Calendar Ortodox Vineri, 26 mai 2023. Sfinții Apostoli Carp și Alfeu sunt sărbătoriți astăzi

26 mai 2023. Vezi aici cele mai importante sărbători din luna iunie, conform calendarului ortodox.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox Vineri, 26 mai 2023. Biserica îi sărbătorește pe Sfinții Apostoli Carp şi Alfeu, din cei 70, Sfinții Mucenici Averchie şi Elena.

Calendar Ortodox Vineri, 26 mai 2023

Conform Calendarului Ortodox, la data de 26 mai 2023, Biserica îi cinstește pe Sfinții Apostoli Carp şi Alfeu, din cei 70, Sfinții Mucenici Averchie şi Elena. 

Sfinții Carp și Alfeu au făcut parte din cei 70 de Apostoli ai lui Hristos. Se știe despre Sfântul Carp că l-a găzduit pe Sfântul Apostol Pavel în propria casă și l-a ajutat să împărtășească oamenilor credința în Dumnezeu.

Sfântul Apostol Carp era din Troa și a fost pus de către Sfântul Apostol Pavel episcop în Veria, datorită iubirii sale față de Hristos. Acolo, Sfântul a propovăduit mulți locuitori ai cetății, până când iudeii s-au întors împotriva lui și l-au supus la multe chinui, iar într-un final, l-au ucis.

Moaștele Sfântului Apostol Carp au fost îngropate de creștini în cetatea în care a slujit acesta.

Se spune că moaștele sale au devenit făcătoare de minuni. Mulți bolnavi s-au vindecat și au ales calea cea dreaptă, datorită Sfântului Carp.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Citește și: Ce se dă de pomană la Moșii de vară 2023. Vezi ce e bine să împarți pentru cei morți

Moșii de vară 2023. Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023. Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Shutterstock]

Sărbători importante din luna iunie 2023

În luna iunie vor avea loc mai multe sărbători creștine, foarte importante pentru creștinii ortodocși. De asemenea, pe 12 iunie începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

  • 3 iunie- Moșii de vară (Sâmbăta Morților),
  • 4 iunie- Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh),
  • 4 iunie- Sfânta Treime (a doua zi de Rusalii),
  • 12 iunie- Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel,
  • 24 iunie- Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul,
  • 29 iunie- Sfinții Petru și Pavel.

Citește și: Pomenirea morților. Ce se împarte și cum se organizează parastasele de 3 luni, 9 luni și un an

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: FOTO/VIDEO- Șerpii pun stăpânire pe România! Imagini halucinante din Drobeta și Cluj, acolo unde reptilele se simt ca la ele acasă: „Șarpe de peste 150 de cm!”- stirilekanald.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Moșii de vară 2023. Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023. Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Shutterstock]

Evenimente importante din 26 mai

1918: Republica Democratică Georgia și-a declarat independența.
1920: Constantin Brâncuși a participat, la Paris, la „Festivalul Dada", împreună cu André Gide, Paul Valéry, F. Léger etc., fiind unul dintre semnatarii manifestului intitulat „Contre Cubisme, contre Dadaisme"
1940: Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscută evacuarea forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.
1941: Al Doilea Război Mondial: Distrugătorul polonez Piorun schimbă focuri cu, cuirasatul german Bismarck și își semnalizează poziția către flota britanică, care va reuși să distrugă cu succes mândria flotei germane.
1966: Guyana Britanică își câștigă independența și devine Guyana.
1967: The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.
1969: Programul Apollo: Apollo 10 se întoarce pe Pământ, după un test de succes de opt zile a tuturor componentele necesare pentru viitoarea primă aselenizare cu echipaj uman.
1977: Excentricul american, George Willig, a escaladat una dintre clădirile World Trade Center din New York, în trei ore și jumătate, fiind „premiat" de poliție cu o amendă de un dolar și 10 cenți.
1984: Nicolae Ceaușescu inaugurează Canalul Dunăre-Marea Neagră (Ramura principală+Ramura de Sud).
1986: Comunitatea Europeană adoptă steagul european, la data de 26 mai. 2019: La alegerile europarlamentare din România clasamentul partidelor este următorul: PNL- 27,00%, PSD- 22,51%, Alianța USR-PLUS- 22,36%, PRO România- 6,44%, PMP- 5,76%, UDMR- 5,26%, ALDE- 4,11%; prezența la vot a fost de 49,02%. La Referendumul pe tema justiției, 80,9% au votat "Da" la prima întrebare și 81,1% au votat "Da" la a doua întrebare; prezența la vot a fost de 41,28%.

Surse: ro.wikipedia.org, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cine are zi liberă pe 1 iunie 2023? Vezi care sunt norocoșii care se bucură de o mini vacanță în această perioadă

Calendar Ortodox IUNIE 2023. Sărbători marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox

Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO

Cine va boteza copilul lui Theo Rose și al lui Anghel Damian: „Îl așteptăm cu bucurie”. Artista urmează să devină mamă pentru prima oară în câteva zile

O femeie a fost grațiată după 20 de ani de închisoare. Ea și-a ucis cei patru copii pe care îi avea

„Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate

Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies