Calendar Ortodox, sâmbătă, 28 ianuarie 2023. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Vezi ce sfinți sunt amintiți astăzi, în calendar. Evenimente importante 28 ianuarie.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, sâmbătă, 28 ianuarie 2023. Biserica îi cinstește pe Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie şi Iacob Sihastrul; Sf. Muceniţă Haris.

Calendar Ortodox, sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Efrem s-a născut în jurul anului 306 în Nisibis, un oraș de graniță între Imperiul Roman și Imperiul Persan.

La vârsta de optsprezece ani, Efrem a fost creștinat și de atunci a fost sub influența și în apropierea sfântului Iacov, primul episcop al cetății. În acele vremuri, Biserica creștină era considerată o sectă eretică.

Conform unei legende, Sfântul Efrem a fost hirotonit diacon de către episcopul Vasile cel Mare din Cezarea.

Efrem a părăsit orașul când au început luptele pentru teritoriu și s-a mutat în Edessa, unde a trăit ca un pustnic într-un schit, rugându-se și studiind scripturile.

Sfântul Efrem nu a renunțat la meseria sa de profesor, de exeget de predicator și poet religios. A murit pe 9 iunie 373, în Edessa, în Mesopotamia pe vremea împăratului Valens.

Citește și: Prima Casă 2023. Vezi care sunt condițiile pentru acordarea unui credit

Citeste si: Câți bani a scos din buzunar Raed Arafat pentru sistemul de urgență românesc: „Nu aveam altă soluție”. Șeful DSU s-a lovit de multe piedici pentru punerea pe picioare a serviciului SMURD- kanald.ro

Citeste si: Motivul din spatele crimei urmată de sinucidere din Alba Iulia. De ce și-ar fi omorât un tată copilul de numai un an- stirileprotv.ro

Calendar Ortodox, sâmbătă, 28 ianuarie 2023. Iată ce sfinți sunt amintiți astăzi

Calendar Ortodox, sâmbătă, 28 ianuarie 2023. Iată ce sfinți sunt amintiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)

Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului.

(o închinăciune)

Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi!- stirilekanald.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)

Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)

Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…

Citește și: Ți se face pielea de găină! Ce a răspuns primarul Ciprian Ciucu, atunci când a fost întrebat ce mesaj i-ar transmite fiului Anei Oroș, femeia sfâșiată de câini lângă Lacul Morii: „Aș fi încremenit”

Calendar Ortodox, sâmbătă, 28 ianuarie 2023. Iată ce sfinți sunt amintiți astăzi

Calendar Ortodox, sâmbătă, 28 ianuarie 2023. Iată ce sfinți sunt amintiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante din data de 28 ianuarie

 • Ziua internațională a mobilizării împotriva războiului nuclear, proclamată de Consiliului Mondial al Păcii, sărbătorită din 1966.
 • Ziua mondială a protecției datelor.
 • 1865: a fost întemeiată Societatea culturală "Ateneul Român", din inițiativa lui Constantin Esarcu, Nicolae Kretzulescu și V.A. Urechia.
 • 1933: Guvernul condus de Alexandru Vaida-Voievod a semnat "Acordul de la Viena", care asigura împrumuturile capitaliștilor străini, contractate în vederea „asanării economico-financiare a țării”, prin reducerea salariilor, concedierea a 30% dintre muncitori și funcționari, sporirea și încasarea regulată a impozitelor.
 • 1942: 19 din cele 21 de state participante la Conferința panamericană de la Rio de Janeiro au semnat "Actul Final", care recomandă ruperea relațiilor diplomatice cu țările Axei.
 • 1949: s-a înființat Consiliului Internațional al Muzicii.
 • 1986: Catastrofa navetei spațiale "Challenger", a cărei explozie, la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord.
 • 1983: A  avut loc primul zbor cu pasageri al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1- 11, pe ruta București- Timișoara.
 • 1990: În Piața Victoriei din București, a fost un coflict între două tabere: una a simpatizanților FSN și cealaltă a partidelor politice care protestează împotriva hotărârii FSN de a participa la alegeri.
 • 1999: Începe, la Paris, "Conferința europeană asupra participării echilibrate a femeilor și bărbaților la procesul de luare a deciziilor"( 28 ianuarie -30 ianuarie 1999).
 • 1999: Este înființată, la București, Academia Română de Aviație, prin reorganizarea Centrului de Perfecționare a Personalului din Aviația Civilă.

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Superstiții de Noul An Chinezesc 2023. Vezi de ce chinezilor le este teamă de cifra 4 și ce simbolistică are aceasta

Calendar Ortodox FEBRUARIE 2023. Astăzi a început Postul Paștelui

Zile libere Paște 2023. Vezi câte zile libere vor avea angajații din România la sărbătoarea Învierii Domnului

Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau...

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi!

„Când nu mai faci eforturi, o relație se termină.” Iulia Vântur a spus ceea ce o macină de când s-a mutat în India

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies