Calendar Ortodox, Sâmbătă, 25 martie 2023. Mare sărbătoare cu cruce roșie și dezlegare la pește! Buna Vestire

25 martie 2023. Iată care este semnificația pentru Buna Vestire și ce tradiții și obiceiuri se respectă astăzi cu sfințenie.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 25 martie 2023. Sărbătoare mare cu cruce roșie! Buna Vestire este prăznuită astăzi. Creștinii care postesc au dezlegare la pește în această zi sfântă.

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 25 martie 2023

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 25 martie, creștinii sărbătoresc Buna Vestire, cu 9 luni înainte de Ziua Nașterii Domnului. Pentru că de fiecare dată pică în Postul Paștelui, este dezlegare la pește.

Creștinii care au ales să postească timp de 40 de zile, până la Învierea Domnului, vor avea voie să consume pește în această zi.

Buna Vestire sau Blagoveștenia este o sărbătoare cu dată fixă, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Această zi sfânta reprezintă momentul în care Arhanghelul Gavril i-a spus Fecioarei Maria că va naște pe fiul lui Dumnezeu.

„Și a trimis Dumnezeu pe Gavril, arhanghelul duhurilor cerești, celor ce stau mai aproape de scaunul Său, cu taina cea din veac ascunsă și neștiută de îngeri, să vestească Prea Curatei Fecioare zămislirea cea streină a Fiului lui Dumnezeu.”

Citește și: Buna Vestire 2023. De ce nu se face pomenirea morților în această sâmbătă din Postul Paștelui

Citeste si: Dorința din copilărie pe care Bella Santiago și-a îndeplinit-o la nunta cu Nicu: „M-am simțit foarte bine”. Artista i-a făcut o surpriză soțului, intrând cântând în biserică- kanald.ro

Citeste si: A fost prins criminalul din Berceni. Bărbatul se află în Olanda- stirileprotv.ro

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 25 martie 2023. Sărbătoare mare cu cruce roșie! Buna Vestire

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 25 martie 2023. Sărbătoare mare cu cruce roșie! Buna Vestire

[Sursa foto: shutterstock]

Rugăciune de Buna Vestire

Primeste-ne rugăciunea neîntinată. Preasfântă Stăpana, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, preadorita, prealăudată; tu eşti mai cinstită între toate neamurile şi te-ai arătat mai înaltă decât toate cele văzute şi nevăzute; că Dumnezeu S-a sălăşluit în mijlocul tău şi nu te vei clătina şi Cel Preaînalt te-a sfinţit pe tine locaş al Său: aşadar, Domnul puterilor e cu noi.

[Tu eşti] rădăcina florii preacinstite, izvorul Hrănitorului şi mâna Făcătorului, care porţi în braţe pe Cel Ce a aşezat oarecând cerul deasupra apelor, care L-ai alăptat la pieptul tău pe Cel Ce luminează zidirea şi pe care Moise a văzut-o sub chipul rugului ce ardea şi nu se mistuia;

[Tu eşti] scara însufleţită pe care a văzut-o Iacov, poarta cerească pe care a văzut-o Iezechiel, prin care Domnul nostru tisus Hristos a intrat şi a ieşit, dar care apoi a rămas din nou închisă; [Tu eşti] cea prin care pedeapsa lui Adam s-a dezlegat şi întristarea Evei prefăcută a fost în bucurie.

[Iar acum], noi, nevrednicii robii tăi, binecuvântând şi cântând în locaşul tău curat şi înălţăm preaînfricoşătoarea laudă, strigând dimpreună cu Arhanghelul Gavriil şi grăind; „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!" Bucură-te, ceea ce eşti plină de har Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare!

