Calendarul ortodox 29 aprilie 2021. Sfinții sărbătoriți de creștini în Joia Mare

Ce sfinți se pomenesc în Joia Mare?

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform Biserici Ortodoxe, pe dată de 29 aprilie creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Nouă Mucenici din Cizic. Cei nouă sființi pe numele lor Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon au trăit în timpul împăratului Dioclețian.

Pe data de 29 aprilie, creștinii îl mai sărbătoresc pe Sfântul Nectarie de Optina.

Viață Sfințiilor Nouă Mucenici din Cizic și Sfântul Nectarie de la Optina

Cei nouă au fost încununati cu mucenicie în secolul al III-lea, în timpul persecuțiilor împotriva creștiniilor. Aceștia au origini diferite și s-au întâlnit în cetatea Cizic, unde i-au convins pe oameni să creadă în Hristos.

Citeste si: Paştele Ortodox 2021. Pricesne şi colinde pascale care se cântă la sărbătoarea Învierii Domnului

Au fost prinși de autorități și le-au cerut să renunțe la credință, dar aceștia au refuzat și au fost supuși la nenumărate chinuri. Într-un final, cei nouă Sfinții Mucenici din Cizic au fost omorâți prin decapitate.

În locul în care au fost omorâți mucenicii a fost ridicată o biserică pe vremea împăratului Constantin cel Mare, iar sfintele lor moaște au fost așezate în biserică.

Conform bisericii, aici s-au petrecut numeroase minuni.

Calendarul ortodox 29 aprilie 2021
Sfântul Nectarie de la Optina[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Nectarie de la Optina, socotit drept „ultimul stareț de la Optina” este sărbătorit tot pe 29 aprilie. Nicolae Vasilievici Tihonov, numele sau de mirean, s-a născut în anul 1853 într-o localitate Elit din regiunea Orlov, Rusia. Părinții săi au fost oameni simpli, tatăl sau a lucrat la moară și a murit pe când Nicolae era mic, iar mama sa avea să-i ofere o educație deosebită înainte să moară. 

După ce și-a pierdut cei doi părinți, acesta s-a angajat că ajutor în prăvălia unui negustor din oraș. În timpul liber participa la sfintele slujbe și citea cărți bisericești. În anul 1873, la vârstă de 20 de ani pășește către porțiile Mânăstirii Optina, iar o vreme s-a ocupat de floriile din grădina mânăstirii.  În data de 14 martie 1887 primește numele Nectarie, iar în 1894 devine călugăr cu funcție de diacon.

Citeste si: De ce Paştele catolic şi cel ortodox se sărbătoresc la date diferite

Sfântul Nectarie de la Optina devine stareț la vârstă de 59 de ani, în anul 1912. Cât timp a fost stareț s-a remarcat prin înțelepciunea și cunoașterea sa, dar și prin faptul că era un medicament pentru suflet.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

În anul 1923, mânăstirea este închisă de către autorități, iar acesta este arestat și aruncat în închisoare. După eliberare, sfântul a locuit la un om simplu din satul Holmscina. Mulți creștinii au continuat să-l viziteze pentru îndrumare și întărire.

Sfântul Nectarie moare la vârstă de 75 de ani pe dată de 29 aprilie și este înmormâtat în cimitirul local. După deschiderea bisericii, în dată de 3 iulie 1989, sfintele moaște a Sfântului Nectarie sunt aduse și așezate în Biserica Mânăstirii Optina. Haina în care fusese înmormântat era intactă, iar trupul sfântului împrăștia o mireasmă plăcută.

Canon de rugăciune către Sfinţii 9 Mucenici din Cizic

Calendarul ortodox 29 aprilie 2021
Sfinții Nouă Mucenici din Cizic[Sursa foto: doxologia.ro]

Glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

C ântarea 1, glasul al 4-lea.  Irmos: Pe Voievozii cei tari...

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Mucenicilor cei purtători de chinuri, care cu adevărat vă veseliţi de Frumuseţile Cele Dumnezeieşti şi din destul vă îndulciţi din Izvorul desfătării şi prin împărtăşire vă îndumnezeiţi, izbăviţi de cumplitele primejdii pe cei ce vă fericesc pe voi.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Luptătorilor, cei ce aţi răsărit ca soarele cel luminos cu razele luptelor voastre celor tari, luminaţi pe toţi cu strălucirile minunilor, pierdeţi şi noaptea patimilor şi întunericul demonilor îl risipiţi.

Citeste si: Paștele Ortodox 2021. Programul slujbelor din Săptămâna Mare, Înviere şi ziua de Paşte

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Nori tainici v-aţi arătat înţelep­ţilor luptători, ca cei ce plouaţi peste credincioşi cu ploile sângiurilor voastre şi prin har uscaţi înşelăciunea necredinţei. Pentru acesta vă fericim pe voi, vrednicilor de laudă.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Din Preacurate sângiurile tale Maica luiDumnezeu, Preacurată, ai născut pe Hristos, Care S-a Întrupat mai presus de cuvânt, luând chipul nostru. Pentru aceasta toate neamurile cu bună credinţă te fericim pe tine, care eşti Lauda Sfinţilor Mucenici.

În această zi se mai sărbătoresc:

  • Sfântul Memnon Marturisitorul
  • Sfântul Avxivie
  • Sfântul Vasile de Ostrog

 

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

India, devastată de COVID-19. Imaginile durerii: morții sunt arși în crematorii improvizate, iar bolnavii nu au oxigen

Ediții speciale de Paște la Kanal D! „Teo Show”, „Asta-i România!”, „ROventura” si Stirile Kanal D le aduc telespectatorilor povești alese, de sărbătoare

LIVE STREAM "Doctorul minune" 22 octombrie 2021. AICI poți să vezi online episodul de vineri

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

TOATĂ GERMANIA e în stare de șoc: Nimeni nu ar fi crezut așa ceva vreodată: SE VOR FRECA la ochi în curând

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români

VIDEO | Doliu la Steaua! A murit unul dintre cei mai mari antrenori, vedetă și pe Netflix

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies