Calendarul ortodox joi, 20 mai 2021. Creștinii sărbătoresc doi sfinți

Ce sfinții sunt sărbătoriți pe 20 mai?

Calendarul ortodox joi, 20 mai 2021
Sfântul Mucenic Talaleu[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform Bisericii Ortodoxe, pe 20 mai, creștinii îi sărbătoresc pe Sfânta Lidia din Filipi, prima creștină din Europa, și pe Sfântul Talaleu, invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât și în cele de la sfințirea apei.

Viața Sfintei Lidia și a Sfântului Mucenic Talaleu

Sfânta Lidia era din Tiatira, Asia Mica, iar din Faptele Apostolilor  aflăm că Lidia, o femeie vânzătoare, din cetatea Tiatirelor, a crezut în Hristos și a mărturisit că vrea să devină creștină. A primit botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar casa ei devine prima comunitate creștină europeană.

Citeste si: Rugăciunea copiilor pentru părinți. Este important să ne rugăm pentru cei care ne-au dat viaţă

Mai târziu și alte persoane din Filipi s-au botezat și au devenit creștini. În cinstea sfintei Lidia s-a ridicat biserica Sfânta Lidia, o biserică ortodoxă aflată în Grecia. Un loc liniștit și retras de pe malul râului Gangitis, marcat de un altar de piatră, ridicat în cinstea Sfintei Lidia, amintește de locul în care a fost botezată prima creștină din Europa.

Sfântul Mucenic Talaleu a trăit în vremea împăratului Numerian.

Tatăl lui se numea Veruchie, iar mama sa, Romilia. Acesta a fost medic, iar toată viața a tratat bolnavii fără a cere nimic în schimb. În momentul în care recunoaște iubirea pentru Hristos, judecătorul poruncește celor doi torționari, Alexandru și Asteriu, să-i perforeze genunchii și să-l atârne de un copac.

Cei doi tortionari au orbit în momnetul în care îndeplineau porunca judecătorului și astfel în loc să-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură.

Cei doi călăi au fost biciuiți, pentru că s-a crezut că au făcut acest lucru intenționat, și au primit moartea prin tăierea capului.

Sfântul Talaleu a fost supus la multe chinuri, iar în cele din urmă, a fost condamnat la moarte prin tăierea capului. Moaștele mucenicului sunt prezente în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol.

Rugăciune către Sfânta Lidia din Filipi

Dacă vrei să te rogi acestei sfinte deschizătoare de drumuri, poți rosti troparul: „Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte.' În apropierea localității Filipi există și Biserica Sfânta Lidia, pe malul râului Gangitis. În imaginea de mai sus este unul dintre pereții acestei biserici.

Calendarul ortodox joi, 20 mai 2021
Sfânta Lidia[Sursa foto: doxologia.ro]

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu

Glasul al 4-lea:

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Mucenicul Tău, Doamne, Talaleu, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

  Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Cel ce a bătut Egiptul şi pe prigonitorul Faraon l-a înecat în mare, a izbăvit din robie pe poporul cel ce cânta ca Moise, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.

Citeste si: Rugăciune pentru examenul de Bacalaureat. Cum să te rogi pentru reuşita unui examen

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce te luminezi pururea cu razele cele prealuminoase, ale Duhului celui a toate făcător, luminează pe cei ce săvârşesc totdeauna pomenirea ta cea purtătoare de lumină, ca să te mărească, cu credinţă, mucenice Talaleu.

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Întărindu-te cu dreapta credinţă şi împuternicindu-te cu harul Preaîndurătorului Dumnezeu, cu cuget viteaz ai mers către lupte Talaleu, şi ai stricat întăririle vrăjmaşului, ridicând biruinţe.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind tânăr de trup şi întreg la minte, ca soarele ai strălucit cunoştinţa de Dumnezeu cea adevărată, arătat alungând negura deşertăciunii idoleşti, mucenic Talaleu.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fecioară care ai născut pe Domnul, lauda celor cu dreaptă credinţă, bucuria îngerilor, miluitoarea creştinilor, iertarea păcătoşilor, Podul care treci pe credincioşi de pe pământ la cer, mântuieşte pe robii tăi.

Pe 20 mai, îi mai sărbătorim pe sfinții

-Sfântul Mucenic Ascla;

-Sfinții Cuviosi Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii Mănăstirii Hios;

- Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul;

- Sfântul Cuvios Talasie.

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cuza și Emi de la Noaptea Târziu vor participa la Asia Express 2021! Cuza: Un moment pe care l-am aşteptat de când..."

Ce note a luat Alexandra Ungureanu la Bacalaureat. Artista a absolvit a absolvit Colegiului Național „Dimitrie Cantemir” din Onești în anul 2000

Interviu cu dr. Filip Ardelean, despre intervenția de rinoplastie: ”Este reușită atunci când nasul nu mai este elementul dominant al feței”

Horoscop 25 Iunie 2021: Balantele sunt in centrul atentiei astazi, Săgetătorii incep o cariera noua

Lovitură pentru cei vaccinați cu ambele doze de PFIZER! Boala cumplită care poata apărea ca reacție adversă

Cine va câștiga Survivor România? Numele este o surpriză totală. Nu este decizia Kanal D. Cum s-a ales

Are CANCER! Încă o dramă în lumea muzicală. ”E nașpa și sunt speriat. Vă iubesc pe toți"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies