Calendarul ortodox duminică, 16 mai 2021. Sfinții sărbătoriți de creștini

Ce sfinți sărbătoresc creștinii pe 16 mai 2021?

Calendarul ortodox duminică, 16 mai 2021
Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform calendarului ortodox, Sfantul Teodor cel Sfintit este cinstit de creștini, în fiecare an, pe 16 mai.

Acesta a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. Tot în această zi îi mai sărbătorim pe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihastria Putnei

Viața Sfântului Teodor cel Sfințit și Sfințiilor Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihastria Putnei

Sfântul Teodor cel Sfințit s-a născut în 314 în Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani, cu binecuvântarea mamei sale, părăsește casa părinților și merge la mănăstirea Sfântului Pahomie. Mai tarziu se călugăresc atat mama sa, cat si fratele lui. A fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare, iar după moartea acestuia, în anul 347, a fost ales stareț al mănăstirilor din Tabena, Egipt. Sfântul Teodor cel Sfințit a trecut la cele veșnice pe 16 mai 367.

Citeste si: Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2021? Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la Paşte

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat de tânăr în viața monahală la Schitul Orășeni, iar în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a mers la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și călugărit de starețul Teodosie. Pe data de 23 aprilie 1783, după aproape 70 de ani la Sihăstria Putnei, Cuviosul Sila a trecut la cele veșnice.

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. A ajuns conducătorul Mănăstirii Sfântul Ilie, iar de acolo a plecat la Mănăstirea Râșca. După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, și deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el era un rugător înfocat, sprijinind în credința ortodoxă pe toți, mai ales în vremea stăpânirii străine.

De asemenea, primise de la Dumnezeu darul înainte-vederii, care l-a făcut să fie cinstit de către toți ca un mare părinte duhovnicesc. A trecut cu pace la cele veșnice în data de 16 decembrie 1784.

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717, în Pașcani. Mai întâi a trait și a îngrijit Mănăstirea Putna, unde a fost ales preot. Pentru mai multă rugăciune și liniște, s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul. Totodată, toți credincioșii îl cinsteau ca pe un adevărat părinte și păstrător al bunelor rânduieli ortodoxe. Cuviosul Natan a trecut în cele veșnice pe 26 decembrie 1784, a doua zi după sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Hristos.

Cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca în data de 16 mai sa fie cinstiți Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

Calendarul ortodox duminică, 16 mai 2021
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihastria Putnei[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciune pentru Sfântul Teodor cel Sfințit

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Teodor, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Citeste si: Când pică Paștele în 2022. Cum se calculează data Paștelui

Cântarea 1, glasul al 2-lea.  Irmos: Întru adânc a aşternut..

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Cel ce eşti cu numele darurilor celor dumnezeieşti, primind har dumnezeiesc din luminatele vistierii cele ce nu se cheltuiesc, dă-mi mie dar celui ce vreau să cânt acum prăznuirea ta cu cântări de laudă, pururea pomenite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cugetând cu osârdie legea cea preacurată, cu totul te-ai făcut curat şi lămurit părinte; şi ocârmuindu-te însuţi cu cuvântul cel preacurat, te-ai arătat vas prealuminat şi sfinţit al curăţiei, pururea fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Omorându-te lumii şi petrecând pe pământ viaţă întocmai ca un înger, cugetătorule de Dumnezeu părinte, cu dreaptă credinţă ai urmat Celui ce a răsărit din pântece fecioresc, ridicându-ţi Crucea pe umeri, pururea pomenite.

Rugăciune pentru Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihastria Putnei 

Glas 8.

Cântarea I. Irmos:  Pe Faraon...

Pe cei ce pururea au împlinit cuvântul Tău, ca niște Îngeri în trup, după cuviință încercând a-i lăuda, Cuvântule al Tatălui, dă-mi cuvânt cu putere, limba mișcându-mi și inima, și gândul deșert alungându-l de la mine.

E gipteneştile porniri surpându-le, ca Moise oarecând, Sfinţii trei sihaştri cu lacrimi au înecat pe faraonul netrupesc în pustiile Putnei şi în pământul făgăduit astăzi între Cuvioşi se veselesc.

Soarelui Celui nezidit făcându-vă luminători minunați, străluciți cu slavă pe cerul Bisericii, Cuvioșilor Părinți, alungând necredința și pe cărarea poruncilor îndreptând pe cei care vă cinstesc.

A Născătoarei de Dumnezeu.

Făgăduinţa Dumnezeu plinind-o, cea către Eva dintâi, Maică a Vieții pe tine te-a făcut, că tu pe cel Unul-Născut fără maică din Tatăl, fără de tată L-ai zămislit, Fecioară Curată, din trupul tău.

Alt canon, Glas 8. Irmos: Apa trecând-o...

La crinii grădinilor Raiului, la Natan, la Sila și Paisie să alergăm, mireasmă să luăm, dumnezeiască, izgonitoare a miesmei păcatelor.

Ai negurii veacului de acum, Sfinților sihaștrii, izonitori v-ați arătat; ci pururi străluciți-ne și nouă neînserata lumină a harului.

Citeste si: Rugăciune pentru găsirea unui loc de muncă. Cum să te rogi dacă îţi cauţi un serviciu

Slavă.

Umbra întristărilor risipind, suit-ați pe scara împlinirii poruncilor,· slăviților, în corturile slavei,  la bucuria cerească și veșnică.

Și acum.

De iarna păcatului celui cumplit scăpăm, Preacurată, alergând la solirea ta, care pururea ca o primăvară ne-aduce calda suflare a harului.

Pe 16 mai, îi mai sărbătorim pe sfinții:

  • Sfântul Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului
  • Sfinții Mucenici Avda si Avdiis, episcopii
  • Sfinții Mucenici Isaachie, Simeon și Vahtisoiu
  • Sfântul Mucenic Papilin
  • Sfântul Mucenic Petru din Vlaherne
  • Sfântul Nicolae, patriarhul Constantinopolului
  • Sfânta Eufimia
  • Sfântul Mucenic Nicolae din Mezov.

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

De luni, elevii pot renunța la masca de protecție în curtea școlii! Anunțul a fost făcut de ministrul Educației. Ce restricții rămân în vigoare în școli

Cine a câştigat Te cunosc de undeva 2021? Liviu Vârciu s-a dat de gol?! Ce anunţ a făcut artistul. Fanii au reacţionat imediat

Serialul Adela Sezon 2. Ce se întâmplă în sezonul 2 din Serialul Adela și când va începe. Este oficial!

Horoscop Zilnic Sâmbătă 19 Iunie 2021: RACII au parte de o situație care poate lua o întorsătură favorabilă pentru ei

SE SCHIMBĂ harta României! Vestea care poate schimba totul. Detalii de ULTIMĂ ORĂ

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Europa e în fața unui dezastru fără istoric. Realitatea ascunsă de frică

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies