Calendarul ortodox 14 aprilie 2021. Creștinii sărbătoresc un mare Sfânt astăzi

Ce sfânt sărbătorim pe 14 aprilie, conform calendarului ortodox?

Calendarul ortodox 14 aprilie 2021.
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform calendarului ortodox, creștinii ortodocși pe data de 14 aprilie îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin.

Viața Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin 

Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin s-a născut în Bistrița Năsăud, satul Gledin în jurul anului 1660. Părinții săi, preotul Eftimie și Ana, i-au oferit o educație aleasă, îndrumându-l spre religie și iubirea față de Dumnezeu. În tinerețe, având înclinație și o dragoste către Dumnezeu, Sfântul Cuvios Pahomie a decis să-și lase casa, părinții si frații urmându-L pe Hristos în viața smerită călugărescă la Mănăstirea Neamț. Între anii 1704-1706 a mers într-un pelerinaj la Lavra Pecerska, unde l-a întâlnit pe Sfântul Dimitrie Mitropolitul Rostovului. S-a întors în Moldova pentru liniște în aproprierea mănăstirii Neamț refuzând să-și reia stăreția.

Citeste si: Postul Paștelui 2021. Zilele cu dezlegare la peşte

În decembrie 1706 a fost ales episcop al Românului, ca mai apoi, în anul 1707 să ajungă arhiereu. În 1714 s-a retras din scaun, iar după trei ani a plecat la Kiev, unde și-a petrecut restul vieții în rugăciuni și osteneli călugărești.

Acesta a murit la Lavra Pecerska in anul 1724. Proclamarea canonizării de Sfânt Pahomie a fost oficializată la Biserica Parohială „Sfânta Treime” din localitatea Gledin în anul 2006  de catre Sfântul Sinod al BOR, dar și stabilirea datei de sărbătorire pe 14 aprilie.

Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin și-a format frumos trăsăturile la Mănăstirea Neamț, unde a devenit un mare iubitor de carte. Acesta a legat cu blesteme grele pe toți cei care vor îndrăzni să înstrăineze cărțile pe care le dăruise mănăstirii Neamț și schitului Pocrov.

S-a ocupat de formarea uceniciilor și a influențat prin concepția și lucrarea sa și alte centre de cultură din Moldova. Sfântului Pahomie i-a plăcut să scrie, să citească și a căutat să cultive această dragoste și în sufletul ucenicilor săi.

Citeste si: Când scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Iată ce spune ministrul Sănătății- bzi.ro

Activitatea cărturărească și duhovnicească a lui Pahomie a trecut dincolo de episcopia Românului, a schitului Pocrov și a mănăstirii Neamț, punându-și amprenta asupra mediului monahal și cultural din Moldova, într-un secol în care relațiile

dintre mănăstirile românești erau foarte strânse, circulația călugărilor de la o mănăstire la alta fiind destul de intensă.

Citeste si: Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Rugăciunea către Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin

Calendarul ortodox 14 aprilie 2021.

Troparul Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, glasul al 4-lea:

Stea mult-luminoasă, răsărită în ținutul Gledinului, ai strălucit ca un semn dumnezeiesc în pământul Moldovei, luminând inimile credincioșilor. Stâlp neclintit al rugăciunii curate, podoabă aleasă a ierarhilor români și ctitor al Schitului Pocrov din lavra Neamțului, Sfinte Ierarhe Pahomie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul 1

Pe iubitorul de nevoințe sihăstrești și ierarhul preaînțelept al Bisericii lui Hristos, pe Pahomie, floarea cea minunată a pământului Gledinului, să-l lăudăm după vrednicie, ca pe cel ce s-a învrednicit, prin harul lui Dumnezeu, a dobândi lucrarea rugăciunii celei curate și a biruit uneltirile vrăjmașilor. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Părinte Pahomie, ierarhe preaînțelepte!

Citeste si: Rețete de post cu mazăre. 3 idei de mâncăruri delicioase cu mazăre

O, Sfinte Ierarhe Pahomie, care cu darul lui Dumnezeu din tinerețile tale ai ales calea cea sfântă a desăvârșirii, iar Preabunul și Milostivul Dumnezeu a binevoit să te cinstească pe pământ și în cer, plecând genunchii noștri, te rugăm: auzi-ne și pe noi, nevrednicii și păcătoșii, care îndrăznim să venim cu toată evlavia și smerenia către tine, ca să te rogi Preaînduratului Dumnezeu, ca și nouă să ne ajute cu mila și cu îndurările Sale și, prin rugăciunile tale, să mergem pe calea cea sfântă a poruncilor Lui și din toată inima să ne silim a lucra cele bune spre folosul sufletelor noastre. Fie ca, prin sfintele tale rugăciuni, să dobândim iertare pentru păcatele, fărădelegile și neputințele noastre, ca să-ți mulțumim după vrednicie și să ne închinăm cu inimă curată Celui ce te-a preamărit în ceruri, Dumnezeu, Cel în Treime lăudat: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.

SURSE: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bilanț coronavirus, 13 aprilie. Aproape 200 de români au murit din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore. Câte cazuri noi s-au înregistrat

Vaccinarea cu AstraZeneca, la liber pentru oricine, fără programare. Decizia luată de autorități

Ce s-a ales de Răzvan Babană, fostul concurent de la Chefi la cuțite. S-a angajat în televiziune, deși trăiește în lux

Horoscop Zilnic Vineri 7 Mai 2021: nativii Capricorn pun bazele proiectului vieții lor, care se va concretiza într-o afacere

Dezvăluirea momentului despre AUR! Planul secret al partidului a fost devoalat. Nu au nicio şansă

DEZASTRU! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Un om de știință a prezis acum 70 de ani că un anumit „Elon” va duce omenirea pe Marte. Elon Musk este omul din profeție?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies