
In articol:
- Calendar Ortodox, miercuri, 25 ianuarie 2023
- Calendar Ortodox, miercuri, 25 ianuarie 2023. Rugăciune
Calendar Ortodox, miercuri, 25 ianuarie 2023. Astăzi, Biserica Ortodoxă amintește pe Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Bretanion episcopul Tomisului.
Calendar Ortodox, miercuri, 25 ianuarie 2023
Sfântul Ierarh Grigorie Teologul a trăit între anii 329-390 și este cunoscut și ca Grigorie de Nazianz.
A fost un mare sfânt părinte și învățător al Bisericii.Biserica Ortodoxă amintește pe Sf. Ier. Grigorie Teologul pe data de 25 ianuarie, în fiecare an, iar la 19 ianuarie se prăznuiește aducerea moaștelor sale în biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol.
De asemenea, pe 30 ianuarie, la praznicul Sfinților Trei Ierarhi, și sfântul Grigorie Teologul este comemorat de Biserică, împreună cu sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur.
Calendar Ortodox, miercuri, 25 ianuarie 2023. Află ce sărbătoresc românii astăzi
Sfântul Grigorie s-a născut la Arianz, în Capadocia (Asia Mică, azi în Turcia), nu departe de Nazianz, într-o familie de creștini. Acasă a învățat tot ceea ce avea nevoie despre creștinism, dar a urmat și școli.
A fost ales preot de către localnici, însă nu a fost de acord, așa că a fugit la mănăstire, la prietenul său Sf. Vasile. În anul 372, Sfântul Grigorie a fost ales episcop de Nazianz, iar în anul 379 a mers la Constantinopol pentru întărirea dreptei credințe.
Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro
În anul 381 a participat la al doilea Sinod Ecumenic, ținut la Constantinopol. Acolo, s-a opus ereziei ariene, a susținut dubla natură, dumnezeiască și umană a lui Iisus Hristos, precum și misterul Sfintei Treimi, inexplicabil pe cale rațională.
În anul 383 s-a retras la casa sa natală, dedicându-se scrisului, până la finalul vieții. Sfântul Grigorie a murit la 60 de ani.
Numele de Teologul i s-a atribuit în special datorită celor "Cinci Cuvântări Teologice" ținute la Constantinopol. Ele expun și apără învățătura despre Sfânta Treime.
Un fragment din craniul Sf. Grigorie se păstrează la mănăstirea Slatina, ctitoria lui Alexandru Lăpușneanu.
Citește și: Feng Shui 2023. Vezi care sunt obiectele din casă la care trebuie să renunți, fiindcă atrag ghinionul
Calendar Ortodox, miercuri, 25 ianuarie 2023. Află ce sărbătoresc românii astăzi
Calendar Ortodox, miercuri, 25 ianuarie 2023. Rugăciune
„Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea. Pentru aceasta bucurându-te ai strigat.
Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit. Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.
Deschizându-ţi gura, cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovăduitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat. Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei.
Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat. Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.
Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte.
Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.
Milostiv făcând pe Stăpânul rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.”
Surse: doxologia.ro, orthodoxwiki.org