Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. O mare sfântă este prăznuită de Biserica Ortodoxă! Mulți creștini îi poartă numele!

Creștinii sărbătoresc doi mari sfinți, vineri, 3 februarie 2023!

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Astăzi, Biserica amintește pe Sf. şi Dreptul Simeon; Sf. Proorociţă Ana. Iată care sunt evenimentele importante din această zi.

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023

Sfântul și Dreptul Simion, cunoscut și sub numele de Simeon Bătrânul sau Simeon cel Bătrân, a fost un evreu, „un om drept și cu frica lui Dumnezeu", care apare în Noul Testament din Biblie.

Conform Bisericii ortodoxe, Sfântul Simeon a fost unul dintre cei 70 de traducători din Septuaginta a textului de referință pentru Biserică. Acesta a tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului.

În timpul traducerii unei cărți, Simeon s-a îndoit de posibilitatea ca o fecioară să nască un prunc, așa că a dorit să modifice acea prezicere. Atunci, îngerul Domnului care i-a spus:

„Nu fi necredincios în cele scrise, a căror împlinire tu însuţi o vei vedea, pentru că nu vei vedea moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce Se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul”.  Astfel, Sfântul Simeon a așteptat venirea lui Hristos, pentru a putea tece la cele sfinte.

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: O mamă a folosit aplicația de urmărire a iPhone-ului și a avut parte de un șoc. Unde și-a găsit fiul dispărut de acasă- stirileprotv.ro

După patruzeci de zile de la nașterea Domnului Iisus Hristos, a fost dus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria.Conform Legii lui Moise, femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile.

La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu și aducea jertfă Domnului un miel sau doi porumbei pentru sacrificiul purificării.

Părintele Simeon, prăznuit pe 3 februarie, i-a întâmpinat cu bucurie și a luat bebelușul în brațe, zicând: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel”.

Conform tradiției, Simeon a murit la vârsta de 360 de ani.

Sfintele sale moaşte au fost aduse în Constantinopol în vremea împăratului Justin cel Mic (565-578) şi aşezate în Biserica Halcopratiei.

Citește și: Pe ce dată pică Moșii de vară 2023? Sărbătoarea are loc înainte de Rusalii

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate? Tradiții și obiceiuri străvechi!- stirilekanald.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Doi mari Sfinți sunt amintiți astăzi

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Doi mari Sfinți sunt amintiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante din 3 februarie

 • 1395: Prima mențiune documentară a Cetății Neamț.
 • 1451: După moartea lui Murad al II-lea, fiul său, Mehmed al II-lea, a devenit sultan al Imperiului otoman pentru a doua oară.
 • 1815: A fost fondată prima fabrică pentru producția de brânză, în vederea comercializării (Elveția).
 • 1876: A fost semnat tratatul de pace care a pus capăt războiului dintre Argentina și Paraguay.
 • 1908: Se constituie Partidul Conservator-Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu.
 • 1917: SUA au întrerupt relațiile diplomatice cu Germania.
 • 1947: Miron Radu Paraschivescu a publicat în ziarul "Scânteia" (al PCR) atacuri violente contra lui Tudor Arghezi, acuzat de atitudini politice reacționare.
 • 1957: Poetul Ștefan Augustin Doinaș a fost arestat și condamnat de regimul comunist la un an închisoare sub acuzația de „omisiune de denunț”; a fost eliberat la 5 februarie 1958.
 • 1959: Un avion charter care transporta muzicienii Buddy Holly, Ritchie Valens și Bopper Big s-a prăbușit în apropiere de Clear Lake, Iowa, ucigând toți cei 4 pasageri de la bord, inclusiv pilotul. Tragedia a fost numită Ziua în care muzica a murit, popularizată în piesa "American Pie" a lui Don McLean în 1972.

Citește și: Când pică Paștele catolic în 2023. Data la care are loc sărbătoarea Învierii Domnului în acest an

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Doi mari Sfinți sunt amintiți astăzi

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Doi mari Sfinți sunt amintiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

 • 1966: Stația rusească automată "Luna 9", lansată la 31 ianuarie 1966, a realizat prima aselenizare și a transmis imagini ale suprafeței lunare.
 • 1972: Primele Jocuri Olimpice de Iarnă care s-au ținut în Asia s-au deschis la Sapporo, Japonia.
 • 1972: Prima zi a viscolului din Iran care a ținut șapte zile și a ucis cel puțin 4.000 de oameni, devenind furtuna de zăpadă cu cel mai mare număr de decese din istorie.
 • 1983: Papa Ioan Paul al II-lea a prezentat noul drept canonic.
 • 1994: A fost lansată naveta spațială "Discovery", pentru o misiune de opt zile. La bord s–a aflat cosmonautul Serghei Krikaliov, alături de alți 5 astronauți americani. A fost prima misiune comună americano–rusă din 1975, când a avut loc istorica întâlnire în cosmos dintre stația americană "Apollo" și cea sovietică "Soiuz".

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Întâmpinarea Domnului 2023. Semnificația acestei sărbători creștine

Cât durează Postul Paștelui 2023. Acesta este cel mai aspru post al creștinilor

Pe ce dată sunt Floriile în 2023? Când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Ömer din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de partenera lui de platou, Susen! Iată cum au fost surprinși recent, Lizge Cömert și Yiğit Koçak, în...

Ora de vară 2023. Cum ne afectează sănătatea schimbarea de oră? Efectele asupra organismului!

„Când nu mai faci eforturi, o relație se termină.” Iulia Vântur a spus ceea ce o macină de când s-a mutat în India

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies