Calendar Ortodox, Miercuri, 22 martie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

Calendar Ortodox, Miercuri, 22 martie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

Diverse

Calendar Ortodox, Miercuri, 22 martie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți în această zi de post

22 martie 2023. Iată care sunt evenimentele importante amintite în această zi.

Calendar Ortodox, Miercuri, 22 martie 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfântul Sfințit Cuv. Mc. Vasile, preotul din Ancira și pe Sfânta Drosida, fiica împăratului Traian.

Calendar Ortodox, Miercuri 22 martie

Conform Calendarului Ortodox, la data de 22 martie, Biserica îi cinstește pe Sfântul Sfințit Cuv. Mc. Vasile, preotul din Ancira și pe Sfânta Drosida, fiica împăratului Traian. Este zi de post. 

Sfântul Vasile a fost preot în Ancira, pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363).

La acea vreme, păgânii voiau cu orice preț să îi forțeze pe creștini să se închine idolilor.

Sfântul Vasile propovăduia cuvântul Evangheliei neîncetat, dar a fost prins şi l-au dus înaintea dregătorului Satornin, pentru a fi pedepsit ți chinuit.

Satornin a văzut că preotul Vasile nu vrea să renunțe la credința lui în Iisus Hristos și a dat ordin necredincioşilor să îl tortureze. Păgânii l-au spânzurat de un lemn, l-au bătut, i-au strujit tot trupul, apoi l-au aruncat într-o temniţă întunecoasă.

După câteva zile, Sfântul Vasile a fost adus înaintea împăratului Iulian, însă nici acesta nu l-a putut clinti din credinţa sa în Hristos.

Iulian Apostatul l-a dat în mâinile comitelui Frumentin, căpetenia gărzii sale, care l-a chinuit, arzându-l cu ţepuşe de fier înroşite în foc. Astfel, Sfântul Vasile preotul a trecut la cele veșnice.

Citește și: Buna Vestire 2023. Sărbătoare cu dezlegare la pește în calendarul creștin ortodox

Calendar Ortodox, Miercuri, 22 martie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

Calendar Ortodox, Miercuri, 22 martie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

Cât durează Postul Paștelui

Postul Paștelui a început pe data de 27 februarie. Acesta are o durată de 40 de zile, până pe 16 aprilie, ziua în care vom sărbători Învierea Domnului.

Nu toată lumea reușește să ducă la bun final Postul Paștelui, deoarece este cel mai greu post. În cele 40 de zile, nu se pot consuma produse de origine animală, precum carne, lapte și ouă.

Doar două zile din Postul Paștelui sunt cu dezlegare la pește, acestea fiind 5 martie, de Buna Vestire, dar și 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Unele persoane aleg să postească miercurea și vinerea, precum și în ultima săptămână din post. Iată câteva sfaturi pentru a menține echilibrul nutrițional și sănătatea, pe parcursul Postului Mare.

Citește și: Buna Vestire 2023: tradiții și superstiții. Obiceiuri românești care se practică de Ziua Cucului

Calendar Ortodox, Miercuri, 22 martie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

Calendar Ortodox, Miercuri, 22 martie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

22 martie 2023. Evenimente importante amintite astăzi

 • 1912: Au fost aprobate legea și statutele pentru înființarea „Societății Scriitorilor Români”.
 • 1926: A început greva generală a muncitorilor de la Reșița.
 • 1926: S-a constituit Federația Română de Box.
 • 1943: Premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distribuție făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.
 • 1945: Liga Arabă a fost înființată când s-a adoptat o cartă la Cairo, Egipt.
 • 1946: Regatul Unit a acordat independență deplină Transiordaniei.
 • 1963: The Beatles a lansat primul lor album Please, Please Me în Marea Britanie.
 • 1965: Plenara C.C. al P.C.R. a ales în funcția de prim-secretar al C.C. al P.M.R (PCR) pe Nicolae Ceaușescu, la propunerea lui Ion Gh. Maurer.
 • 1965: Bob Dylan a lansat albumul Bringing It All Back Home, pe 22 martie.
 • 1992: Zborul USAir 405 s-a prăbușit la scurt timp după decolare de pe aeroportul LaGuardia din New York City, ceea ce a condus la o serie de studii asupra efectului pe care gheața îl are asupra aeronavelor.
 • 1992: Căderea comunismului în Albania: Partidul Democrat din Albania a câștigat o majoritate decisivă la alegerile parlamentare.
 • 1995: Cosmonautul rus Valeri Poliakov a revenit pe Pământ, la data de 22 martie, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.
 • 1997: Tara Lipinski, în vârstă de 14 ani și nouă luni, a devenit cea mai tânără campioană mondială feminină la patinaj artistic.
 • 1997: Cometa Hale–Bopp a atins cea mai mare apropiere de Pământ la 1,315 UA (~195 milioane de km).

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro