Calendar Ortodox, 3 iunie 2023. Sâmbăta Morților: Moșii de Vară. Vezi care sunt tradițiile din această zi de sărbătoare

Moșii de vară 2023: În calendarul ortodox, pe 3 iunie are loc pomenirea morților.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox Sâmbătă, 3 iunie 2023. Creștinii sărbătoresc Moșii de Vară, o zi dedicată pomenirii morților. Iată care este rugăciunea pentru sufletele celor adormiți.

Calendar Ortodox Sâmbătă, 3 iunie 2023

Conform Calendarului ortodox, la data de 3 iunie, Biserica îi amintește pe Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie.

În 2023, tot pe 3 iunie, are loc pomenirea morților, cu o zi înainte de Rusalii. Sărbătoarea este numită de către creștini Moșii de Vară.

De Moșii de Vară, oamenii merg la biserică pentru a lua parte la Sfânta slujbă. Cei care doresc să împartă pentru cei adormiți, aduc pachete cu alimente, vin, colivă și lumânări. După slujbă, toate aceste sunt sfințite așa că pot fi oferite oamenilor sărmani sau celor care au participat la slujbă.

În unele zone ale țării, se dă de pomană vase din lut, farfurii sau castroane npi, cu orez cu lapte sau un fel principal de mâncare. Alături, gospodinele împart câte o cană sau un pahar nou, plin cu vin, rachiu sau suc, dar și o lumânare aprinsă.

De sâmbăta Morților, cimitirele trebuie să fie curate și împodobite cu flori. Pomenirea celor adormiți se face chiar la locul de veci. Preotul susține o mică slujbă, Veșnica Pomenire, stropește cu vin coliva și mormântul, iar apoi rudele celui decedat pot să împartă cele pregătite.

Citeste si: “The Floor”, succes uriaș la lansarea în Spania! Urmează România!- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Pe tot parcursul zilei, se aprind lumânări în cimitire, pentru sufletele celor adormiți.

Citește și: Calendar Ortodox IUNIE 2023: Când pică Moșii de vară, Rusaliile, Sânzienele și sărbătoarea Sf. Petru și Pavel

Calendar Ortodox Sâmbătă, 3 iunie 2023. Pomenirea Morților Moșii de Vară

Calendar Ortodox Sâmbătă, 3 iunie 2023. Pomenirea Morților Moșii de Vară

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciune pentru cei adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile

pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citeste si: „Când l-am văzut cu cătușele pe mâini, mie mi-a fost o milă incredibil de mare. Nu-i pare rău deloc. Se uita cu ură pe mine.” Dana Roba a mărturisit detalii surprinzătoare din ziua confruntării cu fostul ei soț- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Niculina Stoican și Olguța Berbec sunt în plin război! Decizia instanței în cazul plagiatului unei piese- radioimpuls.ro

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin!

Citește și: Sfânta Treime 2023. Semnificația celei de-a doua zi de Rusalii

Calendar Ortodox Sâmbătă, 3 iunie 2023. Pomenirea Morților Moșii de Vară

Calendar Ortodox Sâmbătă, 3 iunie 2023. Pomenirea Morților Moșii de Vară

[Sursa foto: Shutterstock]

Evenimente importante amintite astăzi

  • 1428: Dan al II-lea, domnul Valahiei, participă la lupta de la Golubăț împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg
  • 1922: Ion Vinea editează, la București, revista avangardista Contemporanul, care promova sincronizarea literaturii naționale cu cea mondială.
  • 1950: Prima ascensiune a vârfului Annapurna, al 10-lea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție franceză.
  • 1989: Guvernul chinez trimite forțe de securitate să evacueaze protestatarii din Piața Tiananmen, omorând sute dintre ei.
  • 1991: A erupt vulcanul Mount Unzen din sudul Japoniei; valul de fum și lavă a omorât 43 de oameni, toți cercetători sau jurnaliști.
  • 1998: ICE-ul Wilhelm Conrad Röntgen deraiaza la Eschede, accident feroviar la care mor 101 de oameni.
  • 2002: S-a desfășurat, la Cluj, în perioada 3-9 iunie, prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, primul festival din România destinat exclusiv lung-metrajelor.
  • 2006: Muntenegru redevine stat independent, proclamându-și în mod oficial separarea de uniunea statală Serbia și Muntenegru.
  • 2007: Craiova se inaugurează piața socio-umana din centrul civic al orașului, în mijlocul căreia se află prima fântână muzicală din România, și una din puținele din întreaga lume.
  • 2009: A doua tentativă de alegere a președintelui Republicii Moldova a eșuat.  

Surse: ro.wikipedia.org, crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Moșii de vară 2023: Tradiții, obiceiuri și superstiții românești. Ce NU ai voie să faci în Sâmbăta Morților

Pogorârea Sfântului Duh 2023. Semnificația zilei de Rusalii pentru creștinii ortodocși

Detaliul ciudat în cazul morții lui DJ Lalla, găsită fără suflare pe plajă în Mamaia

Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot fi folosiți banii

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă

Viviana Sposub, cerință bizară către George Burcea dupa despărțire: "Au făcut un pact ciudățel"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies