţii, ferind satul natal de înfometare, prin oprirea unei mari invazii de lăcuste, doar cu puterea rugăciunii.

La vârsta de 17 ani, Trifon a scos de sub puterea diavolului pe fiica împăratului Gordian (238-249). Prin post şi rugăciune, le-a descoperit păgânilor existenţa diavolului: la porunca sa, diavolul li s-a arătat tuturor sub forma unui câine negru cu ochii ca de foc. Prin această minune, a atras pe mulţi la dreapta credintă.

Citeste si: Prima reacție a mamei Geta, după ce Culiță Sterp a absentat o perioadă de pe rețelele de socializare. Ce a putut să îi spună acestuia: „Pe atât de bun și de milos”- kanald.ro

Citeste si: Anunțul NATO care îl va înfuria pe Putin. Liderul Alianței, reacție fără perdea. Este așteptată reacția Kremlinului- stirileprotv.ro

Noul împărat, Decius (250-253) a început să-i persecute pe creştini. La porunca lui Acvilin, mai marele Bitiniei, Trifon a fost aruncat în temniţă, la Niceea. Tânăr fiind, sfântul a îndurat chinuri cumplite, iar în ziua de 1 februarie 250 a primit moarte de martir. Stăpânitorul a poruncit să i se taie capul, dar sfântul şi-a dat duhul mai înainte de împlinirea poruncii.

Creştinii au luat cinstitul trup al Sfântului Trifon, l-au înfăşurat în giulgiu şi au pornit să-l îngroape în Niceea, însă sfântul le-a descoperit dorinţa de a fi dus în satul natal.

Moaștele Sfântului au fost aşezate în biserica din Lampsac, iar mai apoi într-o mănăstire din Constantinopol. În cele din urmă, au fost mutate la Roma.

Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2023? Vezi când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Află ce sărbătorim în această zi sfântă

Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Află ce sărbătorim în această zi sfântă

[Sursa foto: shutterstock]

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta pentru viață la 10 zile după ce a murit prietenul lui/”Cu două zile înainte se mișca, a strâns mâna mamei lui și se dezumflase la față”- stirilekanald.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

1 februarie 2023. Evenimente importante

 • România sărbătorește azi Ziua Intendenței Militare- s-a înființat intendența militară română (1861).
 • 1789: A fost ales primul președinte al SUA, George Washington.
 • 1861: A început să funcționeze, la București, Arsenalul Armatei.
 • 1866: A fost înființată agenția de știri daneză "Ritzaus Bureau" (poartă numele întemeietorului său, Erik Nicola Ritzu).
 • 1880: Stabilirea de relații diplomatice la nivel de legație între România și Olanda.
 • 1880 Ion Luca Caragiale a publicat în "Convorbiri literare", farsa într-un act „Conu Leonida față cu reacțiunea”.
 • 1884: A fost publicată prima ediție a Oxford English Dictionary.
 • 1896: Premiera mondială a operei "Boema" de Puccini, la Torino.
 • 1905: A apărut, la București, "Viața nouă", publicație lunară, sub direcția lui Ovid Densusianu; revista a devenit principalul organ de presă al mișcării simboliste de la noi.
 • 1908: Regele Carlos I al Portugaliei și fiul său, prințul Luis Filipe, au fost uciși la Terreiro do Paco, Lisabona.

Citește și: Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Vezi care este tradiția care se respectă cu sfințenie în Postul Mare

Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Află ce sărbătorim în această zi sfântă

Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Află ce sărbătorim în această zi sfântă

[Sursa foto: shutterstock]

 • 1912: A apărut, la Iași, revista "Însemnări literare", sub direcția lui Mihail Sadoveanu și a lui George Topîrceanu.
 • 1914: A intrat în funcțiune prima instalație centralizată feroviară din România, pe linia București-Ploiești.
 • 1920: S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj-Napoca; fondat din inițiativa și cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcționat în cadrul Universității din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaș și Alexandru Lapedatu.
 • 1968: A fost înființată Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina.
 • 1974: Ilie Năstase a fost declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și este distins, la New York, cu "Racheta de aur".
 • 1991: România a obținut statutul de "invitat special" la Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline.
 • 1993: UM 0433 a primit denumirea de Școala Militară de Subofițeri de Poliție „Vasile Lascăr”.
 • 1995: România semnează, la Strasbourg, alături de reprezentanții altor 20 de state, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale a Consiliului Europei (a intrat în vigoare la 1 februarie 1998).
 • 1995: A intrat în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană (Acordul a fost semnat la 1 februarie 1993)

Surse: ro.wikipedia.org, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Întâmpinarea Domnului 2023. Cruce roșie în calendar! Biserici cu hramul Întâmpinării Domnului

Calendar Ortodox FEBRUARIE 2023. Astăzi a început Postul Paștelui

Lista sărbătorilor legale în 2023. Vezi care sunt zilele libere pe care le primesc salariații în acest an

Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, anunț neașteptat în mediul online! Iată cum și-a surprins fanii celebra actriță Simge Selçuk! Ce decizie radicală a luat de curând!

EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta pentru viață la 10 zile după ce a murit prietenul lui/”Cu două zile înainte se...

„A făcut totul brusc, peste noapte, a făcut în ascuns și lucrurile astea nu merg așa.” Oana Matache și Radu Siffredi, la un pas de despărțire?

Momente sfâșietoare pentru Alina Sorescu. Alexandru Ciucu le-a luat pe fetițele sale pentru prima dată la el. Micuțele își iau rămas bun de la mama lor, cu ochii în lacrimi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies