Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023. Sinaxarul zilei de miercuri

Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023. Sinaxarul zilei de miercuri

Diverse

Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023. Sinaxarul zilei de miercuri

29 martie 2023. Iată care sunt evenimentele amintite astăzi. Iată câteva sfaturi pentru un post ușor.

Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023. Sinaxarul zilei de miercuri. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfântul Cuv. Mc. Marcu, Ep. Aretuselor, Sfântul Mc. Chiril diac. și pe Sfinții Mc. Iona si Varahisie.

Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023

Conform Calendarului Ortodox, la data de 29 martie, Biserica îi cinstește pe Sfântul Cuv. Mc. Marcu, Ep. Aretuselor, Sfântul Mc. Chiril diac. și pe Sfinții Mc. Iona si Varahisie.

Sfântul Mucenic Marcu, Episcop al Aretuselor a fost unul dintre cei mai curajoși creștini în timpul împărăției lui Constantin cel Mare (306-337).

Acesta construia biserici în locul templelor păgâne și ajuta oamenii să adopte credința în Dumnezeu.

Împăratul păgân Iulian Apostatul (361-363), a dat ordin ca Sfântul Mucenic Marcu să fie arestat și chinuit din cauza faptelor sale. Sfântul a fost bătut cu biciul, batjocorit, calomniat și târât pe străzile cetății.

După multe umilințe și torturi, Sfântul Mucenic Marcu a trecut la cele veșnice, primind astfel cununa muceniciei.

Citește și: Program Denii în a cincea săptămână din Postul Paștelui 2023

Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023. Sinaxarul zilei de miercuri

Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023. Sinaxarul zilei de miercuri

[Sursa foto: shutterstock]

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

29 martie. Sfaturi și trucuri pentru Postul Paștelui

 • Pentru a reuși să ții Postul Paștelui, nu trebuie să sari peste mesele principale ale zilei. Gustările pot fi bazate pe fructe, pentru nevoia de dulce.
 • Pentru persoanele care adoră dulciurile, există numeroase produse de post, chiar și ciocolată. Asigură-te că verifici lista ingredientelor, de pe spatele produsului, pentru a te asigura că nu conține ouă sau lapte.
 • Pentru ca Postul Paștelui să fie unul reușit, este nevoie de multă voință și rugăciune în această perioadă. Nu este suficient să te concentrezi la partea alimentară, ci este indicat să fii mai bun, să ierți și să nu pui la suflet răutățile celor din jur.
 • Chiar dacă regulile alimentare sunt destul de stricte, poți căuta rețete culinare pentru a pregăti o mâncare gustoasă chiar și fără carne. Proteinele pot fi găsite și în alte alimente, precum soia, avocado, spanac, mazăre, cartofi, năut, fasole, linte.
 • În această perioadă, nu este recomandat să consumi alcool, deoarece corpul se poate deshidrata foarte ușor și poți avea probleme de sănătate.

Citește și: Paște 2023. În ce zi se trece pe sub masă și ce semnificație are acest obicei

Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023. Sinaxarul zilei de miercuri

Calendar Ortodox, Miercuri, 29 martie 2023. Sinaxarul zilei de miercuri

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante amintite pe 29 martie

 • 1923: A intrat în vigoare Constituția României din 1923, adoptată ca urmare a Marii Uniri.
 • 1926: S-a înființat, la București, Institutul de Studii Bizantine.
 • 1940: Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ținut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmând că URSS nu are cu România un pact de neagresiune.
 • 1945: Ministrul de Justiție, Lucrețiu Pătrășcanu, a semnat decretul-lege pentru "purificarea administrației publice", promulgat de rege în aceeași zi.
 • 1964: România și Argentina a ridicat legațiile la nivel de ambasadă.
 • 1972: S-a semnat Convenția cu privire la răspunderea internațională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spațiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU).
 • 1973: Războiul din Vietnam: ultimii soldați americani au părăsit sudul Vietnamului.
 • 1974: Mariner 10, naveta americană de explorare, fără echipaj uman, a devenit prima naveta spațială care a vizitat planeta Mercur, trimițând peste 2.000 de imagini pe Pământ.
 • 1998: La Lisabona podul Ponte Vasco da Gama a fost deschis traficului. Construcția se întinde peste râul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri și este de cel mai lung pod din Europa.
 • 2004: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia au fost admise în NATO, cea mai mare extindere a organizației.
 • 2004: Irlanda a devenit prima țară din lume care interzice fumatul în locurile publice.
 • 2005: Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.
 • 2005: Echipa feminină de tenis de masă a României a câștigat pentru a treia oară titlul european, pe 29 martie.
 • 2010: La Moscova un dublu atentat cu bombă a ucis 40 de persoane în 2 stații de metrou, una din ele fiind situată la 500 metri de Kremlin.
 • 2017: Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro