Calendar Ortodox Sâmbătă, 1 aprilie 2023. Iată ce sfinți sunt pomeniți astăzi

1 aprilie 2023. Iată care sunt evenimentele importante amintite în această zi de sâmbătă.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox Sâmbătă, 1 aprilie 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfânta Cuv. Maria Egipteanca, Sfântul Cuv. Macarie Mărturisitorul și pe Sfântul Mucenic Gherontie.

Calendar Ortodox Sâmbătă, 1 aprilie 2023

Conform Calendarului Ortodox, la data de 1 aprilie sunt pomeniți Sfânta Cuv. Maria Egipteanca, Sfântul Cuv. Macarie Mărturisitorul și Sfântul Mucenic Gherontie.

Tot în această zi, se face pomenirea morților, fiind a cincea sâmbătă din postul Paștelui. De asemenea, este dezlegare la ulei și vin.

Sfântă Maria Egipteanca (344-422) a fost o pustnică din deșert care s-a pocăit după o viață plină de păcate. După 17 ani în care a trăit doar pentru plăceri trupești, a ajuns la Ierusalim, unde a promis că își va dedica viața lui Dumnezeu, dacă va putea intra în Biserică.

După această convertire din inimă la porțile bisericii, Maria Egipteanca a mers în deșertul de lângă Iordan unde a început o viață de pustnică. Ea a devenit un exemplu de pocăință, datorită credinței sale.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Maria Egipteanca a trecut la cele veșnice în 422, la un an după ce a pășit pe apă pentru a fi împărtășită de către preotul Zosima. Biserica o prăznuiește în ziua adormirii ei, pe 1 aprilie și este pomenită în Duminica Sfintei Maria Egipteanca, adică în a cincea duminică din Postul Mare.

Citește și: Floriile 2023: Când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim? Tradiții și obiceiuri

Calendar Ortodox Sâmbătă, 1 aprilie 2023. Iată ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Calendar Ortodox Sâmbătă, 1 aprilie 2023. Iată ce sfinți sunt pomeniți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

1 aprilie 2023. Dezlegare la ulei și vin în Postul Paștelui

Postul Paștelui a început luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 7 săptămâni, până pe 16 aprilie 2023. Acesta se întinde pe o perioadă de 40 de zile și este considerat cel mai dificil post de peste an.

În această perioadă, se poate consuma pește doar în două din cele 40 de zile.

În rest, creștinii nu trebuie să mănânce carne, ouă, lactate. De asemenea, în ultima săptămână din post, se consumă doar pâine și apă, dar după asfințitul soarelui.

Citeste si: „Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro

Citeste si: Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest- radioimpuls.ro

Iată care sunt zilele cu dezlegare la ulei și vin:

 • 4-5 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
 • 9 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin (Sfinții 40 de Mucenici),
 • 11-12 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
 • 18-19 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
 • 26 martie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
 • 1-2 aprilie 2023- Dezlegare la ulei și vin,
 • 8-9 aprilie 2023- Dezlegare la ulei și vin.

Citește și: Pe ce dată este Sâmbăta lui Lazăr 2023. În această zi se fac ultimele parastase pentru morți înainte de Paște

Calendar Ortodox Sâmbătă, 1 aprilie 2023. Iată ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Calendar Ortodox Sâmbătă, 1 aprilie 2023. Iată ce sfinți sunt pomeniți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante amintite pe 1 aprilie

 • 1979: Iran a devenit republică islamică în urma răsturnării șahului printr-un vot de 99%.
 • 1977: Steve Jobs și Steve Wozniak au fondat Apple Computer, Inc.
 • 1995: A intrat în vigoare Pactul de cooperare în domeniul securității, semnat de Albania și Turcia în februarie 1995.
 • 1996: Prima Competiție Mondială de Speologie. România a fost invitată să participe.
 • 1997: Cometa Hale-Bopp clasată printre primele opt ale secolului ca mărime și luminozitate, s-a aflat cel mai aproape de Soare, la 138 milioane de km și a atins un maxim de luminozitate.
 • 1998: Austria, Germania și Italia au decis ridicarea controalelor de frontieră pentru comunicațiile terestre dintre cele trei țări.
 • 1998: A avut loc, la București, reuniunea bilaterală România- Consiliul Europei, în care s-a discutat elaborarea codului etic pentru avocați.
 • 1998: Președintele Rusiei, Boris Elțîn, i-a primit pe miniștrii energeticii din țările puternic dezvoltate. Aceștia s-au întâlnit pentru prima oară la Moscova, în cadrul "Grupului celor 8".
 • 1999: În Marea Britanie, s-a introdus un nivel de bază al impozitelor de 10 procente, față de cel de 20 de procente aplicat până la această dată. Rata de bază a impozitelor se aplică de la o bază minimă de impozitare de 1.500 lire sterline din veniturile impozabile.
 • 2000: Militarii ruși au lansat o operațiune de recuperare a cadavrelor zecilor de soldați ai Moscovei care au căzut în timpul unui conflict provocat de ceceni.
 • 2000: Cercetătorii din România au protestat în fața ambasadelor din București și au solicitat vize.
 • 2001: Fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici (1997-2000) s-a predat forțelor poliției, pentru a fi trimis în fața Tribunalului internațional pentru crime de război de la Haga.
 • 2001: Olanda a devenit prima țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex.
 • 2002: Olanda a devenit prima țară din lume unde eutanasia a fost legalizată în anumite condiții.
 • 2002: Scriitorul american, Ray Bradbury, a primit cea de-a 2.193-a stea pe Walk of Fame din Hollywood.
 • 2002: Ministerul Culturii și Cultelor a instituit Premii Naționale Anuale pentru spectacole realizate de teatrele românești în ultimele 12 luni.
 • 2003: Vizita de stat în România a regelui Juan Carlos al Spaniei și a reginei Sofia, la invitația președintelui Ion Iliescu (1-3 aprilie).
 • 2003: S-a constituit, la Sfântu Gheorghe, Mișcarea Civică Maghiară, organizație înființată la inițiativa unor membri ai aripii reformiste din cadrul UDMR Covasna.
 • 2009: Albania și Croația au devenit membre NATO pe 1 aprilie.
 • 2020: Turneul de tenis de la Wimbledon ediția 2020 a fost anulat pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, din cauza răspândirii COVID-19 în Regatul Unit.

Surse: ro.wikipedia.org, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când este Sâmbăta lui Lazăr în 2023. Data la care se fac ultimele parastase înainte de Paște

Vinerea Patimilor 2023: Se trece pe sub masă în toate bisericile ortodoxe din țară

|GALERIE FOTO. O profesoară sexy concediată pentru postările de pe OnlyFans face chetă ca să-și plătească avocatul. „Aproape fiecare profesor are o a doua slujbă”

Adrian Despot, despre momentul viral de acum 15 ani. Motivul pentru care s-a enervat teribil: „Marea mea durere se revărsa fix împotriva lipsei de profesionalism a oamenilor din...

Un tânăr român a rămas paralizat după ce a fost bătut de 16 oameni în Spania

„Din folclorul ăsta autentic nu pot plăti ratele.” Nicoleta Voicu vrea să iasă la grevă! Vedeta este revoltată din cauza taxelor și cheltuielilor

Un nou scandal este pe cale să izbucnească între Andreea Bălan și George Burcea! Procesul o poate lăsa pe vedetă fără sute de mii de euro

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies