Calendar ortodox, sâmbătă 3 iulie 2021. Trei sfinți importanți sunt prăznuiți în această zi

Calendar ortodox, sâmbătă 3 iulie 2021. În calendarul ortodox sunt prăznuiți trei sfinți importanți.

Calendar ortodox, sâmbătă 3 iulie 2021
Trei sfinți importanți sunt prăznuiți în această zi[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar ortodox, sâmbătă 3 iulie 2021. Biserica Ortodoxă praznuiește trei sfinți importanți pe 3 iulie: Sfântul Mucenic Iachint, Sfântul Ierarh Anatolie, Patriarhul Constantinopolului și Sfântul Mucenic Meliton.

Calendar ortodox, sâmbătă 3 iulie 2021. Viața Sfântului Ierarh Anatolie, Patriarhul Constantinopolului

Trei sfinți importanți sunt prăznuiți în această zi
Calendar ortodox, sâmbătă 3 iulie 2021[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Calendar Ortodox IULIE 2021. Sfântul Ilie, printre cele mai importante sărbători ale lunii

Sfântul Ierarh Anatolie, Patriarhul Constantinopolului s-a născut într-o familie nobilă alexandrină având viață creștină exemplară și educată în celebra școală teologică care funcționa în Alexandria, a fost ales de patriarhul alexandrin de atunci, Sfântul Chiril, hirotonit diacon. Pentru că Sfântul Chiril avea încredere în Anatolie, l-a trimis să-l reprezinte la Constantinopol oferindu-i funcția de apocrisiarh. În această funcție a rămas chiar și după moartea Sfântului Chiril.

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Citeste si: Rugăciune pentru găsirea unui loc de muncă. Cum să te rogi dacă îţi cauţi un serviciu

După moartea Patriarhului Flavian al Constantinopolului, Sfântul Anatolie a urcat pe tronul patriarhal. Sfântul Leon cel mare, papa al Romei, a trimis o delegație la Constantinopol care a verificat ortodoxia credinței lui Anatolie. Mai mult, pentru a o confirma, Sfântul Ierarh Anatolie a convocat un sinod la Constantinopol care a reconfirmat dreapta credință.

Personalitatea Sfântului Anatolie este reflectată în imnele liturgice compuse de el, pe care Biserica Ortodoxă le folosește în cultul său.

Sfântul Anatolie a compus imne pentru slujbele duminicale, pentru anumite praznice împărătești, precum "Nașterea Domnului" și "Boboteaza" și pentru anumiți sfinți martiri. Imnele sale sunt numite în cărțile de cult simplu: ale lui Anatolie.

Sfântul Anatolie a murit pe 3 iulie 458 fiind ucis de urmașii ereticului Patriarh Dioscor al Alexandriei.

Citeste si: Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Cea mai puternică rugăciune și Acatistul Sfântului Ștefan

Rugăciune care se rostește în ziua de sâmbătă

"Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin."

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți. Cum să te rogi pentru cei plecați dintre noi

Rugăciunea copiilor pentru părinți. Cât de important este să ne rugăm pentru cei care ne-au adus pe lume

Dorințele pentru 7 nativi se vor îndeplini începând cu ziua de mâine

Începe războiul lângă ROMÂNIA! Alertă maximă la graniță: Armata este la frontieră!

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan produce CUTREMUR în România. Imaginea care bagă frica în „amantele lui Reghe” . „Pe mine nu mă doboară nimic”

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies