Calendarul ortodox joi, 27 mai 2021. Ce sfânt este sărbătorit de creștini

Care sfânt este sărbatorit pe 27 mai?

Calendarul ortodox joi, 27 mai 2021
Sfântul Ioan Rusul[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform Bisericii Ortodoxe, pe 27 mai, credincioși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Rusul, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Grecești. 

Viața Sfântului Ioan Rusul 

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în jurul anului 1690 în Ucraina.

În adoleșcență a fost recrutat în armata lui Petru cel Mare și a luat parte la Războiul Ruso-Turc. În timpul războiului el a fost luat prizonier și vândut ca sclav comandantului cavaleriei otomane.

Sfântul Ioan Rusul a refuzat să adopte religia islamică și a fost umilit și chinuit de către turci. Odată cu trecerea timpului, turcii au încetat să-și mai bată joc de el văzându-i statornicia în credință, smerenia și sârguința, iar sclavul Ioan a început să fie respectat de servitorii casei și chiar de stăpânul său.

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Marea sărbătoare se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

El a lucrat ca slujitor și a trăit în grajduri. Ceilalți sclavi l-au batjocorit pentru zelul cu care lucra în folosul stăpânului său, dar acesta nu s-a supărat pe ei, ci a încercat să-i ajute în treburile pe care le făceau și i-a sprijinit atunci când aveau nevoie.

Datorită bunătății sale, sfântul a fost îndrăgit de un ofițer din armată, care a dobândit încredere în el și i-a propus să trăiască ca om liber într-o casă separate, dar Ioan Rusul a refuzat.

Prin rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, grajdul se umplea de bună mireasmă. Dormea puțin, se ruga mult și se hrănea cu puțina pâine și apă. În fiecare sâmbătă mergea la o biserica închinata Sfântului Gheorghe și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Sfântul Ioan Rusul a trecut la cele veșnice în anul 1730. În anul 1773, acesta s-a arătat în vis preotului care îl împărtășise în fiecare sâmbătă, și i-a spus că trupul său este întreg și neputrezit. Preotul a luat sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul și le-a așezat în biserica „Sfântul Gheorghe”.

În anul 1832, Osman Pasa a jefuit biserica „ Sfântul Gheorghe ” și a aruncat în foc moaștele Sfântului Ioan Rusul, dorind prin acest gest să se răzbune pe creștini.

Trupul sfântului s-a mișcat, în mijlocul flăcărilor, ca și cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a rămas o negreală de la jar și de la fum, care se păstrează și astăzi.

Din anul 1922, moaștele Sfântului Ioan Rusul sunt depuse în Biserica Sfântul Ioan Rusul din satul Prokopi de pe insula Evia a Greciei, iar mâna dreaptă a sfântului se află în Mănăstirea rusă „Sf Pantelimon” de pe Muntele Athos. Moaștele  sunt considerate a fi făcătoare de minuni, îi ajută în mod deosebit pe copiii bolnavi și pe cei care suferă de cancer.

Calendarul ortodox joi, 27 mai 2021
Sfântul Ioan Rusul[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciune pentru Sfântul Ioan Rusul

O, Sfinte Ioane, întru tot lăudate și de minuni făcătorule, primește această umilă rugăciune de la noi, nevrednicii tăi robi, căci către tine ca la un grabnic folositor alergăm noi, chemându-te cu evlavie: vino, Sfinte, și vezi rănile și durerile noastre. Ia aminte la suspinele noastre, că știm, Sfinte al lui Dumnezeu că deși ai pătimit greu pentru dragostea lui Hristos, dar prin viețuirea ta ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta la viața cea veșnică cine a năzuit la ajutorul tău și ți s-a rugat cu credință nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine s-a rugat ție și nu l-ai auzit?

Minunile și ajutorul tău, Sfinte, ne-au făcut și pe noi, păcătoșii, să alergăm la ajutorul tău. Am auzit de minunea pe care ai făcut-o trimițând prin rugăciune o farfurie de mâncare din Procopie până la Mecca. Am aflat de vindecările tale minunate, de mulțimea de bolnavi care au aflat izbăvire din suferințele lor. Credem că Dumnezeu te-a proslăvit prin minuni fără de număr. Oare pe noi ne vei lăsa fără ajutor? Să nu fim noi lepădați de la dragostea ta, Sfinte, chiar dacă viețile noastre sunt pline de fărădelegi.

Citeste si: Rugăciunea copiilor pentru părinți. Este important să ne rugăm pentru cei care ne-au dat viaţă

Aducându-ne aminte de mijlocirile tale binecuvântate, credem că tu același ești, Sfinte, astăzi ca și atunci, și că nimeni din cei ce se roagă ție nu rămâne fără ajutor. Pentru aceea și noi, fiind scârbiți și în pagube, alergăm la tine cu credință și lacrimi, îngenunchind, și ne rugăm ție, Sfinte Ioane, să te rogi pentru noi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui Ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea jertfelnică, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Roagă-L să depărteze de la noi dreapta Sa mânie, să apere orașele, satele și toată țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi.

Mijlocește, Sfinte Ioane, păstorilor noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătură, cucernicie și tărie în ispite; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, iar supușilor îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor, ca astfel, în pace și cu cucernicie, să petrecem veacul acesta, să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl Cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Tot astazi, creștinii fac pomenirea și sfințiilor:

  • Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul
  • Sfinții Sfintiti Mucenici Terapont și Eladie
  • Sfântul Mucenic Evsevlot
  • Sfântul Mucenic Alipie
  • Sfântul Sfintitului Beda.

SURSE: crestinortodox.ro 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Kamara și fosta soție, din nou împreună? Cum au fost surprinși cei doi: "Vom lupta..."

Povestea de iubire dintre Miron Cozma și Marinela Nițu. S-a aflat de ce s-au despărțit după mai bine de un deceniu și jumătate

Horoscop weekend, 18-20 iunie 2021. Nativii din zodia Rac iau o decizie greșită

Alege un cuplu de miri și află cât va dura căsnicia ta!

Prodanca detonează bomba! A spus adevărul despre divorţ. Ce relaţie are cu Reghe

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Amănunte explozive despre amanta lui Reghecampf. Ce cadou ultra scump i-a făcut antrenorul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies