Calendar Ortodox, miercuri, 7 iunie 2023. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot este sărbătorit astăzi

7 iunie 2023. Află ce Sfinți sunt sărbătoriți astăzi și care este rugăciunea care se citește pe 7 iunie.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, Sfântul Mucenic Zenaida, Sfânta Cuvioasă Sebastiana și Sfântul Cuvios Antim sunt sărbătoriți astăzi.

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023

În calendarul ortodox, la data de 7 iunie 2023, sunt amintiți Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, Sfântul Mucenic Zenaida, Sfânta Cuvioasă Sebastiana și Sfântul Cuvios Antim.

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot a trăit în secolul IV și a fost Episcop al Ancirei, în timpul domniilor lui Dioclețian și Maximian. Se spune despre Sfânt, că avea grijă ca trupurile celor omorâți pentru credința lor în Hristos, să fie înmormântate creștinește.

De asemenea, Sfântul Teodot avea și darul facerii de minuni. Prin rugăciune, el putea vindeca bolile trupești și a salvat foarte mulți oameni de la moarte.

Împăratul Dioclețian a aflat de faptele lui și a ordonat să fie prins și închis. Sfântul Teodot a fost obligat să renunțe la creștinism și să se închine zeilor, dar acesta a refuzat. Drept pedeapsă, a fost chinuit și torturat, iar la final a fost decapitat. 

Sfântul Mucenic Teodot a primit cununa muceniciei la data de 7 iunie.

Citește și: Ce se împarte la parastasul de 3 luni, 6, luni, 9 luni și 1 an. Vezi ce nu trebuie să lipsească de pe masă la pomenirea morților

Citeste si: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciune către Sfântul Mucenic Teodot

Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-1 înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruință să-I cântăm.

Soarele cel înțelegător, avându-te pe tine la înălțimea Bisericii Sale stea luminată de Dumnezeu, tot pământul l-a luminat, cu strălucirile chinurilor tale, fericite.

Din vârsta tinereților fiind dat lui Dumnezeu, Sfinte Sfințite Mucenice Teodot, lămurit ți-ai luminat sufletul cu virtuți date de Dumnezeu și ai împodobit lumea cu cinstitele tale chinuri.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Vestitul mucenic înțelegând mrejele înșelăciunii întinse pe pământ, umbla pretutindenea întărind prin har și cu învățături sufletele credincioșilor.

Citeste si: Noi detalii ies la iveală în urma decesului Laurei Roșca! Obiectele personale ale lui DJ Lalla au fost găsite pe o plajă din Mamaia. Tatăl fetei, mărturisiri dureroase despre decesul fiicei sale!- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: ”Îmi pare foarte rău” Cum a reacționat fosta iubită a lui Andre Bîrleanu, după ce modelul a fost acuzat că și-a răpit, bătut și abuzat actuala parteneră în centrul Capitalei- radioimpuls.ro

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Din prisosul milostivirii plecând ceruri, S-a pogorât Fiul lui Dumnezeu și S-a întrupat din Tine, Preacurată, ca să mântuiască pe oameni de înșelăciunea șarpelui.

Citește și: Când începe și când se încheie vacanța de vară 2023. Vezi care este structura anului școlar

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

[Sursa foto: Shutterstock]

Evenimente importante amintite pe 7 iunie

 • 1340: A fost fondat în Olanda orașul Rotterdam.
 • 1494: Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Nouă (America) era împărțită între cele două țări.
 • 1654: Ludovic al XIV-lea a fost încoronat rege al Franței.
 • 1775: „Coloniile Unite” și-au schimbat denumirea în Statele Unite ale Americii.
 • 1780: Revoltă anticatolică la Londra.
 • 1821: Bătălia de la Drăgășani, în care trupele otomanii i-au înfrânt cu ușurință pe eteriști, împreună cu o parte din panduri.
 • 1929: Vaticanul a devenit stat suveran, pe 7 iunie.
 • 1942: Al Doilea Război Mondial: S-a încheiat bătălia aeronavală de la Midway, în care Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză (începută la 4 iunie 1942).
 • 1947: A luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA București, din 1961 Steaua București.
 • 1958: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit recordul mondial la săritura în înălțime- 1,78 m.
 • 1995: Regizorul Lucian Pintilie a primit distincția franceză Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.
 • 2001: Partidul Laburist a lui Tony Blair a rămas la putere după ce a câștigat alegerile generale.
 • 2004: Printr-un decret emis pe 7 iunie de președintele Franței, Jacques Chirac, actorului român Ion Lucian i-a fost decernat titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, ca o recunoaștere a meritelor excepționale în domeniul teatrului.
 • 2009: Alegeri pentru Parlamentul European în România, pe 7 iunie.
 • 2021: Cascada Bigăr, parte din Izvorul Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița, s-a prăbușit din cauze naturale.

Surse: ro.wikipedia.org, pravila.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Un botez, o nuntă și o înmormântare în 2023. Cât costă în prezent oficializarea acestor slujbe speciale

Calendar Ortodox IUNIE 2023. Sărbători marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox

Mai multe obiecte care aparţineau DJ-iței Lalla, găsite pe plajă în apropierea locului unde a fost descoperit trupul femeii

Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa...

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Eu am lăsat totul în urmă și am plecat doar cu hainele mele!” Alex Ashraf a dat cărțile pe față! Ce a spus despre divorțul de Oana Zăvoranu, după ce bruneta l-a acuzat de...

”A venit cu o piedică de mort acasă” Noi detalii șocante ies la iveală despre mariajul dintre Oana Zăvoranu și Alex Ashraf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies