Calendarul ortodox 24 aprilie. Sfinții care sunt sărbătoriți astăzi

Ce sfinții sărbătorim cu o zi înainte de Florii?

Calendarul ortodox 24 aprilie
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif sunt cinstiți pentru că au apărat învățătura ortodoxă.

Viața  Sfințiilor Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif  

Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif  au fost apărătorii credinței ortodoxe și i-au ajutat pe enoriași să nu renunțe la credința lor în Dumnezeu. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe data de octombrie 1955, a stabilit ziua de 24 aprilie ca sărbătoare pentru aceștia.

Citeste si: Sambata lui Lazar. Tradiții și obiceiuri. Ce te așteaptă de Florii

Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolul Ardealului între anii 1640-1643. S-a născut într-un sat din Transilvania în anul 1600. Părinții săi au fost credincioși și încă din copilărie a învățat caligrafia și tehnica pictării icoanelor la Mănăstirea Putna. Pentru învățătura sa aleasă a fost ales Mitropol al Ardealului și a ocupat scaunul metropolitan din Alba Iulia.

Principele Gheorghe Rakocz i-a impus să se supune cultului religios protestant, dar și să atragă cât mai mulți creștini la acest cult.

Pentru că a refuzat, a fost trimis la închisoare timp de nouă luni. După eliberare, Sfântul Ilie Iorest, s-a retras la Mănăstirea Putna unde și-a petrecut restul vieții până pe data de 12 martie 1678.

Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania într-o familie de sârbi stabilită în părțile Aradului, însă o bună perioada a vieții sale a locuit în Țară Românească. A fost călugăr la Târgoviște, iar în anul 1656 a fost ales mitropolit al Transilvaniei, și timp de 24 de ani a fost la conducere.

În 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat și trimis în temniță din motive politice și religioase. După trei ani de închisoare, mitropolitul a fost eliberat din rațiuni politice, de principele Mihail Apaffi.  Sfântul Ierah Sava a trecut în cele veșnice în aprilie 1683.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul  s-a născut  în secolul al XVII-lea și în anul 1690 este ales episcop al Maramureșului. În anul 1701 i s-a propus să renunțe la ortodoxie în schimbul unor recompense materiale. Refuză categoric și este aruncat în închisoare. În anul 1711 revine în scaunul episcopal, dar este slăbit de atâta suferință și în scurt timp acesta trece în cele veșnice.

Calendar ortodox 24 aprilie
Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Acatistul Sfinților Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei

Glasul al 8-lea:

Mărturisitori ai Ortodoxiei și buni arhipăstori ai Bisericii lui Hristos, îndreptători ai poporului, Preafericiți Ierarhi purtători de biruință, Iorest și Sava, cei ce v-ați învrednicit de cununa vieții, rugați-vă Domnului să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Duminica Floriilor. De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita de Florii

Condacul 1

Pe fericiții ierarhi, pe Iorest și pe Sava, care au slujit adevărului și cu viața și cu învățăturile lor au împodobit Biserica lui Hristos, cu credință și cu evlavie să-i lăudăm, cinstind ostenelile lor și zicând: Bucurați-vă, luminaților ierarhi și mărturisitori ai Ortodoxiei!

Condacul al 2-lea

Ca o rază duhovnicească dintr-o familie aleasă ai strălucit, Sfinte Ierarhe Iorest, și ai împodobit Biserica lui Hristos cu lumina învățăturilor tale, iar acum, în Biserica cea biruitoare din ceruri fiind, cânți lui Dumnezeu cântare: Aliluia!

Sfinții sărbătoriți tot astăzi, de creștini

  • Sfantului Mucenic Sava Stratilatul
  • Sfintei Cuvioase Elisabeta
  • Sfintilor Mucenici Pasicrat si Valentin
  • Sfintilor Mucenici Eusebie, Neon, Leontie si Longhin
  • Sfantului Mucenic Duca.

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ziua Pământului. Klaus Iohannis, vizită în Parcul Național Văcărești: "Pământul are nevoie de multă protecție"

Larisa Iordache, de urgență la spital! Diagnosticul pus de medici după calificarea la Jocurile Olimpice din Tokyo

Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Incursiune de poveste în ”insula” slovacilor

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Dani Oțil aruncă bomba! Ce făcea în timpul relației cu Mihaela Rădulescu

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Blestemul bărbaților înșelați. Ciprian Marica, la un pas de tragedie pe terasa unui restaurant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies