Calendar Ortodox, miercuri, 22 februarie 2023. Post cu dezlegare la brănză, ouă, lapte și pește

22 februarie 2023. Află ce evenimente importante sunt amintite astăzi, în a treia zi din săptămâna albă.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, miercuri, 22 februarie2023. Sărbătoare cu cruce neagră! Biserica amintește astăzi de Aflarea moaştelor Sf. Mc. din Evghenia și de Sf. Cuv. Atanasie, Talasie şi Limneu.

Calendar Ortodox, miercuri, 22 februarie2023

Conform Calendarului Ortodox, pe data de 22 februarie 2023, Biserica amintește de Aflarea moaştelor Sf. Mc. din Evghenia și de Sf. Cuv. Atanasie, Talasie şi Limneu. Este sărbătoare cu cruce neagră.

De asemenea, este a treia zi din săptămâna albă, iar creștinii care vor ține Postul Paștelui au dezlegare la ouă lapte și brânză, până de Lăsata secului, la 26 februarie 2023.

În locaşurile Evgheniei au fost îngropate moaşte ale sfinţilor mucenici care au pătimit pentru Hristos, de către credincioșiLocul unde au fost ascunși martirii a fost uitat, deoarece înmormântarea avea loc mai mult noaptea, de frica persecutorilor.

Atunci când în acel loc au început să se tămăduiască bolnavi, arhiepiscopul Toma al Constantinopolului, împreună cu clerul bisericesc, au făcut săpături pentru a desluși misterul.

Astfel, au găsit moaştele multor sfinţi mucenici, pe care nimeni nu i-a putut recunoaște. Se spune că trupurile lor erau întregi şi bine mirositoare.

Citeste si: Oana Roman îi aduce acuzații grave lui Marius Elisei. Acesta s-ar folosi de fetița lor ,,de dragul unei răzbunări’’- kanald.ro

Citeste si: Așa arată dezastrul. Ce a mai rămas după incendiul care a dus la moartea a peste 100 de persoane care participau la o nuntă| FOTO și VIDEO- stirileprotv.ro

Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul s-a călugărit în anul 631. A început să povestească tuturor oamenilor despre adevăratul Dumnezeu, dar conducătorul persan Marzaban a aflat și a dat ordin ca Anastasie să fie chinuit și ucis. Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul a primit cununa muceniciei în anul 628 și este cinstit anual la data de 22 ianuarie.

Citește și: Când sunt Sfinții 40 de Mucenici. Vezi care este tradiția care se respectă la această sărbătoare

Calendar Ortodox, miercuri, 22 februarie2023. Sărbătoare cu cruce neagră! Vezi când este lăsata secului pentru Postul Paștelui

Calendar Ortodox, miercuri, 22 februarie2023. Sărbătoare cu cruce neagră! Vezi când este lăsata secului pentru Postul Paștelui

[Sursa foto: shutterstock]

Când este lăsata secului pentru Postul Paștelui

În 2023, Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie. Acesta are o durată de 40 de zile, până pe 16 aprilie, ziua în care vom sărbători Învierea Domnului.

Lăsatul secului de carne va avea loc duminică, pe 19 februarie, astfel creștinii vor putea consuma ouă, lapte și brânză până pe 26 februarie, inclusiv.

Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește.

Citeste si: „Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- Aderarea României la Spațiul Schengen- Analiză. Marius Ghincea: ”Nu avem șanse credibile de a fi admiși mai devreme de 2025”- De ce se opune, de fapt, Austria?- stirilekanald.ro

Citeste si: Guess Who, prins sub influența substanțelor interzise la volan de poliţiştii din Capitală. A fost întocmit dosar penal- radioimpuls.ro

Astfel, conform Calendarului Ortodox, pe parcursul postului, se poate mânca pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.

Citește și: Calendar Ortodox MARTIE 2023. Cele mai importante sărbători din prima lună de primăvară

Calendar Ortodox, miercuri, 22 februarie2023. Sărbătoare cu cruce neagră! Vezi când este lăsata secului pentru Postul Paștelui

Calendar Ortodox, miercuri, 22 februarie2023. Sărbătoare cu cruce neagră! Vezi când este lăsata secului pentru Postul Paștelui

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante din 22 februarie

1882: Serbia s-a proclamat regat. Milan Obrenovic a devenit primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I al Serbiei (1882-1889).
1900: Prima audiție, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian", de George Enescu (la pian George Enescu).
1905: S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C. Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte.
1906: S-a înființat Institutul Geologic al României și s-a creat corpul geologilor, pe 22 februarie.
1907: Au început răscoalele țărănești în județele Dorohoi și Iași.
1943: Membrii grupării de rezistență Trandafirul Alb (Die Weiße Rose) au fost executați în Germania Nazistă.
1949: Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-tărănist din facultăți. La 12 octombrie 1950 a fost condamnat la 10 ani de închiosare. Între 1957 și 1963 a avut domiciliu obligatoriu.
1979: Proclamarea independenței de stat în Santa Lucia.
1979: Decorarea drapelului de luptă al Diviziei "Mărășești", cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființare.
1997: Boxerul Mihai Leu a câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România, pe 22 februarie.
2006: Cel puțin șase bărbați au organizat cel mai mare jaf din Marea Britanie, furând 53 de milioane de lire sterline, dintr-un depozit Securitas din Tonbridge, Kent.

Surse: ro.wikipedia.org, crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tradiții de Dragobete 2023. Semnificația expresiei: „Dragobetele sărută fetele”. Vezi de unde își are rădăcinile

„Dragobete fericit”! Urări pentru îndrăgostiții care sărbătoresc pe 24 februarie

Așa arată dezastrul. Ce a mai rămas după incendiul care a dus la moartea a peste 100 de persoane care participau la o nuntă | FOTO și VIDEO

Oana Roman îi aduce acuzații grave lui Marius Elisei. Acesta s-ar folosi de fetița lor ,,de dragul unei răzbunări’’

EXCLUSIV - Aderarea României la Spațiul Schengen - Analiză. Marius Ghincea: ”Nu avem șanse credibile de a fi admiși mai devreme de 2025” - De ce se opune, de fapt, Austria?

„Astăzi s-a declanșat o avalanșă!” Oana Roman, prima reacție după ce Marius Elisei și-a refăcut viața sentimentală

Oana Zăvoranu și Alex Ashraf s-au despărțit după un mariaj de 7 ani. Bruneta a confirmat divorțul: "Sunt în sfârșit o femeie liberă care are de unde alege"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies