Calendar Ortodox, miercuri, 7 iunie 2023. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot este sărbătorit astăzi

7 iunie 2023. Află ce Sfinți sunt sărbătoriți astăzi și care este rugăciunea care se citește pe 7 iunie.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, Sfântul Mucenic Zenaida, Sfânta Cuvioasă Sebastiana și Sfântul Cuvios Antim sunt sărbătoriți astăzi.

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023

În calendarul ortodox, la data de 7 iunie 2023, sunt amintiți Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, Sfântul Mucenic Zenaida, Sfânta Cuvioasă Sebastiana și Sfântul Cuvios Antim.

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot a trăit în secolul IV și a fost Episcop al Ancirei, în timpul domniilor lui Dioclețian și Maximian. Se spune despre Sfânt, că avea grijă ca trupurile celor omorâți pentru credința lor în Hristos, să fie înmormântate creștinește.

De asemenea, Sfântul Teodot avea și darul facerii de minuni. Prin rugăciune, el putea vindeca bolile trupești și a salvat foarte mulți oameni de la moarte.

Împăratul Dioclețian a aflat de faptele lui și a ordonat să fie prins și închis. Sfântul Teodot a fost obligat să renunțe la creștinism și să se închine zeilor, dar acesta a refuzat. Drept pedeapsă, a fost chinuit și torturat, iar la final a fost decapitat. 

Sfântul Mucenic Teodot a primit cununa muceniciei la data de 7 iunie.

Citește și: Ce se împarte la parastasul de 3 luni, 6, luni, 9 luni și 1 an. Vezi ce nu trebuie să lipsească de pe masă la pomenirea morților

Citeste si: „Nu faceți decât să mă ambiționați mai tare!” Bogdan Mocanu răspunde comentariilor negative, după ce a lansat noua piesă- kanald.ro

Citeste si: Imagini din dronă de la locul exploziei din Vrancea. Localnic: „Ne-au spus să fim pregătiți să plecăm”- stirileprotv.ro

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciune către Sfântul Mucenic Teodot

Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-1 înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruință să-I cântăm.

Soarele cel înțelegător, avându-te pe tine la înălțimea Bisericii Sale stea luminată de Dumnezeu, tot pământul l-a luminat, cu strălucirile chinurilor tale, fericite.

Din vârsta tinereților fiind dat lui Dumnezeu, Sfinte Sfințite Mucenice Teodot, lămurit ți-ai luminat sufletul cu virtuți date de Dumnezeu și ai împodobit lumea cu cinstitele tale chinuri.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Vestitul mucenic înțelegând mrejele înșelăciunii întinse pe pământ, umbla pretutindenea întărind prin har și cu învățături sufletele credincioșilor.

Citeste si: „Eu vreau psihic să fiu bine, ca în egală măsură, psihic să îl fac bine pe copilul meu. Dacă vreau mâine, eu stau cu unul de 18 ani, că așa vreau eu.” Marcela Fota a vorbit despre partenerul său- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: "Acum văd cum karma lucrează. Doriane ești la fel de țepar ca Donca, doar că tu ca personaj faci mai mult rău copiilor". Dorian Popa, pus la zid! Ce a făcut și de ce este aspru criticat- radioimpuls.ro

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Din prisosul milostivirii plecând ceruri, S-a pogorât Fiul lui Dumnezeu și S-a întrupat din Tine, Preacurată, ca să mântuiască pe oameni de înșelăciunea șarpelui.

Citește și: Când începe și când se încheie vacanța de vară 2023. Vezi care este structura anului școlar

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

Calendar Ortodox Miercuri, 7 iunie 2023. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

[Sursa foto: Shutterstock]

Evenimente importante amintite pe 7 iunie

 • 1340: A fost fondat în Olanda orașul Rotterdam.
 • 1494: Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Nouă (America) era împărțită între cele două țări.
 • 1654: Ludovic al XIV-lea a fost încoronat rege al Franței.
 • 1775: „Coloniile Unite” și-au schimbat denumirea în Statele Unite ale Americii.
 • 1780: Revoltă anticatolică la Londra.
 • 1821: Bătălia de la Drăgășani, în care trupele otomanii i-au înfrânt cu ușurință pe eteriști, împreună cu o parte din panduri.
 • 1929: Vaticanul a devenit stat suveran, pe 7 iunie.
 • 1942: Al Doilea Război Mondial: S-a încheiat bătălia aeronavală de la Midway, în care Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză (începută la 4 iunie 1942).
 • 1947: A luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA București, din 1961 Steaua București.
 • 1958: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit recordul mondial la săritura în înălțime- 1,78 m.
 • 1995: Regizorul Lucian Pintilie a primit distincția franceză Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.
 • 2001: Partidul Laburist a lui Tony Blair a rămas la putere după ce a câștigat alegerile generale.
 • 2004: Printr-un decret emis pe 7 iunie de președintele Franței, Jacques Chirac, actorului român Ion Lucian i-a fost decernat titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, ca o recunoaștere a meritelor excepționale în domeniul teatrului.
 • 2009: Alegeri pentru Parlamentul European în România, pe 7 iunie.
 • 2021: Cascada Bigăr, parte din Izvorul Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița, s-a prăbușit din cauze naturale.

Surse: ro.wikipedia.org, pravila.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Un botez, o nuntă și o înmormântare în 2023. Cât costă în prezent oficializarea acestor slujbe speciale

Calendar Ortodox IUNIE 2023. Sărbători marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox

Imagini din dronă de la locul exploziei din Vrancea. Localnic: „Ne-au spus să fim pregătiți să plecăm”

„Nu faceți decât să mă ambiționați mai tare!” Bogdan Mocanu răspunde comentariilor negative, după ce a lansat noua piesă

UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal

„Nu doresc nimănui să simtă ceea ce simţim noi în momentele astea şi ce am simţit noi în aceste patru săptămâni.” Ce s-a întâmplat cu mama lui Sebi, tânărul care a pierit în...

"Atât de magic!" Val de reacții după ce Ana-Maria Geoană a publicat imagini în premieră de la nunta cu Garret Cayton de la Veneția

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies