
In articol:
Conform Calendarului Ortodox, pe data de 1 februarie 2023 se sărbătorește Înainteprăznuirea Întâmpinării Domnului, precum și Sf. Mc. Trifon, Sf. Muceniţe Perpetua şi Felicitas.
Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023
Pe data de 1 februarie se sărbătorește Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului, deoarece Biserica Ortodoxă cinstește în ziua de 2 februarie Întâmpinarea Domnului.
Pentru pregătirea sufletească a credincioşilor, toate sărbătorile împărăteşti (inclusiv cele ale Maicii Domnului) sunt precedate de un timp de pregătire, de anticipare sau introducere, numit înainte-prăznuire.
Sfântul Trifon s-a născut în anul 232, în localitatea Lampsac, din Frigia, Asia Mică (astăzi, în Turcia). Acesta a fost înzestrat de Duhul Sfânt să izgonească demoni şi să vindece boli. S-a arătat mijlocitor către Dumnezeu încă din timpul vieţii, ferind satul natal de înfometare, prin oprirea unei mari invazii de lăcuste, doar cu puterea rugăciunii.
La vârsta de 17 ani, Trifon a scos de sub puterea diavolului pe fiica împăratului Gordian (238-249). Prin post şi rugăciune, le-a descoperit păgânilor existenţa diavolului: la porunca sa, diavolul li s-a arătat tuturor sub forma unui câine negru cu ochii ca de foc. Prin această minune, a atras pe mulţi la dreapta credintă.
Citeste si: Doliu în lumea fotbalului! A murit John Adrian Ene, fostul portar al echipei Steaua- kanald.ro
Noul împărat, Decius (250-253) a început să-i persecute pe creştini. La porunca lui Acvilin, mai marele Bitiniei, Trifon a fost aruncat în temniţă, la Niceea. Tânăr fiind, sfântul a îndurat chinuri cumplite, iar în ziua de 1 februarie 250 a primit moarte de martir. Stăpânitorul a poruncit să i se taie capul, dar sfântul şi-a dat duhul mai înainte de împlinirea poruncii.
Creştinii au luat cinstitul trup al Sfântului Trifon, l-au înfăşurat în giulgiu şi au pornit să-l îngroape în Niceea, însă sfântul le-a descoperit dorinţa de a fi dus în satul natal.
Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2023? Vezi când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim
Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Află ce sărbătorim în această zi sfântă
Citeste si: Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!- stirilekanald.ro
1 februarie 2023. Evenimente importante
- România sărbătorește azi Ziua Intendenței Militare- s-a înființat intendența militară română (1861).
- 1789: A fost ales primul președinte al SUA, George Washington.
- 1861: A început să funcționeze, la București, Arsenalul Armatei.
- 1866: A fost înființată agenția de știri daneză "Ritzaus Bureau" (poartă numele întemeietorului său, Erik Nicola Ritzu).
- 1880: Stabilirea de relații diplomatice la nivel de legație între România și Olanda.
- 1880 Ion Luca Caragiale a publicat în "Convorbiri literare", farsa într-un act „Conu Leonida față cu reacțiunea”.
- 1884: A fost publicată prima ediție a Oxford English Dictionary.
- 1896: Premiera mondială a operei "Boema" de Puccini, la Torino.
- 1905: A apărut, la București, "Viața nouă", publicație lunară, sub direcția lui Ovid Densusianu; revista a devenit principalul organ de presă al mișcării simboliste de la noi.
- 1908: Regele Carlos I al Portugaliei și fiul său, prințul Luis Filipe, au fost uciși la Terreiro do Paco, Lisabona.
Calendar Ortodox, miercuri, 1 februarie 2023. Află ce sărbătorim în această zi sfântă
- 1912: A apărut, la Iași, revista "Însemnări literare", sub direcția lui Mihail Sadoveanu și a lui George Topîrceanu.
- 1914: A intrat în funcțiune prima instalație centralizată feroviară din România, pe linia București-Ploiești.
- 1920: S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj-Napoca; fondat din inițiativa și cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcționat în cadrul Universității din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaș și Alexandru Lapedatu.
- 1968: A fost înființată Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina.
- 1974: Ilie Năstase a fost declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și este distins, la New York, cu "Racheta de aur".
- 1991: România a obținut statutul de "invitat special" la Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline.
- 1993: UM 0433 a primit denumirea de Școala Militară de Subofițeri de Poliție „Vasile Lascăr”.
- 1995: România semnează, la Strasbourg, alături de reprezentanții altor 20 de state, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale a Consiliului Europei (a intrat în vigoare la 1 februarie 1998).
- 1995: A intrat în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană (Acordul a fost semnat la 1 februarie 1993)
Surse: ro.wikipedia.org, basilica.ro