Citeste si: A murit soția lui Alexandru Arșinel! Vestea tristă a venit de la fiul actorului- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 11 iunie 2023. Ce sărbătoare este duminică?- stirilekanald.ro

Citeste si: Daniel Balaciu a fost chemat în fața judecătorilor, în urma atacului brutal pe care l-a săvârșit. Detaliul neașteptat de pe fața sa a ridicat multe semne de întrebare- radioimpuls.ro

Bucură-te, cea plină de har, care ai născut Lumina, fără a şti cum [aceasta s-a petrecut]! Bucură-te, cea plină de har, că tu eşti cu adevărat norul cel uşor! Bucură-te, cea plină de har, că tu eşti încăperea Celui neîncăput!  Bucură-te, cea plină de har, că tu eşti limanul cel lin al celor învăluraţi!

Bucură-te, cea plină de har, că tu eşti via neudată care a înflorit lumii strugurele cel copt, pe Domnul nostru lisus Hristos! Bucură-te, cea plină de har, că prin tine magii se închină şi îşi aduc darurile călăuziţi de lumina astrului! Bucură-te, cea plină de har, întru care s-a descoperit taina Sfintei Treimi: Tatăl a binevoit întru tine. Fiul S-a sălăşluit întru tine şi Duhul Sfânt te-a adumbrit. Amin!

Citește și: De ce Buna Vestire este considerată cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 25 martie 2023. Sărbătoare mare cu cruce roșie! Buna Vestire

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 25 martie 2023. Sărbătoare mare cu cruce roșie! Buna Vestire

[Sursa foto: shutterstock]

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

  • Se spune că Ziua de Buna Vestire este prima sărbătoare mare dedicată Maicii Domnului atestată în documente.
  • Buna Vestire semnifică ziua în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că va naște și va fi mama Fiului lui Dumnezeu.
  • În această zi este dezlegare la pește, fiind o sărbătoare mare pentru creștini, care pică mereu în Postul Paștelui.
  • De Blagoveștenie, oamenii trebuie să mănânce de dimineață, înainte să cânte cucul. Se spune că dacă vor avea stomacul gol în acel moment, cucul îi va spurca și vor avea parte de lucruri rele tot anul.
  • Pe 25 martie, oamenii trebuie să fie fericiți și să aibă bani mulți asupra lor, atunci când cucul va cânta. Dacă vor fi supărați și cu buzunarele goale, așa vor rămâne tot anul.
  • În unele zone ale țării, există obiceiul ca cel care se trezește primul dimineața să ia o oală cu jar în care să pună tămâie apoi să înconjoare casa, ca nicio dihanie să nu se apropie de ea. După ce va termina cu casa, merge la animale și, mai apoi, la pomii fructiferi.
  • În această zi de martie, pomii fructiferi care par că nu vor avea rod, se amenință cu un topor, zicându-le „dacă nu rodești, te tai!”.
  • De Buna Vestire, există obiceiul în unele regiuni, de a aprinde focuri în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. Se spune că în acest fel îngerii se încălzesc, mănâncă și bea apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.
  • Ouăle făcute în ziua de Buna Vestire sunt mereu aruncate la gunoi. Se crede că acestea nu sunt bune de pus sub cloști și nici nu e bine să fie consumate.

Surse: traditii-superstitii.ro, crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Buna Vestire 2023. Ce este bine să dai pe pomană la acest Praznic Împărătesc, deși nu se fac parastase

Buna Vestire 2023. Semnificația uneia dintre cele mai vechi sărbători creștine

A fost prins criminalul din Berceni. Bărbatul se află în Olanda

Cine este și câți ani are șarmantul Dogan din serialul Prețul fericirii! Iată ce familie superbă are celebrul actor Murat Aygen și cu ce se ocupă când nu se află pe platourile...

Calendar ortodox 11 iunie 2023. Ce sărbătoare este duminică?

„Acum se pot face teste.” Stephan Pelger a vorbit despre una dintre cele mai mari dorințe, în ultimul interviu

Au ieșit la iveală detalii cutremurătoare despre tot ce a îndurat Dana Roba. De ce a fost, de fapt, atacată de soțul ei, Daniel Balaciu: "A vrut să se răzbune pe ea"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies