Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. O mare sfântă este prăznuită de Biserica Ortodoxă! Mulți creștini îi poartă numele!

Creștinii sărbătoresc doi mari sfinți, vineri, 3 februarie 2023!

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Astăzi, Biserica amintește pe Sf. şi Dreptul Simeon; Sf. Proorociţă Ana. Iată care sunt evenimentele importante din această zi.

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023

Sfântul și Dreptul Simion, cunoscut și sub numele de Simeon Bătrânul sau Simeon cel Bătrân, a fost un evreu, „un om drept și cu frica lui Dumnezeu", care apare în Noul Testament din Biblie.

Conform Bisericii ortodoxe, Sfântul Simeon a fost unul dintre cei 70 de traducători din Septuaginta a textului de referință pentru Biserică. Acesta a tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului.

În timpul traducerii unei cărți, Simeon s-a îndoit de posibilitatea ca o fecioară să nască un prunc, așa că a dorit să modifice acea prezicere. Atunci, îngerul Domnului care i-a spus:

„Nu fi necredincios în cele scrise, a căror împlinire tu însuţi o vei vedea, pentru că nu vei vedea moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce Se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul”.  Astfel, Sfântul Simeon a așteptat venirea lui Hristos, pentru a putea tece la cele sfinte.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

După patruzeci de zile de la nașterea Domnului Iisus Hristos, a fost dus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria.Conform Legii lui Moise, femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile.

La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu și aducea jertfă Domnului un miel sau doi porumbei pentru sacrificiul purificării.

Părintele Simeon, prăznuit pe 3 februarie, i-a întâmpinat cu bucurie și a luat bebelușul în brațe, zicând: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel”.

Conform tradiției, Simeon a murit la vârsta de 360 de ani.

Sfintele sale moaşte au fost aduse în Constantinopol în vremea împăratului Justin cel Mic (565-578) şi aşezate în Biserica Halcopratiei.

Citește și: Pe ce dată pică Moșii de vară 2023? Sărbătoarea are loc înainte de Rusalii

Citeste si: „M-am împăcat cu fostul meu soț pentru copiii noștri.” Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf nu mai sunt la cuțite! Ce se întâmplă acum între cei doi- kfetele.ro

Citeste si: Se spală rufe pe 4 iunie, în prima zi de Rusalii? Preoții au răspuns la această întrebare!- stirilekanald.ro

Citeste si: „Îmi vine să mă târăsc ca un șobolan. Nu mă recunosc”. Lili Sandu, în depresie după ce a devenit mamă! Vedeta și-a înecat amarul în alcool- radioimpuls.ro

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Doi mari Sfinți sunt amintiți astăzi

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Doi mari Sfinți sunt amintiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

Evenimente importante din 3 februarie

 • 1395: Prima mențiune documentară a Cetății Neamț.
 • 1451: După moartea lui Murad al II-lea, fiul său, Mehmed al II-lea, a devenit sultan al Imperiului otoman pentru a doua oară.
 • 1815: A fost fondată prima fabrică pentru producția de brânză, în vederea comercializării (Elveția).
 • 1876: A fost semnat tratatul de pace care a pus capăt războiului dintre Argentina și Paraguay.
 • 1908: Se constituie Partidul Conservator-Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu.
 • 1917: SUA au întrerupt relațiile diplomatice cu Germania.
 • 1947: Miron Radu Paraschivescu a publicat în ziarul "Scânteia" (al PCR) atacuri violente contra lui Tudor Arghezi, acuzat de atitudini politice reacționare.
 • 1957: Poetul Ștefan Augustin Doinaș a fost arestat și condamnat de regimul comunist la un an închisoare sub acuzația de „omisiune de denunț”; a fost eliberat la 5 februarie 1958.
 • 1959: Un avion charter care transporta muzicienii Buddy Holly, Ritchie Valens și Bopper Big s-a prăbușit în apropiere de Clear Lake, Iowa, ucigând toți cei 4 pasageri de la bord, inclusiv pilotul. Tragedia a fost numită Ziua în care muzica a murit, popularizată în piesa "American Pie" a lui Don McLean în 1972.

Citește și: Când pică Paștele catolic în 2023. Data la care are loc sărbătoarea Învierii Domnului în acest an

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Doi mari Sfinți sunt amintiți astăzi

Calendar Ortodox, vineri, 3 februarie 2023. Doi mari Sfinți sunt amintiți astăzi

[Sursa foto: shutterstock]

 • 1966: Stația rusească automată "Luna 9", lansată la 31 ianuarie 1966, a realizat prima aselenizare și a transmis imagini ale suprafeței lunare.
 • 1972: Primele Jocuri Olimpice de Iarnă care s-au ținut în Asia s-au deschis la Sapporo, Japonia.
 • 1972: Prima zi a viscolului din Iran care a ținut șapte zile și a ucis cel puțin 4.000 de oameni, devenind furtuna de zăpadă cu cel mai mare număr de decese din istorie.
 • 1983: Papa Ioan Paul al II-lea a prezentat noul drept canonic.
 • 1994: A fost lansată naveta spațială "Discovery", pentru o misiune de opt zile. La bord s–a aflat cosmonautul Serghei Krikaliov, alături de alți 5 astronauți americani. A fost prima misiune comună americano–rusă din 1975, când a avut loc istorica întâlnire în cosmos dintre stația americană "Apollo" și cea sovietică "Soiuz".

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Întâmpinarea Domnului 2023. Semnificația acestei sărbători creștine

Cât durează Postul Paștelui 2023. Acesta este cel mai aspru post al creștinilor

Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere | GALERIE FOTO

Maria Constantin a vorbit despre al doilea copil, cu două luni înainte de nuntă: „O bucurie și o mare minune”. Artista mai are un băiat dintr-o căsnicie anterioară

Rusalii 2023. Superstiții pentru marea sărbătoare din luna iunie! Ce nu au voie să facă creștinii ortodocși?

„Nu-l meriți.” Gina Pistol a primit mesaje răutăcioase la câteva zile, după ce s-a căsătorit cu Smiley

„Ascult muzica noastră și plâng la volan”. Cristina Ciobănașu, dezvăluiri emoționante la doi ani de la despărțirea de Vlad Gherman

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies