Când a apărut primul permis de conducere și cui i-a aparținut documentul

Cum a apărut primul permis de conducere?

Cum a apărut primul permis de conducere din lume
Cum a apărut primul permis de conducere din lume
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Pe data de 14 august 1893, a fost emis primul permis de conducere din lume, la Paris. Șeful poliției din capitala Franței prezenta atunci „o referinţă prin care se certifica abilitatea de a opera un vehicul de transport cu un motor mecanic” unui şofer francez al cărui nume nu se mai cunoaşte.

Cum a apărut primul permis de conducere din lume

Primul permis de conducere din lume i-a aparținut lui Karl Benz, care a fost și cel care a produs primul automobil. Totuși, din cauza faptului că legislația nu era reglementată, documentul acestuia reprezenta doar o permisie de circulare pe străzi, cu automobilul pe care îl inventase. Așadar primul permis de conducere a apărut odată cu primul autovehicol- Motorwagen.

Citeste si: Transformă-ți visele în realitate cu un certificat de conducător de ambarcațiune de la Skipperacademy.ro!

Necesitatea permisului a apărut din cauza faptului automobilul său era zgomotos și făcea mult fum și acest lucru îi deranja pe locuitorii din localitatea lui Benz, ceea ce l-a făcut să solicite permisiunea de a circula din partea Ducatului Baden.

Până pe la începutul secolului al XIX-lea, oricine dorea un astfel de permis, îl putea obține fără testare, însă din 1903, Prusia a introdus un test, punându-se accentul pe calitatea de mecanic.

Mai târziu, în 1910, examenul a devenit obligatoriu și în Germania, după care și în majoritatea statelor europene.

Citeste si: Carla’s Dreams, prins FĂRĂ mască. Cine este, de fapt, artistul care face furori în România...- bzi.ro

Cum se desfăşura examenul pentru permis în anul 1911

Probele la care erau supuşi candidații care doreau să obțină permisul de conducere, numit în anii 1900 Brevet de Conducere pentru Automobile, erau diferite de cele de astăzi.

Practic, exista o probă de viteză pe drumurile publice şi mai exista o probă de frânare în caz de urgenţă. În cadrul probei de frânare, în fata automobilului era aruncat un sac umplut cu paie.

Citeste si: A uitat că nu are permis auto și a mers la poliție să declare că a făcut accident! Cum au reacționat oamenii legii

Ulterior, au apărut alte reglementări care impuneau limite de viteză și obligativitatea posesiei permisului în timpul condusului.

La vremea aceea, limita de viteză era cât a unui cal la trap, adică 12 km pe oră. De asemenea, era interzisă circulaţia cu autovehicule neverificate de comisia formată pe lângă prefectura judeţeană. Cei care nu respectau normele erau sancționați cu  cu amenzi usturătoare. 

Permisul de conducere în România

Primul document care reglementa circulaţia în România a apărut la puțin timp după Unirea Principatelor în 1859. Pe vremea aceea, normele se refereau la circulaţia trăsurilor pe drumurile publice şi solicita un livret pe care birjarii trebuia să îl aibă la îndemână.

Citeste si: Fisa auto – cand este obligatorie?

Aceştia nu aveau voie să circule decât la pas şi nu puteau să stropească pietonii în timp ce circulau. După venirea regelui Carol I, în anul 1868, regulile au fost înăsprite, iar conducătorii trăsurilor trebuiau să fie curaţi, cu haine decente şi să respecte și o serie de alte reguli. Este anul în care se introduce şi vârsta minimă de 21 de ani pentru cei care doresc să conducă o trăsură pe drumurile publice.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce s-a întâmplat de fapt cu Marius, tânărul ”mutilat” după ce a spart boxa maneliștilor în Vama Veche? Adevărul despre ”viralul momentului” e cu totul altul! Dezvăluiri exclusive

S-au împlinit 22 de ani de la ultima eclipsă totală de soare vizibilă din România

11 sfaturi pentru a face o cafea mai bună

Horoscop 23 Septembrie 2021: Astăzi, planul financiar și cel sentimental sunt foarte bine evidențiate

Se aplică de vineri! Carantină în România. Sute de mii de români au interzis

Irina Tănase, umilința supermă pentru Liviu Dragnea. Cu cine a prins-o fostul lider PSD

Halep a anunțat DESPĂRȚIREA, în luna de miere. „E timpul să încheiem relația”. Șoc în familie

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies